Banoffee-taart

Banoffee-taart

45 min.
Banoffee-taart is een verleidelijk lekkere taart die perfect is voor elk feest en op verschillende creatieve manieren kan worden belegd. De knapperige chocolade als topping helpt de zachte, fruitige vulling in evenwicht te brengen.
https://www.arla.nl/recepten/banoffee-taart/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop de eieren en suiker luchtig. Meng de bloem, het aardappelzetmeel, de poedersuiker, de vanillesuiker en het bakpoeder in een kom alvorens ze door het eibeslag te spatelen.
  • Giet het beslag in een ingevette taartvorm met een diameter van ca. 24 cm. Bak ongeveer 30 minuten onder in de oven en laat de taart afkoelen. Verdeel de taart in drie plakken.
  • Pureer de bananen en voeg het citroensap toe. Klop de room en de vanillesuiker op tot een dikke crème.
  • Bestrijk twee van de taartplakken met karamelsaus, vanillecrème en gepureerde banaan. Zorg ervoor dat je een derde van de crème en karamel overhoudt.
  • Leg de taartplakken in lagen op elkaar en bestrijk de bovenkant van de laatste schijf met de rest van de crème en de karamel. Eindig met de karamelsaus. Verkruimel de pure chocolade en het knapperige snoepgoed grof voordat je ze over de taart strooit.
Eet smakelijk!

Banoffee-taart

Kun je banoffee-taart invriezen?
Het is absoluut mogelijk om de banoffee-taart in te pakken en vervolgens in te vriezen, zodat hij langer houdbaar is. Zorg er alleen wel voor dat hij helemaal is afgekoeld.
Worden bananen bruin in banoffee-taart?
Bananen worden van nature na verloop van tijd bruin, maar in het geval van de banoffee-taart moet het mengen met citroensap, room en vanillesuiker ervoor zorgen dat de vulling haar aantrekkelijke geelwitte kleur behoudt.
Wat kun je maken met restjes karamelsaus?
Of je het nu op ijs sprenkelt, toevoegt aan gesneden fruit voor een snel tussendoortje of er een cheesecake mee opwaardeert, karamelsaus maakt bijna alles lekkerder!

Ingrediënten

Taartbodem
Eieren
4
Poedersuiker
100 g
Algemeen bloem
60 g
Aardappelzetmeel
70 g
Vanillesuiker
1 tl
Bakpoeder
1 tl
Vulling en glazuur
Bananen
4
Vers geperst citroensap
1 tl
Volvette room
400 ml
Vanillesuiker
1 tl
Karamelsaus of dulce de leche
400 g
Garnering
Pure chocolade
25 g
Cripsy chocoladesnoepjes (bijvoorbeeld Maltesers of M&M's)
150 g

Een frisse kijk op een klassiek dessert

Deze taart is een vernieuwde versie van de klassieke banoffee pie, die in de jaren zeventig populair werd in het Verenigd Koninkrijk, maar misschien zijn oorsprong vindt in de VS (daarover lopen de meningen uiteen). Hoe dan ook, onze bananentraktatie met karamel en chocolade zal zelfs de grootste zoetekauwen tevreden stellen.

De ultieme traktatie

Hoewel dit recept bedrieglijk eenvoudig te maken is, is het door de lagen, het kleurcontrast, de smaakcombinatie en de mooie chocoladetopping het perfecte pronkstuk om je vrienden mee te verrassen. Ze zullen zeker een tweede, derde en misschien zelfs een vierde stuk willen!

Tips voor het voorbereiden van een feest

Wil je deze opvallende taart nog meer laten schitteren voor een speciaal feest? Dat kan gemakkelijk door de topping te veranderen. Verkruimelde macarons, bonbons, pralines, chocoladepretzels – alle soorten zoete lekkernijen doen het goed, dus wees creatief! Als je bij het bananenthema wilt blijven, gebruik dan in chocolade gedoopte gedroogde plakjes banaan.

Bewaaradviezen

Om de taart vers te houden kun je hem het beste in een luchtdichte bak op een koele, droge plaats bewaren. Als je de taart in de koelkast wilt bewaren, wikkel hem dan in plastic zodat hij geen ongewenste geuren opneemt.