Chocoladefudge

Chocoladefudge

> 60 minuten
Heerlijke chocoladefudge uit een recept dat wordt doorgegeven van moeder op dochter. Fudge is een zachte en licht korrelige karamel waarvan je het hele jaar door kunt genieten.
https://www.arla.nl/recepten/chocoladefudge/

Bereidingswijze

  • Meng de volvette room, de suiker, de boter en de stroop in een pan met dikke bodem met een inhoud van minstens twee liter.
  • Laat ca. 40 minuten onafgedekt koken tot het beslag een temperatuur van 125 °C bereikt of de balletjestest doorstaat (giet een paar druppels van het beslag in koud water en rol tot een balletje dat stevig en hard moet zijn).
  • Voeg de cacao toe en giet het beslag in een vorm van ca. 13x20 cm. Laat opstijven voordat je de fudge in stukken snijdt.
Eet smakelijk!

Chocoladefudge

Moet je fudge roeren tijdens het koken?
Nee. Roer alleen tijdens de eerste helft van het kookproces waar je het mengsel zachtjes aan de kook brengt. In dit stadium is roeren belangrijk om de suiker op te lossen en te voorkomen dat de melk gaat schiften. Maar als het eenmaal kookt, verstop dan je lepel, verlaat de keuken of ga op je handen zitten. Als je in dit stadium roert, gaat de suiker kristalliseren wat een merkbare korreligheid zal veroorzaken.
Wat is het geheim van gladde fudge die niet korrelig is?
Het geheim is weten wanneer je moet roeren en wanneer niet. Zodra de suiker is opgelost en je het stadium van zachtjes pruttelen bereikt, moet je de drang weerstaan om te roeren of zelfs maar met de pan te schudden. Dit voorkomt de vorming van suikerkristallen en geeft je die gewilde textuur die smelt in je mond.
Hoe lang moet je fudge koken?
De magie gebeurt tussen 10 en 15 minuten. Een meer betrouwbare manier is de temperatuur controleren (zodra het mengsel 125 °C bereikt) of de balletjestest doen (doe een paar druppels beslag in koud water, haal het eruit en rol het tot een balletje dat stevig of hard moet zijn).
Moet je fudge afdekken tijdens het opstijven?
Nee, vooral niet als het beslag heet is. Door de fudge onafgedekt op kamertemperatuur te laten staan, kan de warmte sneller ontsnappen, wordt het stollingsproces versneld en voorkom je dat er condens in het mengsel sijpelt.

Ingrediënten

Volvette room
300 ml
Poedersuiker
160 g
Boter
1 el
Siroop
1 el
Cacaopoeder
20 g

Een chocoladedraai aan een geliefde klassieker

Volgens de legende werd fudge uitgevonden op Valentijnsdag 1886 in Amerika. Of dat nu waar is of niet, dit recept is gegarandeerd liefde op het eerste gezicht en bij de eerste hap. Geniet van deze overdadige traktatie met een beetje bitterheid van de chocola zoals hij is, of profiteer van zijn veelzijdigheid door te experimenteren met je eigen mix van geheime ingrediënten.

Perfect voor een lief cadeau

Wat zelfgemaakte cadeaus betreft is er niet veel beter dan een doos zachte chocoladefudge. Wikkel het in perkamentpapier en versier met een mooi, rustiek lint, doe het in een pot of maak de vorm onderdeel van het cadeau.

Verschillende variaties

Deze lekkernijen lenen zich voor vele smaakcombinaties. Voeg de smaak rechtstreeks aan het beslag toe of als topping. Transformeer je fudge met één ingrediënt, zoals gehakte noten (wij houden van pecannoten, hazelnoten of pistache), zachte toffee die je tijdens het afkoelen in de fudge duwt of gemalen zuurstok die je erover strooit voor een feestelijk tintje. Voor een volwassen versie verras je je gasten door een eetlepel van je favoriete bourbon, whisky of pepermuntschnaps toe te voegen.

Hoe bewaar je fudge?

Doe de afgekoelde lekkernijen in een luchtdichte bak en bewaar ze tot drie weken op kamertemperatuur.