Kippendijen

Kippendijen

55 min.
Kippendijen uit de oven zijn heerlijk voor het hele gezin, omdat het voor elk wat wils heeft. Hoewel er veel lekkere recepten zijn, is dat van ons een grote kanshebber voor de toppositie met zijn eenvoudige maar onweerstaanbare krokante kippendijen en romige saus. Geniet van het goed gekozen bijgerecht bij de tray bake; pasta naar keuze, bijvoorbeeld fettuccine, overgoten met een romige saus met parmezaan en verse groene groenten – hoe lekker wil je het hebben?
https://www.arla.nl/recepten/kippendijen/

Bereidingswijze

Kippendijen:
  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gewone oven).
  • Leg de kippendijen in een ovenschaal en kruid ze met zout en lemon pepper.
  • Rooster ze ongeveer 50 minuten in het midden van de oven – bedruip de dijen tijdens het roosteren een paar keer met het bakvet.
Groentesaus:
  • Breng het water aan de kook in een pan met dikke bodem, voeg de doperwten toe en kook ze ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de room, het zout en de lemon pepper toe, breng de saus weer aan de kook, en voeg vervolgens de asperges en de sugarsnaps toe aan de saus. Kook de groenten ongeveer 1 minuut zonder deksel.
  • Voeg de kaas toe, kook nog 1 minuut en breng op smaak.
  • Giet de groentesaus over de vers gekookte pasta en garneer met basilicumblaadjes. Serveer meteen met de kippendijen uit de oven.
Eet smakelijk!
Tip

Het beste recept voor kippendijen levert sappig, mals vlees op met een krokant vel. Om het vlees perfect te garen, trek je het vel strak over de dijen, en prik je het eventueel vast met een tandenstoker. Zo beschermt het vel het vlees tegen te gaar worden terwijl het lekker krokant wordt. De huid inwrijven met een beetje olijfolie voordat je de kip op smaak brengt met grof zout en lemon pepper helpt ook bij het krokant maken. Rooster de dijen met het vel naar beneden gedurende de eerste 10 minuten.

Vragen over kippendijen

Van de snelle recepten voor kippendijen uit de oven is het onze, waarbij het vlees wordt geserveerd met verse pasta en een romige saus met groente en Parmezaanse kaas, zeker een succes. Lees hieronder meer in de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen.

Hoe bak je kippendijen?
Een heerlijk diner voor het hele gezin maken kan in minder dan een uur. Nadat je de kippendijen hebt gekruid en in de oven hebt gezet, heb je meer dan genoeg tijd om de verse pasta met romige kaassaus met doperwten, asperges, sugarsnaps, parmezaan en verse basilicumblaadjes te bereiden. Vergeet niet de kippendijen af en toe met kookvocht te bedruipen zodat ze mals en sappig worden. Als ze klaar zijn, maak je de borden op en garneer je ze voor het serveren met verse basilicumblaadjes.
Wat kun je doen met kippendijen?
Dit sappige deel van de kip kan in veel verschillende gerechten worden gebruikt. Onze kippendijen uit de oven zijn een mooie manier om ze te gebruiken, maar ze zijn bijvoorbeeld ook lekker in klassieke recepten als coq au vin. Over het algemeen zijn ze heerlijk zoals in dit recept: in een pastagerecht met een romige saus en in de oven gebakken of gegrild, zodat ze het onweerstaanbare krokante velletje krijgen. Kippendijen uit de oven smaken heerlijk met uiteenlopende groenten en marinades, waardoor je veel ruimte hebt om te experimenteren!
Hoe lang moet je kippendijen bakken?
Het is heel gemakkelijk om kippendijen in de oven te bakken en je kunt een ovenschaal, een braadslee of zelfs een braadpan gebruiken. Maar zoals je wellicht weet, hangt de baktijd soms af van je oven. Als de gebakken kippendijen na 50 minuten nog niet gaar zijn, geef ze dan nog een paar minuten en controleer ze. Gebruik een vleesthermometer of de ‘saptest’ om te bepalen of ze gaar zijn door een klein sneetje te maken in het bovenste, vetste deel van de dij en de sappen te controleren. Als de sappen helder zijn, is de kippendij gaar.
Is een kippendij donker vlees?
Kippendijen en drumsticks worden beschouwd als donker vlees. Het belangrijkste verschil tussen donker en wit vlees is het gehalte aan rode vezels en vet en het smaakprofiel. Donker vlees staat bekend als vrij sappig en smaakvol omdat het een hoger vetgehalte heeft. Wit vlees zoals kipfilet en vleugels is magerder en daarom milder van smaak. Donker vlees kan langer worden gebakken en wordt niet zo snel te gaar als wit vlees, waardoor deze in de oven gebakken kippendijen gemakkelijk, sappig en smaakvol zijn.
Hoe weet je of een kippendij gaar is?
Het kan moeilijk zijn om alleen aan het uiterlijk te zien of gebakken kippendijen gaar zijn. Als je een vleesthermometer hebt, kun je daarmee meten of het vlees gaar is. Gevogelte moet in het algemeen een kerntemperatuur van 75 °C bereiken. Steek de thermometer in het dikste gedeelte om de temperatuur correct te meten. Als je geen vleesthermometer bezit, kun je ook een klein sneetje maken om aan de hand van de kleur van de sappen te bepalen of het vlees gaar is. Een onvoldoende gegaarde kippendij geeft rood of rozig uitziende in plaats van heldere sappen af.

