BBQ-saus

BBQ-saus

Zoet, pittig en heet – net zoals een goede barbecuesaus hoort te zijn. Serveer hem bij rundvlees, kip, varkensvlees of een stukje gegrilde zalm.
https://www.arla.nl/recepten/bbq-saus/

Bereidingswijze

  • Fruit de knoflook in boter en koolzaadolie in een kleine pan.
  • Voeg de andere ingrediënten toe en kook ongeveer 3 minuten. Laat afkoelen. Als de barbecuesaus iets te vloeibaar is, kun je hem wat indikken met wat maïszetmeel.
  • Klaar!
Eet smakelijk!

BBQ-saus

Rijk aan smaak, perfect voor bij de grill, maar even goed in een dressing of dipsaus. Door je eigen BBQ-saus te maken, bepaal je zelf wat erin gaat en wat niet.

Hoe lang blijft BBQ-saus goed?
Met een saus die zo veelzijdig is, is het erg makkelijk ervoor te zorgen dat er niets wordt verspild. Zodra je BBQ-saus afgekoeld is tot kamertemperatuur, giet je hem over in een potje met een luchtdicht deksel. Bewaar hem vervolgens maximaal zes weken in de koelkast. Maar wees gerust, de kans is groot dat je de saus veel sneller zal gebruiken.
Is BBQ-saus glutenvrij?
Als je gluten wilt vermijden, moet je vooral letten op granen zoals tarwe en haver. Deze saus is glutenvrij omdat hij gemaakt is zonder verdikkingsmiddel op basis van granen. Veel BBQ-sauzen worden echter gemaakt met Worcestershiresaus als ingrediënt en die bevat wel gluten. Als je er zeker van wilt zijn dat je saus glutenvrij is, is er geen betere manier dan je eigen saus te maken.
Waarom heet het BBQ?
BBQ is gewoon een andere manier om barbecue te schrijven, gebaseerd op de vergelijkbaar klinkende uitspraak van de drie letters. BBQ-saus is elke saus waarvan mensen vinden dat die bijzonder goed past bij gebarbecued vlees en gegrilde groenten, als marinade of smaakmaker. Je vindt een grote verscheidenheid aan BBQ-sauzen in de winkel, met verschillende combinaties van pittigheid, zoetheid, zuurheid en kruidigheid. Om je favoriet te vinden, kun je sauzen uit verschillende culturen en keukens proberen: Amerikaans, Koreaans, Braziliaans ... Er is een hele wereld aan BBQ-smaken te ontdekken.
Hoe smaakt BBQ?
De smaak van BBQ wordt deels bepaald door de cultuur en de keuken die het vertegenwoordigt, en deels door de verschillende stijlen binnen die keuken. Soms is hij rokerig, rijk en heet, dan weer lichter en fruitiger. Een gemeenschappelijk kenmerk is de combinatie van zoetheid, pittigheid en verschillende aroma's en kruiden in een barbecuesaus. Zoet kan komen van honing, suiker of vruchtenpulp. Zuurheid is vaak afkomstig van azijn of citrussap. En wat aromaten en kruiden betreft, vind je in een barbecuesaus vaak ui, knoflook, komijn, chili en kruiden zoals peterselie, basilicum en oregano.

Ingrediënten

Knoflookteentjes, fijngehakt
2
Boter en koolzaadolie
1 el
Tomatenketchup
100 ml
Poedersuiker
1 el
Azijn
2 el
Sambal oelek
1 tl
Komijn
1 tl

Rijk aan smaak, perfect voor bij de grill, maar even goed in een dressing of dipsaus. Door je eigen barbecuesaus te maken, bepaal je zelf wat erin gaat en wat niet.

