Chai latte

Chai latte

15 min.
Genieten van een warme drank vol kruiden is gewoon heerlijk. Voor een warme en kruidige smaak maak je een traditionele chai latte. Die zit vol smaak met kardemom, kruidnagel, steranijs en kaneel. Met ons recept voor chai latte maak je in slechts 15 minuten heerlijke gekruide lattes met heerlijk geurende en verwarmende kruiden. Probeer deze ‘knuffel in een mok’ de volgende keer dat je een beetje warmte nodig hebt.
https://www.arla.nl/recepten/chai-latte/

Bereidingswijze

  • Kook het water en de kruiden ongeveer 5 minuten in een pan met deksel.
  • Voeg de thee toe en laat die ongeveer 5 minuten trekken.
  • Zeef de thee, klop de warme melk schuimig en giet die erbij.
Eet smakelijk!
Tip

Als je houdt van het pittige smaakprofiel van deze gekruide thee latte, dan hebben we goed nieuws voor je. Met een vijzel en stamper kun je de kardemomzaden, kruidnagel, steranijs en kaneel fijnmalen tot een chai-kruidenmengsel. Hoewel je die mix natuurlijk kunt gebruiken om meer lattes te maken, kun je er ook gebak met chai-kruiden mee maken, en je kunt de mix ook gebruiken om andere lekkernijen op smaak te brengen, zoals een rijke botercrèmeglazuur of zelfgemaakt ijs en die zo heerlijk verwarmend te maken. Vergeet alleen niet het kruidenmengsel te zeven; als het niet genoeg gemalen is, kunnen grotere stukken van deze specerijen erg bitter zijn.

Vragen over chai latte

Zelf een chai latte maken is snel en gemakkelijk met een recept als het onze. Als je meer wilt weten over deze heerlijk kruidige drank, lees dan verder voor een aantal van de meest gestelde vragen.

Wat is een chai latte?
Een chai latte is een warme drank die wordt gemaakt door zwarte thee te combineren met kruiden en opgeklopte warme melk. Er kunnen allerlei aromatische kruiden en specerijen worden gebruikt om de donkere, moutige smaken van de zwarte thee te kruiden, maar populaire keuzes zijn kardemom, kruidnagel, kaneel, steranijs, nootmuskaat, gember en peperkorrels. Thee latte is dan ook een rijke en verwarmende drank.
Hoe maak je een chai latte?
Als je in de stemming bent voor een romige, warme drank, is het handig te weten dat je thuis gemakkelijk een gekruide chai latte kunt maken. Kook gewoon water en kruiden in een pan en voeg een losse zwarte thee naar keuze toe die je ongeveer vijf minuten laat trekken. Terwijl de gekruide thee trekt, verwarm je de melk en klop je die heerlijk schuimig op. Zeef de thee en giet de romige melk erbij. Giet de warme drank in je favoriete mok of kopje en geniet van de gekruide latte-drank terwijl hij nog warm is.
Bevat chai latte cafeïne?
Deze gekruide drank bevat een klein beetje cafeïne. Zwarte thee bevat gewoonlijk ongeveer 20 mg cafeïne per 100 g, maar dat is zo'n minuscule hoeveelheid dat je het in de meeste gevallen niet merkt. Ter vergelijking: gewone koffie bevat gewoonlijk ongeveer 40-50 mg. Dirty chai, die wordt gemaakt door een espressoshot aan de latte toe te voegen, bevat, zoals je zou verwachten, meer cafeïne omdat espresso vrij geconcentreerd is.
Hoe maak je een iced chai latte?
Dit recept voor chai latte kan gemakkelijk in een ijskoude versie worden gemaakt als je in de stemming bent voor een koele, verfrissende drank die toch veel kruidige smaken heeft. Nadat je de gekruide zwarte thee hebt bereid, laat je die afkoelen voordat je de koude melk schuimig opklopt. Dat kan iets langer duren dan wanneer de melk warm is. Combineer de twee en giet de iced latte over ijsblokjes om de drank lekker koel te houden. Drink je gekruide lattedrankje meteen op.

Ingrediënten

Water
500 ml
Kardemomzaadjes
10
Hele kruidnagels
8
Hele steranijs
2
Kaneelstokje (ca. 5 cm)
1
Zwarte thee
4 tl
Warme melk
200 ml

Warme en smaakvolle chai latte

Chai is Hindi voor thee, wat betekent dat een chai latte een thee is die gemaakt wordt door gekruide zwarte thee te combineren met opgeklopte warme melk. De beste chai latte geeft een rijke, romige hete thee met luchtig melkschuim en warme kruiden. Hoewel je elke soort melk kunt gebruiken voor zelfgemaakte chai lattes, krijg je een rijkere smaak en een romigere consistentie met volle melk.

Als deze rijke en verwarmende drank echt wat voor jou is, kun je ook ons recept voor kurkuma latte proberen, dat een prachtige gouden latte drank oplevert met verse kurkuma en gember en een pittig pepermengsel.  

Warme kruiden en rijke zwarte thee

De beste zwarte thee voor een chai latte is een rijke losse thee zoals de intense Assam- of de muskuszoete Darjeeling-thee. Je kunt natuurlijk ook gewone zwarte theesoorten zoals English Breakfast of de met bergamot op smaak gebrachte Earl Grey als ingrediënt voor chai latte gebruiken, als je die in huis hebt.

Met de toevoeging van kruiden als citrusachtige kardemom, verwarmende kruidnagel, zoethoutachtige steranijs en geurige kaneel worden zelfs deze gewone soorten zwarte thee omgetoverd tot heerlijke rijke chai latte.

Experimenteer met het recept

Of je je chai latte nu warm of koud drinkt, met weinig of veel cafeïne, je krijgt er een nieuwe favoriete drank bij. Hieronder beschrijven we ter inspiratie de populairste variaties op chai latte.

Iced chai latte

Laat je inspireren door de heerlijke en geliefde koffiedrank iced latte en maak een verfrissend gekruide iced tea latte die perfect is voor warme dagen of wanneer je dat speciale zomergevoel wilt nabootsen.

Om de ijskoude versie te maken, bereid je de gekruide zwarte thee en laat je die afkoelen voordat je hem combineert met opgeklopte koude melk en over ijsblokjes giet.

Als je een zogenaamde chai ice blend wilt maken, die bijna lijkt op romig slush ijs met chai kruiden, kun je de drank gewoon in de blender mengen met ijs totdat het ijs volledig is vergruisd en de drank een gladde en gelijkmatige textuur heeft. Je kunt ook experimenteren met het invriezen van gekruide zwarte thee in ijsblokjesbakjes en deze mengen met koude melk voor een nog intenser ijsmengsel.

Dirty chai latte

Deze 'vieze’ (dirty) versie van de gekruide drank bevat koffie. Sterker nog: de theedrank is gemengd met een verfrissende shot intense espresso. 

Hoewel deze variant van de drank per ongeluk werd uitgevonden toen een barista per ongeluk een shot espresso toevoegde aan een thee latte, geeft de koffie de drank een heerlijke aardsheid en een lichte scherpte die beide de smaken van de kruiden en de rijkdom van de schuimige melk goed aanvullen.

Deze versie van de drank kan natuurlijk ook met ijs worden gedronken, als je hebt ontdekt dat je daar de voorkeur aan geeft.