Gazpacho

Gazpacho

15 min.
Reis naar het zonnige Spanje met ons recept voor gazpacho. Deze koude soep stond oorspronkelijk bekend als armeluisvoedsel, omdat hij werd gemaakt met olie, geperste knoflook, groenten en restjes brood om de soep meer textuur te geven. Tegenwoordig beschikken we over veel verschillende groenten en vruchten, dus heb je keuze te over en is dit een ideale soep om restjes groenten en oud brood in te verwerken. Als traditionele gazpacho-ingrediënten gebruiken wij in dit recept tomaten, paprika's, selderij en komkommer. Geniet van een verfrissende koude soep boordevol heerlijke smaken die gegarandeerd een glimlach op je gezicht toveren.

Bereidingswijze

Gazpacho
  • Hak alle groenten grof en doe ze in een grote kom. Bewaar wat komkommer en selderijblaadjes voor de garnering.
  • Voeg de knoflook en basilicum toe, maar houd ook hier een paar blaadjes over voor de garnering.
  • Meng de olie, de azijn en het brood door de groenten. Laat minstens 30 minuten marineren.
  • Doe alles in een blender en mix 2-3 minuten tot het een uniforme consistentie heeft.
  • De temperatuur van de soep stijgt een beetje tijdens het mixen, dus zet hem gerust 15 minuten in de koelkast of serveer de soep met een ijsblokje in elke kom.
Croutons
  • Snijd het brood in blokjes van 1x1 cm en bestrijk ze met olijfolie en strooi er zout over.
  • Bak ze ca. 10 minuten in een pan op middelhoog vuur en draai ze af en toe om tot ze goudbruin zijn. Je kunt ze ook ca. 10 minuten op 200 °C bakken in een voorverwarmde oven.
Garnering
  • Snijd de komkommer en bleekselderij in kleine blokjes. Garneer de soep met de groenten, verse basilicumblaadjes, croutons en een beetje olijfolie.
Eet smakelijk!
Tips

Tomaten spelen de hoofdrol in deze soep, dus is het belangrijk dat je perfect rijpe tomaten van hoge kwaliteit kiest om de soep zoveel mogelijk smaak te geven. De tomaten moeten vlezig zijn en een gladde buitenkant zonder oneffenheden hebben. Zowel Roma- als kerstomaten zijn goede keuzes. Je kunt ze gerust ook combineren; zo krijgt de gazpacho een interessantere smaak. Als je midden in de winter zin hebt in een lekkere kom soep, raden we je aan kerstomaten te kiezen, want die zijn heerlijk zoet.

Tips

Deze Spaanse soep smaakt het best als je hem volledig laat afkoelen. Om de smaak te ontwikkelen, laat je de soep een paar uur in de koelkast staan voordat je hem serveert.

Vragen over gazpacho

Als je het ons vraagt, is dit het beste gazpachorecept dat je kunt vinden, boordevol verse ingrediënten en smaken. Dit recept staat garant voor een echte Spaanse lekkernij die in een mum van tijd klaar is. Hieronder hebben we enkele van de meest gestelde vragen over deze Spaanse klassieker beantwoord. Lees verder voor meer informatie!

Wat is gazpacho?
Gazpacho is een klassieke koude groentesoep uit Spanje die traditioneel gemaakt wordt met tomaten, komkommer, knoflook, olie en azijn. Voor onze versie gebruiken we wat meer groenten, zoals bleekselderij en paprika. Daarnaast voegen we nog verse basilicum en brood toe, om de soep een dikkere textuur te geven.
Hoe maak je gazpacho?
Als je ons eenvoudige gazpachorecept volgt, begin je met het snijden van alle groenten. Doe ze daarna in een grote kom en bewaar wat komkommer en selderij voor de garnering. Voeg de knoflook en basilicum toe aan de kom en meng er de olie, de azijn en het brood door. Laat alles minstens 30 minuten rusten en mix vervolgens het mengsel tot een gladde massa. Garneer de soep met de groenten, verse basilicumblaadjes, croutons en een beetje olijfolie.
Wat serveer je bij gazpacho?
Hoewel de soep heerlijk is zonder iets bij, bijvoorbeeld als voorgerecht of lichte lunch, kun je hem ook combineren met knoflookbrood, gegrilde groenten, gehaktballen, kipspiesjes, een mediterrane pastasalade en nog veel meer. Er zijn heel wat mogelijkheden, dus wissel af en probeer verschillende bijgerechten.
Wordt gazpacho warm of koud geserveerd?
Gazpacho wordt traditioneel koud geserveerd, waardoor het een populair verfrissend gerecht is tijdens de zomer. Maar je kunt er ook op koudere dagen van genieten. De soep wordt koud genuttigd omdat hij oorspronkelijk in een erg hete streek werd geserveerd en bedoeld was als verkoeling op een warme zomerdag.
Hoe lang blijft gazpacho goed?
Zelfgemaakte gazpacho is ongeveer 2-4 dagen houdbaar in de koelkast, als je hem bewaart in een luchtdichte doos. Als je niet zeker weet of de soep nog goed is, kun je een snelle geur- en smaaktest doen om dit te controleren. Als de geur en smaak veranderd zijn, kun je de soep het beste weggooien.
Kun je gazpacho invriezen?
Je kunt gazpacho ongeveer 6-8 maanden invriezen. Wanneer de soep gemixt is en de gewenste consistentie heeft, giet je hem in een vriesbestendige bak of diepvrieszak en plaats je die in de vriezer. Als je voor diepvrieszakjes kiest, is het aan te raden de soep dubbel te verpakken om morsen in de vriezer te voorkomen. Een andere tip is om de soep over verschillende zakjes of doosjes te verdelen, zodat je sneller een kleinere portie kunt ontdooien. Is de soep na het ontdooien geschift? Mix hem gewoon even zodat hij weer de juiste textuur krijgt.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 16,8 gram vezels
eiwit 12,3 gram eiwit
koolhydraten 42,3 gram koolhydraten
vet 44 gram vet