Ingrediënten

Kippendijen:
Kippendijen (ca. 700 g)
4
Grof zout
¼ tl
Lemon pepper
¼ tl
Groentesaus:
Water
100 ml
Doperwt
200 g
Kookroom, 8%
250 ml
Grof zout
½ tl
Lemon pepper
½ tl
Groene asperges, in hapklare stukjes
250 g
Sugar snaps, schuin gesneden
200 g
Parmezaan, fijngeraspt
50 g
Verse basilicum
2 dl
Serveren met
Gekookte verse pasta, bijvoorbeeld fettuccine
500 g

Kippendijen met pasta en groentesaus

Kippendijen zijn een zeer sappig en smaakvol deel van de kip, omdat het vlees vetter is en daardoor een intensere en rijkere smaak heeft. Geserveerd met zachte, verse pasta met een heerlijke zelfgemaakte groentesaus zullen deze krokant gebakken kippendijen uit de oven snel een favoriet van het hele gezin worden. Bovendien hoef je niets anders te doen dan de kippendijen te kruiden voordat je ze gaar bakt in de oven. Je hebt het eten klaar met bijna geen ander werk dan het bereiden van de gemakkelijke saus.

Als je op zoek bent naar andere heerlijke kipmaaltijden, raden wij je aan onze vele verschillende recepten te bekijken, zoals de klassieke kipburgers, Mexicaanse kipwraps, een Italiaans geïnspireerde spaghetti met kip met een smakelijke tomatensaus, en onze versie van een pittige Indiase kip tikka masala.

Geniet van de texturen van romige saus en krokante kippendijen

Met al dente pasta, een rijke en zachte kaassaus, groenten die nog knapperig zijn en gebakken kippendijen die vochtig en mals zijn van binnen en krokant van buiten, voldoet dit diner aan alle eisen qua textuur. Ook op het gebied van smaak heeft het alles, met zijn hartige, umami-volle vlees dat eenvoudig en heerlijk wordt gekruid met zout en lemon pepper, naast de zoute parmezaansaus met licht bittere asperges, zoete sugarsnaps en aromatische verse basilicumblaadjes.

Groentesaus met zoute parmezaan en knapperige groente

Een krokant gebakken kippendij verdient een rijke en romige saus als tegenwicht voor de knapperige huid en de stevige textuur. Onze romige groentesaus wordt gemaakt met room en parmezaan en is dus rijk en romig. De zoute smaak van de parmezaan en de frisheid en knapperigheid van de doperwten, asperges en sugarsnaps zorgen ervoor dat de groentesaus de juiste balans vindt tussen heerlijk rijk en zwaar.

Experimenteer met kruiden en bijgerechten

Kippendijen uit de oven zijn heerlijk met allerlei verschillende kruiden en bijgerechten. Daarom kan het gerecht worden gevarieerd met verschillende kruiden en met de groenten die jij het lekkerst vindt of die je toevallig bij de hand hebt. Zo kun je verschillende kippendijrecepten maken die het best bij je smaak passen.

Maak een heerlijk rijke versie van de saus vol umami-smaak door champignons, sjalotjes, knoflook en prei te gebruiken en te garneren met verse bieslook voor een vleugje kleur en frisheid.

Je kunt ook voor een frissere aanpak kiezen door een marinade voor kippendijen te maken met versgeperst citroensap en verse rozemarijn. Combineer met de roomsaus met groente, maar voeg een zoetzoute Italiaans geïnspireerde combinatie toe van groenten zoals uien, tomaten en meer verse rozemarijn voor een smakelijke en kruidige versie die de in citroen gemarineerde kippendijen uit de oven aanvult.