Boeuf stroganoff

Boeuf stroganoff

35 min.
Boeuf stroganoff is een klassiek en luxueus gerecht dat is genoemd naar de Russische aristocraat graaf Alexander Stroganoff. Dit eenvoudige recept resulteert in een romige, aardse stoofschotel die een perfecte maaltijd is voor op een koude dag. Boeuf stroganoff kan worden geserveerd met rijst of aardappelpuree en een schep zure room, en vervolgens worden gedecoreerd met peterselie.
https://www.arla.nl/recepten/boeuf-stroganoff/

Bereidingswijze

  • Schil de ui en snijd fijn. Snijd de champignon in plakjes.
  • Snijd het rundvlees in reepjes. Braad het vlees aan in een koekenpan met boter. Voeg zout en peper toe.
  • Voeg de uien en de champignons toe. Laat 4-5 minuten bakken. Giet de volvette room erbij en voeg de tomatenpuree toe. Laat de saus één tot twee minuten koken.
  • Bestrooi met peterselie. Serveer de boeuf stroganoff met rijst of aardappelpuree, zure room en ingelegde augurken.
Eet smakelijk!

Boeuf stroganoff

Hoe voorkom je dat stroganoff gaat schiften?
Koken op een te hoog vuur is een veel voorkomende oorzaak van het schiften van stroganoff. Doe het rustig aan en laat de saus nooit koken.
Wat is het meest malse vlees voor boeuf stroganoff?
Het selecteren van het vlees hangt af van je budget - rump steak moet dun worden gesneden om de malsheid te kunnen garanderen, rib eye levert een gegarandeerde smelt-in-je-mond textuur en entrecote is ook heel goed geschikt.
Hoe maak je stroganoff minder waterig?
Als je stroganoffsaus te dun is, kun je de saus indikken met een klassieke truc: voeg twee eetlepels bloem of maïzena toe, gemengd met water.
Waarom smaakt mijn boeuf stroganoff zuur?
De meest waarschijnlijke verklaring voor een zuur smakende saus is dat je de volvette room per ongeluk hebt laten schiften, dus let vooral op de warmte. Misschien moet je de room temperen voordat je hem aan de saus toevoegt. Dat doe je door kleine hoeveelheden van de warme vloeistof door de volvette room te roeren tot deze geleidelijk warm wordt en vervolgens het verwarmde roommengsel aan de saus toe te voegen.

Ingrediënten

Boeuf stroganoff
Rundvlees zonder bot
500 g
Gele ui
1
Paddestoelen
150 g
Boter
Zout
½ tl
Zwarte peper naar smaak
Volvette room
200 ml
Tomatenpuree
2½ el
Verse peterselie, fijngehakt
½ bosje
Serveren met
Zure room
200 ml
Ingelegde augurk

De oorsprong van boeuf stroganoff

Hoewel de oorsprong van de naam duidelijk is, lopen de meningen uiteen over waar en wanneer de eerste boeuf stroganoff werd gemaakt. Een waarschijnlijk verhaal is dat het gerecht in 19e eeuw voor het eerst werd geserveerd tijdens regelmatige diners van graaf Stroganoff. De Franse kok van de graaf zou het gerecht hebben bedacht, dat populair bleek bij de gasten en uiteindelijk werd vastgelegd in een kookboek van twee van de gasten.

Serveersuggesties

Bij boeuf stroganoff wordt traditioneel witte rijst of aardappelpuree geserveerd, evenals spruitjes en geroosterde wortelgroenten. Er is echter geen vaste regel voor wat er bij het gerecht moet worden gegeten, want alles, van gestoomde broccoli tot heerlijke frietjes, levert een lekkere combinatie op.

Dranksuggesties voor boeuf stroganoff

Door het romige karakter van het gerecht past een zwaardere rode wijn er het beste bij. Een droge rosé doet het ook goed, waarbij de zuurgraad van de drank een mooi contrast vormt met de rijke smaken van de maaltijd. Een licht bier of een pale ale met citrus is ook een uitstekende partner voor de aardse tonen van de stoofpot.

Maak het vegetarisch

Een vegetarische stroganoff maken is heel eenvoudig, omdat de champignons al voor een groot deel van de smaak zorgen. Laat gewoon het rundvlees weg en vergroot de hoeveelheid champignons. Je kunt ook een plantaardig rundvleesalternatief toevoegen om de textuur van het oorspronkelijke gerecht te behouden.