Biksemad

Biksemad

30 min.
We hebben een makkelijk en snel recept voor biksemad voor je. Biksemad is een Deens gerecht dat ook wel gehaktschotel wordt genoemd. Het wordt meestal bereid met restjes vlees en geserveerd met spiegeleieren en rode bieten. Wij voegen een kleine twist toe - een frisse pastinaakdressing als bijgerecht. Biksemad is in wezen een gerecht met restjes dat heerlijk smaakt en overal ter wereld bekend is. Het enige verschil is wat de basis is - aardappelen, rijst, vlees of groenten. Gebruik wat je in huis hebt en maak je eigen biksemad.
https://www.arla.nl/recepten/biksemad/

Bereidingswijze

Pastinaakdressing
  • Meng voorzichtig de crème fraîche, ravigottesaus, zout en peper in een kom.
  • Meng de pastinaken, appel en peterselie (bewaar wat voor de garnering) door de dressing en zet het afgedekt in de koelkast voor minstens 15 minuten. Breng op smaak.
Biksemad
  • Smelt ongeveer 25 g boter in een grote pan op hoog vuur, zorg ervoor dat het niet bruin wordt. Bak de uien eerst 2 minuten op hoog vuur en daarna ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur - roer af en toe. Haal de uien uit de pan.
  • Laat ongeveer 50 g boter goudbruin worden in de pan. Bak de aardappelen op hoog vuur voor ongeveer 7 minuten, tot ze goudbruin zijn. Haal de aardappelen uit de pan.
  • Laat de laatste 25 g boter goudbruin worden in de pan. Bak het vlees op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten. Voeg de aardappelen en uien weer toe aan de pan. Voeg de worcestershiresaus, zout en peper toe, warm de gehaktschotel goed door en breng op smaak.
  • Serveer de biksemad met de pastinaakdressing.
Eet smakelijk!
Tips

Ravigottesaus is een zoete mosterdsaus. Je kunt ook een zoete mosterd of een Dijon-honingmosterd gebruiken.

Ingrediënten

Pastinaakdressing
Crème fraîche
250 ml
Ravigotte saus
1½ el
Grof zout
½ tl
Versgemalen peper
Pastinaken, in kleine blokjes (ongeveer 200 g)
4
Rode appel (ongeveer 125 g)
1
Gehakte platte peterselie
4 el
Biksemad
Boter
100 g
Stukjes vlees, bijvoorbeeld lamsvlees, rundvlees of varkensgebraad (in blokjes van ongeveer 1½ x 1½ cm)
Grof gehakte uien (ongeveer 300 g)
4
Gekookte aardappelen, in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm
1 kg
Worcestershire saus
el
Grof zout
1½ tl
Versgemalen peper