Tahini dressing

Tahini dressing

10 min.
Als het warmer wordt, verlangen veel mensen naar lichter, frisser eten dat perfect is voor de zomer. Een gemakkelijke manier om smaak toe te voegen aan je lichte maaltijden is door een zelfgemaakte yoghurt tahini dressing te maken. Door milde yoghurt en sesampasta te combineren, maak je in een paar minuten een heerlijke en verfrissende dressing. Met zijn rijke smaak en romige textuur zal deze tahinidressing zeker een vast onderdeel worden van je zomerreceptenarsenaal.
https://www.arla.nl/recepten/tahini-dressing/

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten, dek af en zet in de koelkast.
  • Garneer eventueel met geroosterde sesamzaadjes en peterselie.
Eet smakelijk!
Tips

Tahini kan vrij dik zijn, dus het kan zijn dat je wat water moet toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken. Begin met het toevoegen van een kleine hoeveelheid water en voeg dan geleidelijk meer water toe totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.

Tips

Gebruik een blender of keukenmachine om de ingrediënten te mengen. Als je ze met de hand mengt, kan dat veel tijd en moeite kosten, en het kan zijn dat de tahinidressing niet zo glad en romig wordt als je zou willen.

Vragen over tahini dressing

Eenvoudige tahinidressing is een heerlijke zomerse saus die kan worden gebruikt om je picknick- of barbecueselecties te verbeteren. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen voor meer informatie.

Hoe maak je tahini dressing?
Tahini dressing is ongelooflijk gemakkelijk te maken. Meng milde yoghurt met geperste knoflook, cayennepeper, versgeperst citroensap en sesampasta. Breng op smaak met zout en peper voordat je de tahini dip bedekt en in de koelkast zet om de smaken te laten mengen. Als je indruk wilt maken op de gasten van de barbecue, kun je de dip garneren met wat geroosterde sesamzaadjes en platte peterselie. De eerstgenoemde zullen de smaken versterken, terwijl de laatstgenoemde zorgen voor een sprankje helderheid om de rijkdom in balans te brengen.
Wat is tahini?
Tahini is een pasta gemaakt van gemalen sesamzaad. Het is al eeuwen populair in veel keukens uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied en is de laatste jaren steeds populairder geworden in de rest van Europa en Noord-Amerika. De sesamzaadjes worden geroosterd en dan vermalen met een beetje olie om een gladde en romige textuur te creëren. Het wordt vaak gebruikt in populaire dips zoals hummus en baba ghanoush, maar ook in dressings, sauzen en marinades. Het populaire ingrediënt is heel veelzijdig en wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.
Hoe smaakt tahini?
Tahini heeft een rijke en nootachtige smaak die afkomstig is van het geroosterde sesamzaad dat wordt gebruikt om het te maken. De smaak is licht bitter, met een subtiele snoep die kan variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Tahini heeft een unieke smaak die omschreven kan worden als aards, licht rokerig en aangenaam nootachtig, met een romige en zachte textuur. Over het geheel genomen heeft het een kenmerkende en complexe smaak waardoor het een veelzijdig ingrediënt is in veel verschillende soorten gerechten.
Kun je tahini dressing invriezen?
Ja, je kunt romige tahini dressing 1-3 maanden invriezen. De textuur kan echter iets veranderen als het wordt ingevroren, en het kan gaan schiften of korrelig worden. Om dit te voorkomen kun je het het beste in een luchtdichte verpakking bewaren en goed roeren voordat je het invriest om de ingrediënten gelijkmatig te verdelen. Als je klaar bent om het te gebruiken, laat je het een nachtje ontdooien in de koelkast en roer je het goed door voordat je het serveert. Houd er rekening mee dat ingevroren tahini dip mogelijk niet dezelfde textuur en smaak heeft als vers gemaakte dip, dus het is misschien het beste om het alleen in te vriezen als je een grote partij hebt die je niet binnen een week op kunt gebruiken.

Ingrediënten

Tahini dressing
Arla biologische magere yoghurt
250 ml
Knoflookteentje fijngemaakt
1
Cayenne peper
½ tl
Versgeperst citroensap
1 el
Tahini
½ dl
Zout
½ tl
Zwarte peper
¼ tl
Voor het serveren (optioneel)
Geroosterd sesamzaad
1 el
Platte peterselie

Geniet van een eenvoudige en smaakvolle tahini dressing

Tahini dip is rijk, romig en heerlijk. Met een paar ingrediënten van hoge kwaliteit maak je in een paar minuten een verrukkelijke dressing. De yoghurtbasis zorgt voor een fluweelzachte textuur met een heerlijk mondgevoel. Het zorgt ook voor een subtiel vleugje pittigheid dat zorgt voor een lichte en verfrissende dressing, ook al is het algehele smaakprofiel rijk en intens.

Een knoflookyoghurtsaus vol smaak

De intensiteit van een tahinidressing komt van het hoofdingrediënt tahini, een pasta gemaakt van geroosterde sesamzaden die zijn gemalen en gecombineerd met olie om een gladde textuur te krijgen. De smaak is nootachtig, aards en rijk. Hij heeft veel diepte en een lichte bitterheid. Zuur citroensap wordt toegevoegd om frisheid te geven, de bitterheid in evenwicht te brengen en de helderheid van de pittige yoghurt te weerspiegelen.

De cayennepepersaus zorgt voor een beetje warmte en rokerigheid in de tahini-yoghurtsaus, terwijl de geperste knoflook een scherpe en hartige noot toevoegt die de overig smaken versterkt. Al deze ingrediënten zorgen samen voor een smaakvolle en bevredigende saus die gebruikt kan worden om verschillende gerechten op te fleuren door zijn hartige smaak.

Gebruik het als saladedressing of als dip voor falafels of groente.

Deze nootachtige en aardse dressing is heel veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Dress bijvoorbeeld een lichte salade met tahini dressing of gebruik het bij meer vullende zomerse salades zoals een avocado salade of kool salade die het goed doen met een gedurfde toevoeging.

Een andere populaire optie is om tahini dressing te gebruiken als dipsaus voor falafels, knapperige groente sticks, crackers of friet. Het is ook perfect om over gegrilde groenten te sprenkelen of als topping voor gegrild vlees zoals steaks, kip of lamsbiefstukken. Je kunt ook stukjes brood dippen in de romige saladedressing met tahini. Of gebruik het om een zomerklassieker als brood op een stokje pittiger te maken terwijl je geniet van de hitte van cayennepeper en bonfire.

Pas het aan je persoonlijke voorkeuren aan

Je kunt gemakkelijk spelen met de smaak van een klassieke sesam tahini dressing zonder nieuwe ingrediënten toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld meer citroensap voor een pittigere smaak, of meer knoflook voor een knoflookachtige tahini dressing. Als je deze zure en aromatische ingrediënten in balans wilt brengen, kun je honing of ahornsiroop aan de mix toevoegen voor meer snoep.

Je kunt ook extra specerijen toevoegen om een complexer smaakprofiel te creëren. Enkele populaire opties zijn komijn, paprikapoeder, koriander en chilipoeder. Voeg een kleine hoeveelheid van de specerij toe, proef en pas aan indien nodig. Het toevoegen van fijngehakte verse kruiden zoals peperige peterselie, pittige koriander of verfrissende dille is een andere manier om een frisse en levendige smaak toe te voegen. Probeer verschillende variaties om de beste tahini dressing voor jou te ontdekken.