Burrata
Burrata is een Italiaanse kaasdelicatesse uit Apulië, gemaakt van een romige combinatie van mozzarella en room. Wil je zelf aan de slag? Je kunt eenvoudig burrata maken met mozzarella en zure room. Serveer de zelfgemaakte burrata in een frisse burrata salade en bestrooi de kaas met munt, basilicum, citroen en pistache voor een echte smaaksensatie!
Ingrediënten
Burrata
|
Verse mozzarella
|
250 g |
|---|---|
|
Zure room, 30%
|
150 ml |
Tomatensalade
|
Gemengde tomaten
|
500 g |
|---|---|
|
Basilicum
|
1 bos |
|
Munt
|
1 |
|
Citroen (onbehandeld)
|
Geraspte schil van 1 |
|
Geroosterde pistachenoten
|
50 g |
|
Koudgeperste olijfolie
|
|
|
Zwarte zoutvlokken
|
Bereidingswijze
Vragen over burrata
Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?
Hoewel deze twee kazen vergelijkbaar smaken, is de textuur van burrata dunner, romiger en veel rijker dan die van mozzarella. Dat komt voornamelijk doordat het een gevulde kaas is met een buitenlaag van mozzarella die een luxueuze vulling van room en wrongel omhult.
Eet je burrata warm, koud of beide?
Deze delicate kaas is het lekkerst op kamertemperatuur. We raden je aan hem ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast te halen.
Laat je burrata in water staan?
Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, worden veel in de winkel gekochte burrata's bewaard in een gezouten pekel of water om ze vochtig te houden.
Kun je burrata rauw eten?
Rauw en vers gemaakt is misschien wel de allerbeste manier om deze delicatesse te eten. Een gebakken burrata is echter net zo lekker en is een elegant en verfijnd voorgerecht bij elk diner.
Kun je burrata invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om burrata in te vriezen. De structuur en romigheid kunnen veranderen, waardoor de binnenkant waterig wordt. Bewaar burrata het beste in de koelkast en consumeer binnen 1–2 dagen na aankoop of bereiding.
Voedingswaarde
Energie-inhoud:
| vezels | 22,2 gram vezels |
| eiwit | 59,9 gram eiwit |
| vet | 68,9 gram vet |
| koolhydraten | 41,1 gram koolhydraten |
Hemels romige bollen
Zoals bij veel van het iconische voedsel van nu ligt de oorsprong van burrata in soberheid. Burrata werd in de jaren 20 van de 20e eeuw uitgevonden door Lorenzo Bianchino Chieppa, een Apulische kaasboer, als een manier om restjes van het kaasmaakproces te gebruiken. Tegenwoordig is deze romige delicatesse over de hele wereld te vinden, zowel in de betere levensmiddelenzaken als in de thuiskeuken.
Verschillende soorten burrata
Traditionele burrata wordt gemaakt van koemelk. In de buitenste laag van mozzarella ligt het een rijke romige binnenkant verborgen van wrongel en room die zich een weg naar buiten baant op je bord. De kaas heeft een delicate smaak die gemakkelijk kan worden aangepast met de gebruikte toppings. Onze top drie combinaties zijn verse kruiden, citroen, gehakte pistachenoten en olijfolie; gehakte vijgen en reepjes prosciutto; en vers zomerfruit zoals bessen, meloen of steenvruchten met een drupje honing.
Hoe je het best van burrata kunt genieten
Vers gemaakt is altijd de beste manier om van burrata te genieten, en veel liefhebbers raden aan om hem op kamertemperatuur te serveren voor een nog romiger, smeltzachte textuur. Je kunt ook variëren: combineer burrata met gegrilde groenten zoals courgette, paprika en aubergine, licht gekarameliseerd in olijfolie en besprenkel met balsamico en verse kruiden. Een andere optie is burrata met fruit; plakjes vijg, perzik of aardbei passen perfect bij een scheutje honing en een snufje zeezout. Voor een klassieke twist maak je een burrata salade met rucola, cherrytomaatjes en geroosterde pijnboompitten, afgewerkt met een dressing van olijfolie en citroen. Zo geniet je steeds van een nieuwe smaaksensatie met deze Italiaanse kaasdelicatesse.
Bewaartips
Burrata is altijd het lekkerst als je hem vers eet, en als je er eenmaal in gesneden hebt, verliezen restjes in de koelkast snel hun romige, kaasachtige contrast en textuur. Hele burrata moet strak in huishoudfolie worden gewikkeld en in een luchtdicht bakje worden gedaan en kan dan maximaal twee dagen in de koelkast worden bewaard.