Birria taco's

Birria taco's

1 u
Birria taco's zijn gevuld met een populaire, langzaam gekookte chilistoofpot. Om de juiste smaak te creëren is een hele reeks verschillende pepers nodig. In dit recept worden de taco's eerst bedekt met de saus en vervolgens gevuld met de mozzarella en het vlees. Het brood wordt krokant gebakken en geserveerd met zure room, koriander en ui.
https://www.arla.nl/recepten/birria-tacos/

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in vier stukken.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak het vlees goudbruin. Haal het vlees uit de pan, zout het en doe het in een kom.
  • Schil de ui en snijd hem in grove stukken. Pel en plet de knoflook. Halveer de tomaten.
  • Fruit de ui en de knoflook twee minuten in dezelfde olie als die voor het vlees is gebruikt (zo komt de smaak het best tot zijn recht).
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuut.
  • Doe het vlees terug in het mengsel en voeg de pepers toe (verwijder de zaadjes als je de pittigheid wilt verminderen). Voeg de bouillon en de tomaten toe.
  • Bak het korianderzaad en de zwarte peper ongeveer twee minuten in een aparte, schone pan. Maal de kruiden fijn en voeg ze toe aan het vlees en het chilimengsel.
  • Laat ongeveer een uur koken en verwijder dan de pepers en ongeveer 100 ml van de bouillon. Mix tot een gladde massa in een keukenmachine.
  • Giet de chilisaus terug bij het vleesmengsel. Dek af en laat ongeveer drie uur langzaam koken, of tot het vlees zacht is.
  • Zodra het vlees zacht is, giet je het vocht in een kom en zet je het apart. Gebruik twee vorken om het vlees in stukjes van de gewenste grootte te plukken.
  • Pel en snipper de rode ui. Schil de mango en de avocado, ontpit ze en snijd ze in plakjes. Snijd de limoen in vieren.
  • Doop de tortilla's één voor één in de vloeistof en leg ze in een koekenpan. Leg het vlees en de kaas erop. Vouw de taco's dicht en bak ze op middelhoog vuur in olie.
  • Serveer de taco's met saus, koriander, ui, limoen, avocado, mango en zure room.
Eet smakelijk!

Birria taco's

Hoe zorg je ervoor dat birria taco's niet klef worden?
Verse tortilla's zijn een belangrijke truc om klefheid te voorkomen, omdat ze minder vocht opnemen. Zorg ervoor dat je niet te veel saus toevoegt vóór het bakken, want dat verzwakt de structuur.
Hoe haal je de bitterheid uit birria taco's?
Het gebruik van te veel pepers kan je birria bitter maken, dus houd je aan het recept en experimenteer voorzichtig. Het te kort koken van de saus kan ook leiden tot een bittere ondertoon.
Kun je birria taco's te gaar koken?
Te gaar koken van birria is moeilijk maar niet onmogelijk: zodra het vlees gemakkelijk uit elkaar kan worden getrokken, is het tijd om het uit het mengsel te halen.
Hoe maak je birria minder vet?
Birria is een vet gerecht, dus een beetje vet is te verwachten. Hoewel je het vlees kunt vervangen door een minder vet stuk vlees, zal dat gevolgen hebben voor de smaak.
Waarom kleeft mijn birria aan de pan?
Een pan met antiaanbaklaag en een klein beetje olie zou voldoende moeten zijn om te voorkomen dat je birria taco's aan de pan blijven kleven. Vermijd in het bijzonder het gebruik van een gietijzeren pan, om dat de kans op aanbakken daarmee groter is.

Ingrediënten

Birria taco's
Runderribben zonder been
1 kg
Zout
2 tl
Grote gele ui
1
Knoflookteentjes
4
Kerstomaatjes
250 g
Tomatenpuree
1 el
Ancho-chili's
3
Gedroogde chili's de árbol
2
Gedroogde guajillo chili's
3
Gedroogde pasilla chili's
2
Runderbouillon
1 L
Kaneelstokje
1
Korianderzaad
1 el
Peperkorrels
1 el
Olie voor frituren
Serveren met
Rode ui
1
Mango
1
Avocado's
2
Limoen
1
Kleine tortilla's
16
Mozzarella
300 g
Zure room
300 ml
Verse koriander

Een comfortfood-kampioen uit Jalisco

Birria komt oorspronkelijk uit de staat Jalisco, in het westen van Mexico. De stoofpot was populair bij speciale gelegenheden, maar wordt nu door straatverkopers vaak samen met taco's verkocht. Sinds de jaren zeventig is het in de VS steeds populairder geworden en een recente TikTok-trend heeft het nog meer in de kijker gezet.

Hoe adobo wil je het hebben?

In Mexico staat de complexe marinade van een hele reeks pepers bekend als adobo, afkomstig van het Spaanse werkwoord ‘adobar' (marineren). De vaak dikke pasta wordt meestal gebruikt in gerechten op basis van vlees of zeevruchten, maar kan worden verdund en omgevormd tot een smaakvolle saus voor stoofschotels of dipsaus.

Heerlijke bijgerechten

Birria taco's zijn op zichzelf al heerlijk genoeg, maar als een bijgerecht nodig is, zijn koriander-limoenrijst (een Mexicaanse favoriet), verse tomatensalsa of een koele komkommersalade gangbare opties. Gebakken bonen, Mexicaanse maïs of een romige koolsla zijn ook traditionele favorieten die goed bij dit gerecht passen.

Het geheim van slow-cooking birria taco's

Bij het streven naar de lekkerste birria is tijd de belangrijkste factor. Als je een hele dag de tijd hebt, kun je zelfs voor ongeveer acht uur een slowcooker op laag vuur gebruiken. Hoe dan ook, geduld is de sleutel om het meeste uit je saus te halen.