Artisjokpizza met truffelkaas

Artisjokpizza met truffelkaas

25 min.
Een snelle en indrukwekkende pizza met kant-en-klaar deeg, gegarneerd met kaas, pijnboompitten, pittige artisjokken en geurige rozemarijn.
https://www.arla.nl/recepten/artisjokpizza-met-truffelkaas/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 250 °C
  • Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Snijd de kaas in stukjes en verdeel over de pizzabodem. Voeg artisjokken, pijnboompitten en rozemarijn toe.
  • Bak 7-10 minuten in het midden van de oven tot de pizza er lekker bruin uitziet. Strooi er zoutflakes, peper en citroenrasp over.
Eet smakelijk!

Vragen over artisjokpizza met truffelkaas

Hoe snijd je artisjokken voor pizza?
Er is geen goed of fout als het gaat om het snijden van artisjokken als pizzatopping. Sommigen geven er de voorkeur aan om grotere stukken op de pizza om te doen voor een intensere smaak, terwijl anderen de voorkeur geven aan sierlijkere, kleinere porties die de hele basis bedekken. Voor dit recept gebruiken we voorgekookte artisjokharten uit een pot en onze voorkeur is om elk stuk in vieren te verdelen en op de pizza te doen. Zorg er wel voor dat ze gelijk verdeeld zijn zodat bij het aansnijden elke punt een behoorlijke hoeveelheid van alle ingrediënten bevat.
Doen Italianen artisjok op pizza?
Artisjokken komen rond de Middellandse Zee voor en komen sinds het oude Rome in de Italiaanse keuken voor. Je ziet ze hoog opgestapeld op groentemarkten, gebundeld en opgehangen in etalages, en in veel restaurants als hoofdingrediënt. Vanuit pizzaperspectief is capricciosa de bekendste op de meeste Italiaanse menu's, waar de pittige, licht nootachtige smaak van artisjokken van oudsher wordt gecombineerd met ham, champignons, zwarte olijven en mozzarella op een basis van tomatensaus. De combinatie is een intense smaakbeleving en absoluut een aanrader!
Welk deel van artisjok moet je niet eten?
Er zijn twee delen die niet eetbaar zijn. De eerste is het scherpe en vezelige buitenste deel van de bladeren. Hoewel het niet giftig is, is dit deel van de groente extreem taai en moeilijk te kauwen en te verteren. De tweede is het hooi, de onontwikkelde bloem in het midden van de groente. Niet alleen heeft de veerachtige textuur een onaangenaam mondgevoel (denk aan harig, draadachtig en zeer moeilijk te kauwen), het vormt ook een ernstig verstikkingsgevaar.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 17 gram vezels
eiwit 42,5 gram eiwit
koolhydraten 246,5 gram koolhydraten
vet 38,9 gram vet

Ingrediënten

Witte schimmelkaas truffel
150 g
Pizzadeeg
ca. 400 g
Artisjokharten ca. 300 g
1 blik
Pijnboompitten
30 g
Een paar takjes verse rozemarijn
Geraspte citroenschil
1
Zoutflakes naar smaak
Versgemalen zwarte peper

Een heerlijke en unieke pizza

Onze vegetarische pizza, geïnspireerd op de klassieke pizza capricciosa, heeft geen tomatenbasis en de mozzarella wordt vervangen door een luxe romige truffelkaas. Een beetje geraspte citroenschil voegt pittige en licht bittere tonen toe die traditioneel van zwarte olijven zouden komen, terwijl de pijnboompitten en rozemarijn de gedurfde smaken van deze pizza afronden. Dit recept is snel te maken en heeft een korte lijst met ingrediënten en je zult het snel pakken voor alle gelegenheden, van relaxte diners tot verfijnde hapjes op je volgende cocktailparty.

De beste bijgerechten om te serveren bij je artisjokpizza

Een frisse en knapperige salade is altijd een goed idee. Probeer een Italiaans geïnspireerde rucola met geschaafde parmezaan (sla de kaas over om de maaltijd vegetarisch te houden), en een eenvoudige olijfolie- en citroenvinaigrette. De peperige, kruidige en bittere tonen van de rucola in combinatie met de citroenachtige dressing passen bijzonder goed bij deze pizza. Een antipastoschotel werkt ook goed en deze kan alles bevatten, van olijven en gezouten vlees tot kaas en gemarineerde groenten.

Klassieke smaken om te combineren met artisjok

Artisjokken, technisch gezien distels, hebben een unieke smaak die vaak wordt beschreven als nootachtig en licht bitter. Ze passen uitstekend bij citrusachtige ingrediënten zoals citroenen, bergamotsinaasappels en zelfs grapefruit. De meeste eiwitten, van ansjovis en pancetta tot schelpdieren en kip, vullen de subtiele smaken van deze groente aan en je vindt ze vaak op charcuterieplanken naast gezouten vlees en kazen met een sterke smaak.

Hoe bewaar je je overgebleven artisjokpizza het beste?

De eerste stap is om ervoor te zorgen dat alle restjes binnen twee uur in de koelkast belanden. Alles wat langer op kamertemperatuur is gebleven, moet worden weggegooid. Wikkel de pizza stevig in huishoudfolie, leg in een luchtdichte bak en bewaar maximaal vier dagen in de koelkast.