Baked oats

Baked oats

25 min.
De charme van baked oats is dat ze op vele manieren kunnen worden bereid en gekruid. De basis is heel eenvoudig: havermout gemengd met melk, banaan en optionele smaakstoffen wat vervolgens wordt gebakken in een magnetron of gewone oven. Gegarneerd met roomkaas en bessen is het een genot voor zowel het oog als je smaakpapillen. Probeer dit recept voor ontbijt of een snack - zelfs de kinderen kunnen helpen!
https://www.arla.nl/recepten/baked-oats1/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 175°C of gebruik de magnetron.
  • Meng de melk, havermout, pindakaas, in plakjes gesneden ​banaan, honing, cacao, bakpoeder en zout.
  • Giet het beslag in ovenvaste serveerschalen. Strooi de blauwe bessen erover.
  • Bak ongeveer 15 minuten in het midden van de oven of 90 seconden in de magnetron.
  • Beleg je baked oats met roomkaas en verse bessen voor een smakelijk begin van de dag.
Eet smakelijk!

Vragen over baked oats

Waarom zijn mijn baked oats zo nat?
Er zijn twee hoofdoorzaken voor. De eerste is te veel vocht, dus zorg ervoor dat je speciale aandacht besteedt aan het afmeten en houd je zo goed mogelijk aan het recept. Je baked oats te snel uit de oven halen is een andere veelgemaakte fout. We adviseren je om voor dit recept de havermout 15 minuten te bakken op 175°C of 90 seconden in de magnetron voor een perfect warm ontbijt, elke keer weer.
Moet je eieren in baked oats doen?
Eieren, meestal gebruikt als bindmiddel, zijn een veel voorkomend ingrediënt in baked oats. Er zijn echter veel alternatieven zoals banaan, pindakaas (zoals gebruikt in dit recept) of zelfs chia- of lijnzaad.
Hoelang duurt het voordat haver in de oven klaar is?
Hoewel dit grotendeels afhangt van hoeveel je maakt en hoe diep de ovenschaal is, is een algemene vuistregel 15-25 minuten. De meest betrouwbare methode is om je vinger zachtjes op de bovenkant van de havermout te drukken. Als het lichtjes terugveert, is het klaar om uit de oven te halen.
Hoe dik je baked oats in?
Het meest voor de hand liggende antwoord is door meer havermout toe te voegen. Dit kan echter lastig zijn in dit recept, want misschien merk je het pas op nadat je het gerecht uit de oven hebt gehaald. Onze eerste tip is om ervoor te zorgen dat je goed begint door dit recept strikt te volgen. Het opnieuw in de oven zetten, kan het ook helpen om de havermout meer vocht op te laten nemen waardoor het gerecht dikker wordt. Als dat allemaal niet werkt, geniet er dan van zoals het is - dit recept is heerlijk in bijna elke consistentie.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 13,8 gram vezels
eiwit 36,7 gram eiwit
koolhydraten 79,8 gram koolhydraten
vet 103,2 gram vet

Ingrediënten

Havermout
Arla Biologische Melk
200 ml
Havervlokken
70 g
Pindakaas
100 g
Banaan
1
Honing
2 el
Cacaopoeder
1 el
Baking Soda
1 tl
Zout
1 snufje
Ingevroren frambozen- en bosbessenmix
80 g
Voor het serveren
Roomkaas, naturel
200 g
Gemengde verse bessen

Het perfecte ontbijt of snack – baked oats

Wie houdt er niet van een heerlijk, veelzijdig ontbijt dat in minder dan 30 minuten klaar is om te serveren? Met havervlokken, bosbessen, bananen, wat zoetheid van honing en pindakaas, afgewerkt met pittige roomkaas, is de smaakcombinatie zo verslavend dat je elk moment van de dag naar dit recept grijpt.

Enkele heerlijke toppings voor bij baked oats

Dit recept is een van onze meest veelzijdige en je kunt naar hartenlust spelen met de smaakcombinaties. Wat noten toevoegen is nooit een slecht idee en deze geven een lekkere crunch aan de zachte havermout. Elk soort vers fruit past er ook goed bij en onze toppers (naast alle soorten bessen) zijn plakjes of blokjes perzik, mango of peer. Kruiden zoals kaneel, gember of vanille zijn een geweldige manier om een extra diepe smaak toe te voegen.

De fascinerende geschiedenis van havermout

Al 32.000 jaar geleden genoten jagers-verzamelaars uit het stenen tijdperk van een kom havermoutpap. Nadat het tot meel was vermalen, werd het graan waarschijnlijk gekookt of gebakken tot een eenvoudig platbrood. Een paar duizend jaar later beschouwden de Romeinen het als een hinderlijk onkruid dat alleen goed was als paardenvoer. Het oude Griekenland was een beetje toleranter ten opzichte van het graan, maar alleen voor medicinale doeleinden. Hippocrates noemde het een nuttig middel tegen huidaandoeningen. Het was pas in 2500 voor Christus dat haver werd gedomesticeerd en geleidelijk aan populariteit won en uiteindelijk het populaire voedsel werd dat we vandaag de dag kennen.

Bewaar je restjes zo

Schep eventuele restjes in een luchtdichte bak en bewaar deze maximaal vijf dagen in het koudste deel van de koelkast. Als je afzonderlijke porties hebt gemaakt, wikkel deze dan stevig in met aluminiumfolie of plasticfolie. We adviseren je om het in de oven op te warmen voor het beste resultaat (dek de schaal af met folie en zet in een oven van 175 °C totdat het goed warm is geworden). De magnetron werkt ook (gebruik geen folie!) maar je restjes kunnen ongelijkmatig verwarmd worden, dus zorg ervoor dat je dit controleert voordat je het serveert.