Bulgursalade

Bulgursalade

45 min.
Met deze mediterrane bulgursalade krijg je een salade om nooit te vergeten! De heerlijk kleurrijke salade, gevuld met heerlijk exotische ingrediënten als erwten, abrikozen, peterselie, saladekaas, kikkererwten en pijnboompitten, heeft veel verschillende smaken en texturen en is geïnspireerd op de mediterrane keuken. Serveer de bulgursalade met kikkererwten terwijl hij nog warm is of gebruik hem als een koude lunch om mee te nemen. Zo wil je elke dag wel je eigen lunch meenemen.
https://www.arla.nl/recepten/bulgursalade/

Bereidingswijze

  • Breng het gezouten water aan de kook in een pan, voeg de bulgur toe en kook die op laag vuur met het deksel op de pan ongeveer 12 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en laat de bulgur afgedekt nog ongeveer 12 minuten staan.
  • Giet de kikkererwten af in een zeef en spoel ze af met koud water. Laat uitlekken.
  • Meng de kikkererwten met de abrikozen, de sugar snaps en de overige ingrediënten. Schep het mengsel door de bulgur en breng op smaak.
Eet smakelijk!
Tip

Pijnboompitten roosteren is eenvoudig, maar het kan lastig zijn om alle pitjes perfect bruin te krijgen. Gebruik altijd een droge pan die groot genoeg is om de pijnboompitten in één laag in te leggen. Bak ze vervolgens op laag tot middelhoog vuur, al roerend , bruin. Stop zodra ze nootachtig gaan ruiken en overal goudbruin zijn. Houd ze voortdurend in de gaten, want ze kunnen snel verbranden.

Tip

In ons recept voor bulgursalade hebben we beschreven hoe je bulgur voor salade kunt koken. Dat kan je in verwarring hebben gebracht omdat bulgur soms wordt bereid door hem gewoon 10-15 minuten in kokend water te laten weken.

Tip

De reden dat we aanraden hem op het fornuis te koken is dat in ons recept grove bulgur wordt gebruikt, die langer gekookt moet worden voor een luchtige en malse textuur. Als je hem vervangt door een fijnere soort, kun je die gewoon in een kom met een deksel doen, er kokend water uit de waterkoker overheen gieten en hem, afgedekt met het deksel, laten weken tot hij gaar is.

Vragen over bulgursalade

Een mediterrane bulgursalade maken met verse en smakelijke ingrediënten is snel en eenvoudig met ons gemakkelijke recept. Bekijk hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen over bulgursalade om meer te weten te komen over dit gerecht.

Wat is bulgursalade?
Een bulgursalade zit vol smaken. Hij wordt gemaakt met gekookte bulgur, gesneden groenten en verse kruiden. Hoewel er geen vaste regels zijn voor wat je in een bulgursalade kunt doen, hebben wij gekozen voor een klassieke combinatie van kikkererwten, noten en kaas om de hartige en nootachtige smaken van de bulgur te versterken. Hoewel de salade kan worden geserveerd als bijgerecht bij biefstuk, kip of lam is het gerecht ook geschikt om als lunch of licht diner te eten. De salade kan warm of koud geserveerd worden, afhankelijk van je voorkeur.
Hoe kook je bulgur voor salade?
Om het hoofdingrediënt voor je mediterrane bulgursalade te koken, breng je eerst gezouten water aan de kook in een pan voordat je de bulgur toevoegt. Kook de bulgur vervolgens op laag vuur ongeveer 12 minuten met het deksel erop. Nadat je de bulgur van het vuur hebt gehaald, laat je hem nog 12 minuten het resterende water opnemen. Maak hem los met een vork voordat je hem mengt met de overige ingrediënten.
Hoe maak je bulgursalade?
Een bulgursalade is geschikt als lunch en diner en eventuele restjes kunnen gemakkelijk de volgende dag als lunch worden gegeten. Om de salade te maken gebruik je de kooktijd van de bulgur om de verse ingrediënten te bereiden en de pijnboompitten te roosteren. Vergeet niet de kikkererwten af te spoelen voordat je ze met de andere ingrediënten mengt. Schep alles voorzichtig door elkaar en breng op smaak met zout, peper, citroensap en citroenschil voor een frisse en smaakvolle maaltijd.
Hoe lang blijft bulgursalade goed?
Een zelfgemaakte bulgursalade is 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Als je de warme bulgursalade niet meteen na het maken en opdienen helemaal opeet, kun je hem gewoon overdoen in een luchtdichte bak, of de schaal waarin je hem hebt opgediend goed afdekken. Serveer de nu koude bulgursalade zoals hij is of neem hem mee voor een heerlijke lunch.

