Clotted cream

Clotted cream

Clotted cream komt oorspronkelijk uit Engeland en is een dikkere room. Zelf clotted cream maken vergt een dag voorbereiding, maar het is echt heerlijk bij scones.
https://www.arla.nl/recepten/clotted-cream/

Bereidingswijze

  • Giet de room in een kom en plaats deze in een pan met zacht kokend water. Laat de room zonder deksel 1½ uur sudderen. Roer de room niet door en laat hem niet koken.
  • Haal de kom uit het water en laat hem minstens 12 uur in de koelkast staan. Schep met een lepel de dikke romige bovenlaag eraf en roer tot een gladde massa.
Eet smakelijk!

Clotted cream

Hoe weet je wanneer de clotted cream klaar is?
Tijdens het verhittingsproces zal het vet zich afscheiden en een laag vormen. Als de clotted cream klaar is, is deze laag stevig en wiebelig. Tijdens het afkoelen wordt de laag nog steviger en krijg je een dicht en vast geheel dat je er makkelijk af kunt scheppen.
Waarom is mijn clotted cream korrelig?
Dit gebeurt meestal met clotted cream die te lang (langer dan vier maanden) of in een verkeerde verpakking is ingevroren (gebruik altijd een luchtdichte doos en verpak die in een diepvrieszakje voor extra bescherming).
Kun je clotted cream opkloppen om hem dikker te maken?
Nee. Normaal is de consistentie al dik en romig en is extra opkloppen niet nodig.
Hoe maak je clotted cream vloeibaarder?
Als je vindt dat de consistentie te dik is, roer je er gewoon wat van de overgebleven niet-gestolde room door. Blijf kleine hoeveelheden toevoegen tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
Hoe lang is clotted cream houdbaar?
Indien bewaard in een afgesloten doos en in de koelkast, blijft clotted cream tot een week houdbaar. Na opening is hij maximaal vier dagen houdbaar. Als je twijfelt, ruik er dan even aan: als de clotted cream zuur ruikt, is hij waarschijnlijk niet meer goed en kun je hem beter weggooien.

Ingrediënten

Slagroom
600 ml

Een must voor bij de afternoon tea

Als je de zachtheid van slagroom combineert met de rijke smaak van boter, dan heb je clotted cream. Deze dikke en heerlijk decadente room is van oorsprong een Engels product dat ondertussen overal bij wordt gebruikt, van de afternoon tea tot het diner.

Clotted cream met scones: op-en-top Engels

Weinig dingen passen zo goed bij elkaar als clotted cream en scones. De combinatie van een warm, luchtig gebakje en een klodder romige decadentie – die ooit begon als een manier om buffelmelk te bewaren – is tijdens de middagthee een favoriet in Engeland en daarbuiten.

Wat kun je nog doen met clotted cream?

Door een klodder door je aardappelpuree te roeren, verandert deze in een handomdraai van een gewoon bijgerecht in de ster van de tafel. Het geeft ook een heerlijk romige toets aan om het even welke soep, risotto of saus. En natuurlijk is het altijd een goed idee om de clotted cream te gebruiken als topping voor alles wat zoet is, van verse bessen tot taarten en pasteitjes.

Hoe moet je clotted cream bewaren?

Gebruik altijd een schone, afgesloten doos en bewaar de clotted cream maximaal een week in de koelkast (eenmaal geopend binnen vier dagen gebruiken).