Chocoladetruffels

Chocoladetruffels

Een klassiek recept voor kleine chocoladetruffels. Onweerstaanbaar lekker met een rijke smaak van chocolade. Zorg ervoor dat je chocoladerepen van goede kwaliteit kiest.
https://www.arla.nl/recepten/chocoladetruffels/

Bereidingswijze

  • Hak de chocolade fijn. Doe de room en de boter in een steelpan en verwarm tot ongeveer 75 °C. Haal de pan van het vuur. Voeg de chocolade toe en roer tot deze volledig gesmolten is.
  • Laat het mengsel minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Vorm de truffels tot ronde balletjes met een deegroller of met een theelepel. Gebruik keukenhandschoenen.
  • Rol de truffels in cacao, gehakte noten of decoratieve hagelslag en bewaar ze in de koelkast.
Eet smakelijk!
Tip

Een geweldige manier om wat smaak toe te voegen is om de geraspte schil van een halve sinaasappel aan het mengsel toe te voegen. Dit geeft de truffels wat pit.

Tip

Je kunt ook chocoladetruffels met witte of melkchocolade maken. Dit geeft een zoetere en mildere chocoladesmaak. Probeer ook wat knapperige gepofte rijst toe te voegen aan een witte chocoladetruffel voor extra textuur.

Chocoladetruffels

Hoe maak je perfect gedompelde truffels?
Hoewel het misschien wat oefening vergt om je dompeltechniek te perfectioneren, zijn er veel hulpmiddelen om je op weg te helpen. Een bonbonvork is een must en zal je helpen om de truffels makkelijk onder te dompelen zonder ze daarbij te verliezen of te breken. Leg ze na het onderdompelen op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze drogen op kamertemperatuur.
Hoe voorkom je dat chocoladetruffels smelten?
De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 °C (kamertemperatuur). Bewaar ze vóór het serveren in een luchtdichte doos in de koelkast.
Hoe rol je truffels zonder dat ze smelten?
De kunst is om je handen zo min mogelijk te gebruiken. Schep het mengsel uit met een lepel (een meloenboor werkt ook prima) en gebruik een andere lepel om zo goed mogelijk een balvorm te benaderen. Gebruik vervolgens je vingertoppen om de vorm af te maken, strooi de gewenste topping erop en zet ze meteen terug in de koelkast. Als extra maatregel kun je ook keukenhandschoenen gebruiken.
Waarom worden mijn truffels niet hard?
De meest voorkomende oorzaak is te veel room of te weinig chocolade. Een goede vuistregel is een verhouding van 2:1 tussen chocolade en room. Weeg beide ingrediënten af om het precies goed te krijgen.
Hoe lang van tevoren kun je chocoladetruffels maken?
Als je ze goed bewaart (in een luchtdichte doos en in de koelkast), kun je er tot twee weken van genieten. Nu moet je alleen nog de verleiding weerstaan telkens als je de koelkast opent.
Moet je zelfgemaakte truffels in de koelkast bewaren?
Absoluut. Doe de truffels na het maken in een luchtdichte doos en zet ze een paar uur in de koelkast om ze goed te laten opstijven. Voor die smelt-in-je-mond-ervaring eet je ze het best op kamertemperatuur (ongeveer 18 °C), dus wacht lang genoeg voor je ze serveert.

Ingrediënten

Volvette room
150 ml
Boter, kamertemperatuur
100 g
Pure chocolade (cacaogehalte ca. 50%)
300 g
Cacaopoeder, gehakte noten of decoratieve hagelslag

Chocoladetruffels: de ultieme lekkernij die supermakkelijk thuis te maken is

Deze heerlijk decadente lekkernij bewijst dat de eenvoudige dingen in het leven vaak het meest bijzonder zijn. Het resultaat van slechts drie ingrediënten: deze hapklare chocolaatjes die smelten in je mond doen je je ogen sluiten en neuriën van genot.

De geschiedenis van chocoladetruffels

Volgens de legende is de chocoladetruffel per ongeluk gemaakt. Letterlijk. In de keuken van de Franse chef Auguste Escoffier zou een leerling in de jaren 1920 banketbakkersroom hebben gemaakt. Toen hij zijn kommen door elkaar haalde, goot hij de hete room in een kom met chocolade in plaats van eieren. In balletjes gerold en bedekt met cacaopoeder leek zijn uitvinding veel op de truffelzwam en zo was het snoepgoed geboren.

Voeg wat kruiden toe voor een seizoensgebonden toets

Omdat truffels meestal van een laagje zijn voorzien, kun je je fantasie de vrije loop laten met smaakcombinaties. Ben je in de stemming voor de feestdagen? Voeg wat kaneel, geplette peperkoek of een kruidenmengsel toe aan het laagje. Voor zomerse versies maak je een poeder van gevriesdroogd fruit (bijv. framboos, aardbei of zelfs ananas) voor een pittig contrast.

Het perfecte cadeau voor een chocoladeliefhebber

Weinig dingen maken een chocoladepurist zo blij als een zelfgemaakte portie verrukkelijke truffels. Gebruik verschillende toppings, stop ze in minipapiertjes en vervolgens in een doosje (een leeg eierdoosje werkt goed), doe er een strik omheen en zie je populariteit toenemen!