Bigos

Bigos

1 u
Deze heerlijke vleesstoofschotel is populair in Polen. Bigos wordt gekookt met kool, gekruide worst en varkensvlees. Dit gerecht kan het best de dag voordat het wordt opgediend worden bereid om de meeste smaak te ontsluiten. Het gaat goed samen met zure room, gekookte aardappelen en een rustiek brood.
https://www.arla.nl/recepten/bigos/

Bereidingswijze

  • Versnipper de kool en doe hem in een pan. Vul de pan met water en breng aan de kook. Verkruimel de gedroogde paddenstoelen en laat ze 30 minuten meesudderen.
  • Snijd het vlees in kleinere stukjes. Snij het varkensvlees in blokjes. Schil en snijd de ui.
  • Verhit de boter en braad het vlees en het varkensvlees apart aan. Voeg de ui toe en bak deze tot hij zacht is.
  • Spoel de zuurkool af en laat hem drogen. Voeg hem samen met het aangebraden vlees toe aan het mengsel van kool en paddenstoelen.
  • Roer de wijn, de tomatenpuree en de laurierblaadjes erdoor. Verkruimel de bouillonblokjes erdoor. Maal de kruidnagels, de jeneverbessen en wat zwarte peper. Voeg ze toe aan de stoofpot, dek af en laat 45 minuten sudderen. Voeg indien nodig meer water toe.
  • Kook de aardappelen.
  • Snijd de worst in stukken en laat deze 15 minuten in de stoofpot sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de bigos met gekookte aardappelen, zure room en peterselie.
Eet smakelijk!

Bigos

Hoe heet bigos in het Nederlands?
Bigos wordt in het Nederlands soms jachtschotel genoemd, hoewel de Poolse naam ook vaak wordt gebruikt.
Hoe lang blijft bigos goed in de koelkast?
Eenmaal afgekoeld is bigos in een afgesloten bakje in de koelkast tot een week houdbaar. Je kunt het ook invriezen om het langer te bewaren.
Wat is het verschil tussen bigos en kapusta?
Bigos moet niet worden verward met kapusta, een Poolse versie van zuurkool, vaak gemengd met vlees en uien. Kapusta is zelfs een ingrediënt van sommige bigos-recepten.

Ingrediënten

Bigos
Witte kool
200 g
Water
600 ml
Gedroogde paddestoelen (bijvoorbeeld cantharellen of eekhoorntjesbrood)
30 g
Varkensschnitzels
300 g
Gerookt buikspek
250 g
Gele uien
2
Boter
25 g
Zuurkool
200 g
Rode wijn
200 ml
Tomatenpuree
100 ml
Runderbouillon
2 teentjes
Laurierblaadjes
2
Jeneverbessen
1 tl
Hele kruidnagels
3
Beierse braadworsten (idealiter Thüringer)
250 g
Serveren met
Aardappelen
900 g
Zure room
200 ml
Verse peterselie

Als een Poolse knuffel in een kom

Bigos is een van de oudste gedocumenteerde Poolse gerechten met recepten in kookboeken die teruggaan tot 1682. Het wordt vaak gegeten rond de feestdagen, is vooral populair in de wintermaanden en kan worden aangepast met elk soort vlees dat je wilt gebruiken, dus voel je vrij om ingrediënten naar smaak toe te voegen en te vervangen.

Traditionele bijgerechten

Houd je maaltijd authentiek Pools door bigos te serveren met zelfgebakken brood. Een zuurdesem roggebrood (chleb zytni na zakwasies) is het meest traditionele, maar een eenvoudig wit brood (chleb pszenny) of de Poolse versie van platbrood (podplomyki) zijn even heerlijke alternatieven. Gekookte aardappelen of wortelgroenten werken ook goed.

Suggesties voor de beste drankjes voor bij bigos

Het is gebruikelijk bij bigos koude wodka te drinken, de gewone of de gearomatiseerde soort. Als je zin hebt in iets zachters, zijn een fruitige wijn of een licht biertje ook prima te combineren met deze rijke stoofschotel.

Hoe maak je je bigos de volgende dag nog lekkerder?

Welke combinatie van ingrediënten je ook kiest, de meeste mensen zijn het erover eens dat de rijke en aardse smaken van bigos na verloop van tijd alleen maar beter worden. Zoals bij alle stoofschotels (en soepen trouwens ook) is dat vooral omdat de ingrediënten beter kunnen samengaan en mengen, waardoor het gerecht nog intenser en eenvormiger wordt. Sommige mensen beweren zelfs dat minstens drie keer opwarmen het geheim is voor de lekkerste bigos die je ooit hebt geproefd.