Bessensalade

Kooktijd 20 min.
Bessensalade

Zin in een salade die knapperig, sappig en romig tegelijk is? Maak dan kennis met onze bessensalade. Hij zit boordevol zoete bessen, groene asperges, bladgroenten, zachte witte kaas en goudbruin geroosterde amandelen. Om het geheel nog smaakvoller te maken, overgieten we alles met een dressing van aardbei en maanzaad. Deze fruitige salade is klaar in 20 minuten, met smaken zo fris dat het lijkt alsof je bord zojuist een wandelingetje door de tuin heeft gemaakt.

Ingrediënten

Groene asperges
500 g
Verse bessen
500 g
Rucola salade
70 g
Babyspinazie
70 g
Apetina® witte kaasblokjes
200 g
In plakjes gesneden amandelen geroosterd
100 ml

Aardbeien- en maanzaaddressing

Aardbeien
200 ml
Suiker
1 el
Wittewijnazijn
3 el
Olie
100 ml
Zout
1 tl
Zwarte peper
¼ tl
Maanzaad
1 el
Basilicum
50 ml

Bereidingswijze

  • Snij de houtachtige uiteinden van de asperges en kook ze 2 minuten. Spoel ze af en doe ze in ijskoud water.
  • Meng in een grote saladekom de verse bessen, rucola, babyspinazie, witte kaas en geroosterde amandelen.
  • Voor de dressing, mix je de aardbeien, suiker, basilicum en wittewijnazijn tot een glad mengsel (of gebruik een staafmixer). Voeg, terwijl de mixer draait, langzaam de olie toe. Breng op smaak met zout, peper en maanzaad.
  • Giet de dressing over de salade en serveer.
Eet smakelijk!

Bessen wassen

Spoel alle bessen af onder koud water voordat je ze gaat gebruiken, want vuil en kleine insecten kunnen zich in alle hoekjes verstoppen. Grotere bessen zoals aardbeien kun je het beste onder een zachte straal water wassen terwijl je ze bij de steel vasthoudt. Kleinere bessen zoals bosbessen of frambozen kun je in een vergiet doen en licht afspoelen of in een kom met water dompelen om te voorkomen dat ze kneuzen. Dep alles droog met een keukenpapiertje zodat ze stevig blijven en de salade niet waterig maken.

Gebruik verse asperges

Kies verse aspergestelen met dicht gesloten toppen die van top tot teen knapperig en veerkrachtig aanvoelen. De stelen moeten hun vorm behouden en de onderkant moet er vers afgesneden uitzien, niet droog of houtachtig. Eenmaal thuis zou een verse stengel gemakkelijk bij de basis moeten breken, wat een goed teken is dat je goed hebt gekozen.

Kies een hoogwaardige olie

De olie die je in de dressing gebruikt, maakt een groot verschil, dus ga voor een olie met een schone, milde smaak die de smaken van de basilicum en aardbeien niet zal overstemmen. Koudgeperste koolzaadolie werkt goed, of gebruik lichte olijfolie als je de voorkeur geeft aan een fruitigere noot.

FAQ: Vragen over bessensalade

Zin in een salade die knapperig, sappig en romig tegelijk is? Maak dan kennis met onze bessensalade. Hij zit boordevol zoete bessen, groene asperges, bladgroenten, zachte witte kaas en goudbruin geroosterde amandelen. Om het geheel nog smaakvoller te maken, overgieten we alles met een dressing van aardbei en maanzaad. Deze fruitige salade is klaar in 20 minuten, met smaken zo fris dat het lijkt alsof je bord zojuist een wandelingetje door de tuin heeft gemaakt.

Hoe bewaar ik de bessensalade?

Bewaar je bessensalade in de koelkast en probeer hem binnen een dag op te eten, want dan smaakt alles nog lekker fris. Als het kan, bewaar de salade en de dressing dan in aparte bakjes, dan blijven de groenten en bessen steviger.

Hoe lang kan ik de dressing bewaren?

Bewaar de dressing in een afgesloten pot of bakje in de koelkast en gebruik deze binnen 3 dagen. Schud het goed voor gebruik, aangezien de olie na verloop van tijd licht kan scheiden.

Kan ik de bessensalade van tevoren maken?

Ja, je kunt de bessensalade een paar uur van tevoren klaarmaken als je de salade en de dressing apart houdt. Bewaar alles gekoeld en meng het pas op het laatste moment om het vers te houden.

Voedingswaarde

Energie-inhoud:

1195 Kcal

vezels 34,8 gram vezels
eiwit 21,1 gram eiwit
koolhydraten 58,1 gram koolhydraten
vet 98,7 gram vet
https://www.arla.nl/recepten/bessensalade/