Ingrediënten

Gazpacho
Rijpe tomaten
8
Komkommer
1
Groene paprika
1
Rode paprika's
2
Bleekselderij met bladeren
2 stengels
Fijngehakte verse blaadjes basilicum
100 ml
Fijngehakt knoflook
1 teen
Volkorenbrood in grote blokjes
2 plakjes
Olijfolie
1 el
Sherry azijn
1 el
Grof zout
1 tl
Croutons
Volkorenbrood in kleine blokjes
4 plakjes
Olijfolie
2 el
Grof zout
½ tl
Garnering
Verse blaadjes basilicum
Kleine blokjes komkommers of bleekselderij
Olijfolie

Authentieke Spaanse gazpacho met verse tomaten

Ontdek deze klassieke koude Spaanse groentesoep die het hele jaar door lekker smaakt, maar vooral op een warme zomerdag echt heerlijk is. Gazpacho, ook wel Andalusische gazpacho genoemd, wordt gemaakt met verse, zoete tomaten, komkommer, azijn, olijfolie, kruiden en nog wat groenten. Deze smaakvolle koude tomatensoep pakt uit met een perfecte balans van zure, hartige smaken en een vleugje zoetheid van de rijpe tomaten. Met zoveel verse en smakelijke ingrediënten kun je ook op frissere dagen van dit Spaanse gerecht genieten. Het is een bescheiden maar tegelijk onweerstaanbaar lekkere soep. Op zoek naar andere soeprecepten? Wat dacht je van een smakelijke minestrone met knapperig brood, een eenvoudige noedelsoep met kip of een romige wortelsoep met roomkaas?

Op traditionele wijze ingedikt met brood

De sleutel tot een authentieke tomaat-gazpachotextuur is brood toevoegen. Brood is een traditioneel ingrediënt in heel wat Spaanse recepten. Wij gebruiken volkorenbrood om de soep te helpen indikken en hem een stevigere textuur te geven, zodat het brood alle heerlijke smaken van de andere ingrediënten kan opnemen. Bovendien voegt volkorenbrood ook meer smaak toe aan de soep. Het brood wordt in kleine stukjes gesneden en gemengd met olijfolie en azijn om het zachter te maken. De oliemarinade voegt niet alleen smaak toe, maar maakt het ook makkelijker om het brood met de groenten te mengen.

Koude groentesoep op smaak gebracht met sherryazijn

Sherryazijn is alomtegenwoordig in de Spaanse keuken en wordt in veel Spaanse recepten gebruikt om de smaak van de gerechten te versterken. De azijn wordt gemaakt door sherry te fermenteren, waardoor een goed afgeronde smaak ontstaat die minder zuur is dan bijvoorbeeld rode- of wittewijnazijn. Deze Spaanse azijn zit boordevol complexe aroma's die kunnen worden omschreven als notig, gebalanceerd met een frisse zuurgraad en een lichte zoetheid met subtiele karameltonen. Als je een authentieke, wat zurige gazpacho wilt maken, heb je deze azijn zeker nodig.

Experimenteer met de ingrediënten

Til dit klassieke gerecht naar een nog hoger niveau door er avocado en gegrilde garnalen aan toe te voegen. Snijd een avocado in kleine blokjes en meng deze door de andere ingrediënten. Doe het groentemengsel in een kom en garneer met basilicum, avocado, gegrilde garnalen en een klein beetje olijfolie. Dit is het perfecte gerecht voor een snel doordeweeks diner met het gezin. Je kunt ook een beetje serranopeper toevoegen als je het wat pittiger wilt. Serranopeper heeft een smaak die lijkt op die van jalapeño's, maar is scherper, helderder en frisser. Geniet van deze pittige gazpacho als voorgerecht met knapperig brood erbij.