Aziatische noedelsalade

Aziatische noedelsalade

30 min.
Een heerlijke noedelsalade met knapperige groenten en een pittige, frisse dressing. Terwijl de noedelsalade van tevoren kan worden bereid, wacht je met het mengen van de groenten totdat je klaar bent om te serveren.

Bereidingswijze

  • Begin met de dressing. Halveer de chilipeper, verwijder de zaadjes en hak hem fijn. Doe in een kom en voeg de geraspte knoflook en gember toe. Meng met de andere ingrediënten voor de dressing.
  • Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze snel af in koud water en laat ze uitlekken. Snijd de ui in ringen. Versnipper de sla. Snijd de komkommer in dunne staafjes.
  • Meng de dressing en alle groenten door de noedels. Laat de smaken een paar minuten intrekken.
  • Pel de garnalen. Hak de cashewnoten en koriander grof. Snijd de limoen in partjes. Beleg de salade met garnalen, cashewnoten en partjes limoen.
Eet smakelijk!

Vragen over aziatische noeldelsalade

Welke noedels zijn het lekkerst?
Van udon en soba tot ramen en vermicelli, de verscheidenheid aan Aziatische noedels is eindeloos. Wat de lekkerste is, blijft een persoonlijke voorkeur, maar het is ook belangrijk om de juiste noedel voor het juiste gerecht te kiezen. Udon is bijvoorbeeld een dikke en taaie variant die op zijn lekkerst is in een soep, maar waarschijnlijk niet je eerste keuze zal zijn voor een frisse salade. Er is echter geen goed of fout en ons advies is om altijd te experimenteren met je ingrediënten.
Waar komen noedels vandaan?
Italiaanse, Arabische en Chinese culturen hebben allemaal beweerd de oorspronkelijke uitvinders van de bescheiden noedel te zijn. De vroegste schriftelijke vermelding is te vinden in een boek dat dateert uit de Oost-Han-dynastie van China, ergens tussen 25 en 220 na Christus. Het decennialange geschil werd uiteindelijk opgelost in 2005 toen archeologen een 4000 jaar oude kom noedels opgroeven in Lajia, in het noordwesten van China. Begraven in een aardewerken kom na een verwoestende aardbeving, werden de noedels beschreven als 'dun, delicaat en geel', sterk lijkend op traditionele La-Mian-noedels die met de hand worden gemaakt.
Worden Aziatische noedels warm of koud geserveerd?
Dit hangt erg af van waar je bent in Azië en van het soort gerecht. Het is ook niet ongewoon om dezelfde maaltijd op verschillende temperaturen te eten, inclusief soepen, bouillons en roerbakgerechten die warm kunnen worden geserveerd in de winter, maar ook koud in de zomer. In salades, zoals deze, worden noedels meestal koud of op kamertemperatuur geserveerd.
Hoe bewaar je Aziatische noedelsalade?
Omdat dit recept zeevruchten bevat, moet je extra voorzichtig zijn met restjes. Het is een goed idee om de garnalen niet rechtstreeks in de salade te mengen, maar deze in plaats daarvan vlak voor het serveren op elke afzonderlijke portie te leggen. Op die manier kun je eventuele restjes tot vijf dagen in een luchtdichte bak bewaren en eenvoudig verse garnalen toevoegen wanneer je wilt gaan eten.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 50,4 gram vezels
eiwit 157,6 gram eiwit
koolhydraten 332,2 gram koolhydraten
vet 52,2 gram vet

Ingrediënten

Salade
Rijstnoedels
200 g
Lente-uitjes
5
Kleine gember
1
Komkommer
½
Soja bonen
250 g
Dressing
Rode chilipeper
1
Knoflookteentje
1
Geraspte verse gember
½
Geconcentreerd appelsap
1 el
Sesamolie
1 el
Japanse sojasaus
50 ml
Poedersuiker
8 g
Rijstazijn
1 el
Voor het serveren
Gekookte en ongepelde garnalen
500 g
Gezouten geroosterde cashewnoten
60 g
Verse koriander
1 bosje
Limoen
1

Een heerlijke en verfrissende Aziatische noedelsalade

Gerechten met noedels zijn een Aziatisch hoofdbestanddeel en dit recept combineert diverse smaken uit de regio, van sojasaus en sesamolie tot rijstnoedels en garnalen. Deze salade komt goed tot zijn recht wanneer het koud wordt geserveerd, waardoor het een verfrissende optie is voor warme zomerdagen en barbecues.

Veelzijdig en eenvoudig te maken voor elke gelegenheid

Iedereen heeft een geweldige noedelsalade nodig in zijn culinaire repertoire, en dit is een van onze favorieten. Deze snel te bereiden salade boordevol smaak kan gemakkelijk van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard voor een stressvrij diner, lunch of bijgerecht. Doe het in een koelbox voor een zomerpicknick als een heerlijke salade die gegarandeerd iedereen zal bevallen.

Loempia's of groenteroerbak als bijgerecht

Als het gaat om bijgerechten, kun je niet fout gaan met een partij goudbruine loempia's. Deze knapperige hapjes voegen niet alleen een welkom textuurcontrast toe, de typisch milde smaken van de loempia's passen ook heel goed bij de gedurfde ingrediënten van de salade. Geroerbakte groenten - alles van broccoli en wortels tot babymaïs en sugar snaps - zijn ook een perfect bijgerecht bij dit Aziatisch geïnspireerde gerecht.

Vervang hiermee de garnalen

Dit recept is het begin van menig spectaculaire maaltijd en dient als een geweldige basis voor eenvoudige experimenten. Vervang de garnalen door gegrilde zalm, kip of dunne reepjes rundvlees voor een compleet nieuwe smaakervaring. Je kunt ook een vegetarische maaltijd maken door de dressing te gebruiken als marinade voor tofu. Snijd een blok tofu in blokjes van 1,5 cm, marineer minstens 30 minuten, giet af (bewaar de eventueel overgebleven vloeistof) en bak 4-5 minuten in een pan. Voeg toe aan de salade, besprenkel met de overgebleven marinade, meng en geniet!