Een snelle en makkelijke barbecuesaus voor een lastminute-barbecue

Wanneer je plots zin krijgt om de grill aan te steken, is dit recept een redder in nood. Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten en een ogenblikje aan het fornuis krijg je een verrukkelijke barbecuesaus om te marineren, te bedruipen of als smaakmaker te serveren bij je favoriete barbecuegerecht. De saus past net zo goed bij vlees, groenten, champignons, tofu of wat je maar op de grill legt. Heb je na de barbecue nog saus over? Doe er dan later wat op een pizza, taco, hamburger of hotdog – of voeg hem toe aan je volgende stoofpotje voor een extra smaakexplosie.

Barbecuesaus als marinade

Met zijn diepe, zoete en subtiel pittige smaak is deze barbecuesaus perfect voor het marineren van vlees of groenten voor het grillen. Om te marineren giet je de saus in een afsluitbare zak of doos, voeg je de ingrediënten toe die je wilt marineren en masseer je ze. Roer of schud voorzichtig om elk oppervlak met de saus te bedekken. Zet de zak of doos een paar uur of een nacht in de koelkast tot de barbecuesmaken goed in het eten gedrongen zijn. Pas wel op dat je niet te lang marineert, want door de zuren in de saus kan het vlees een beetje droog en papperig worden.

Tips voor een snelle en lekkere barbecuedressing of -dip

Het is erg makkelijk om een barbecuedressing te maken voor bij een tex-mexsalade of een andere maaltijd met het gezin. Klop gewoon wat citroensap samen met een scheutje azijn en voeg honing, zout, peper en olijfolie toe. Werk af met een klodder van je saus en roer de dressing nog eens goed door. Om van je barbecuesaus een romige dipsaus te maken voor bij chips of friet, roer je gewoon wat saus in een kommetje zure room en voeg je eventueel een eetlepel mayonaise toe.

Hoe lang blijft barbecuesaus goed?

Met een saus die zo veelzijdig is, is het gemakkelijk om ervoor te zorgen dat er niets wordt verspild. Zodra je barbecuesaus afgekoeld is tot kamertemperatuur, giet je hem over in een potje met een luchtdicht deksel. Bewaar hem vervolgens maximaal zes weken in de koelkast. Maar wees gerust, de kans is groot dat je de saus veel sneller zal gebruiken.

Is barbecuesaus glutenvrij?

Als je gluten wilt vermijden, moet je vooral letten op granen zoals tarwe en haver. Deze saus is glutenvrij omdat hij gemaakt is zonder verdikkingsmiddel op basis van granen. Veel barbecuesauzen worden echter gemaakt met Worcestershiresaus als ingrediënt en die bevat wel gluten. Als je er zeker van wilt zijn dat je saus glutenvrij is, is er geen betere manier dan je eigen saus te maken.

Waarom heet het soms BBQ?

BBQ is gewoon een andere manier om barbecue te schrijven, gebaseerd op de vergelijkbaar klinkende uitspraak in het Engels van de drie letters. Barbecuesaus is elke saus waarvan mensen vinden dat die bijzonder goed past bij gebarbecued vlees en gegrilde groenten, als marinade of smaakmaker. Je vindt een grote verscheidenheid aan barbecuesauzen in de winkel, met verschillende combinaties van pittigheid, zoetheid, zuurheid en kruidigheid. Om je favoriet te vinden, kun je sauzen uit verschillende culturen en keukens proberen: Amerikaans, Koreaans, Braziliaans ... Er is een hele wereld aan barbecuesmaken te ontdekken.

Hoe smaakt barbecue?

De smaak van barbecue wordt deels bepaald door de cultuur en de keuken die het vertegenwoordigt, en deels door de verschillende stijlen binnen die keuken. Soms is het rokerig, rijk en heet zijn. Andere keren helderder en fruitiger. Een gemeenschappelijk kenmerk is de combinatie van zoetheid, pittigheid en verschillende aroma's en kruiden in een barbecuesaus. Zoet kan komen van honing, suiker of fruitpulp. Zuurheid is vaak afkomstig van azijn of citrussap. En wat aromaten en kruiden betreft, vind je in een barbecuesaus vaak ui, knoflook, komijn, chili en kruiden zoals peterselie, basilicum en oregano.