Ingrediënten

Grof zout
1 tl
Water
600 ml
Grove bulgur (3 dl)
250 g
Kikkererwten n pekel (ca. 400 g)
1 blik
Gedroogde abrikozen, in kleine blokjes
100 g
Sugar snaps, in tweeën
300 g
Ontdooide extra fijne diepvriesdoperwten
300 g
Pijnboompitten
50 g
Blokjes witte kaas in pekel, 3%
200 g
Platte peterselie, grof gehakt
3 dl
Olijfolie
1 el
Citroenschil (onbehandeld), fijn geraspt
1 el
Versgeperst citroensap
3 el
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper

Bulgursalade met kikkererwten

Zowel bulgur als kikkererwten hebben een nootachtige en aardse smaak en een zachte en licht kauwbare textuur. Beide ingrediënten zijn ongelooflijk gemakkelijk te combineren met een overvloed aan verse kruiden en groenten. In deze bulgursalade met kikkererwten hebben we ervoor gekozen ze te combineren met knapperige sugar snaps, peterselie, zoute saladekaas en verschillende andere heerlijke ingrediënten om een smakelijke salade te maken. 

Als je op zoek bent naar andere salades, raden wij je aan onze al even heerlijke salade niçoise met tonijn, eieren en olijven, onze verfrissende couscoussalade met munt en watermeloen en onze knapperige fattoushsalade met geroosterd brood te bekijken.

Mediterrane smaken en texturen

De beste recepten voor bulgursalade hebben veel smaak en textuur, en onze bulgursalade met kikkererwten is daarop geen uitzondering. Met verschillende heerlijke ingrediënten die elk iets unieks aan het gerecht toevoegen is elke hap een heerlijke verrassing.

Net als veel andere gerechten uit de mediterrane keuken wordt deze salade met bulgur aangemaakt met olijfolie en citroensap en op smaak gebracht met zout, peper en geraspte citroenschil om een goed afgeronde smaakervaring te garanderen.

Zoete, gedroogde abrikozen, zoute saladekaas en verse peterselie

Verse peterselie met zijn licht peperige smaak staat erom bekend de smaken van andere ingrediënten te verhelderen en je smaakpapillen te stimuleren.

Dat maakt de combinatie van het mild bittere kruid, de zoete abrikozen en de zoute witte kaas nog lekkerder. De mix van taaie, zachte en knapperige texturen maakt het eten van deze bulgursalade niet alleen lekker maar ook interessant, en de mix van zoete, zoute en kruidige smaken is gewoon onweerstaanbaar.

Gebruik verse en smakelijke ingrediënten

Gebruik altijd verse ingrediënten voor een bulgursalade met veel smaak en bite. Het gebruik van verse citroen en peterselie laat de smaken van deze salade echt goed uitkomen!

Het sap en de schil van citroenen fleuren het gerecht op door een heerlijk zuurtje te introduceren dat de nootachtige smaak van het gerecht aanvult, en de verse peterselie verhoogt de smaak van de andere ingrediënten. Het is de moeite waard om de pijnboompitten te roosteren, zodat de nootachtige smaak nog beter tot zijn recht komt en ze nog knapperiger worden om in te bijten.

Voeg een eigen accent toe

Een gemakkelijke manier om dit recept te variëren om het elke keer vers en spannend te houden is om andere kruiden en groenten te gebruiken. Een klassieker onder de bulgursalades is de combinatie van komkommer, tomaat, rode ui en munt. Deze traditionele tabbouleh-combinatie smaakt heerlijk met de nootachtige bulgur en kikkererwten en de peterselie.

Je kunt ook experimenteren met de kruiden. Probeer voor een salade uit het Midden-Oosten met bulgur en peterselie eens ons recept voor dukkah voor wat meer pit. Dukkah is een geroosterde, Midden-Oosterse kruidenmix met sesamzaad, amandelen, koriander, komijn en chili die je kunt gebruiken om deze heerlijke bulgursalade wat warmte te geven.