Crème anglaise

Crème anglaise

15 min.
Maak tijdens het dessert indruk op je familie en vrienden met een Franse klassieker: crème anglaise. Zelf een romige vanillesaus maken is makkelijker dan je denkt en het resultaat overtreft alles wat je in de winkel vindt.
https://www.arla.nl/recepten/creme-anglaise/

Bereidingswijze

  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit. Voeg toe aan een steelpan met melk en suiker. Warm op en laat het melkmengsel even trekken.
  • Meng de eierdooiers met het maïszetmeel in een kom.
  • Zeef de warme melk al roerend over de eierdooiers. Klop tot een gladde massa en giet terug in de steelpan.
  • Klop ongeveer twee minuten op matig vuur tot het mengsel dikker wordt.
  • Haal van het vuur en klop de boter erdoor. Laat afkoelen.
  • Klaar!
Eet smakelijk!
Tip

Pas op dat je de crème anglaise niet te gaar kookt. Wanneer je het mengsel verwarmt, doet dit dan op een laag tot middelhoog vuur en blijf voortdurend kloppen.

Tip

Probeer verschillende soorten smaken toe te voegen, zoals versgeraspte sinaasappelschil. Dit geeft de crème anglaise nieuwe en smaakvolle dimensies.

Crème anglaise

Wat is het verschil tussen crème anglaise en custard?
Custard is het Engelse woord voor een dunne of dikke romige vanillesaus. Custard is alomtegenwoordig in de Britse keuken en wordt geserveerd als dessert zonder iets bij of op taarten, cakes en crumbles. Crème anglaise is Frans voor ‘Engelse room’, wat erop wijst dat de twee veel gemeen hebben. Het belangrijkste verschil is de textuur. Over het algemeen wordt de term crème anglaise gebruikt voor een dunnere soort gietcustard, terwijl custard zelf vloeibaar of dik kan zijn, afhankelijk van hoe hij moet worden geserveerd.
Waarvoor wordt crème anglaise gebruikt?
Net als custard is crème anglaise een veelzijdige lekkernij in de keuken. Hij kan worden geserveerd met fruit of bij taarten, cakes en crumbles. Crème anglaise wordt ook gebruikt als basis voor crème brûlée, vanille-ijs, en samen met gepocheerde meringue in het klassieke Franse dessert île flottante.
Hoe smaakt crème anglaise?
Crème anglaise kan het best worden omschreven als een rijke, romige vanillesaus. De smaak en textuur ervan zijn vergelijkbaar met gesmolten vanille-ijs, maar meestal niet zo zoet.
Wordt crème anglaise warm of koud geserveerd?
Een deel van de veelzijdigheid van crème anglaise is dat je hem warm of koud kunt serveren, afhankelijk van de rol die hij op tafel speelt. De gekoelde saus kan worden geserveerd als een snel maar verfijnd dessert met fruit, bessen en een knapperige topping. Of hij kan zachtjes worden verwarmd om te serveren met een heerlijk stuk fruittaart.

Ingrediënten

Crème anglaise
Vanillepeultje
1
Melk
600 ml
Bruine suiker
1¼ dl
Eidooiers
6
Maïzena
75 g
Boter, in stukjes
50 g

Crème anglaise in plaats van custard in taarten en gebak

Hoe je het ook noemt, een zoete en romige vanillesaus is vaak de finishing touch die een dessert, gebak of taart naar een hoger niveau tilt. Crème anglaise kan worden beschouwd als een vloeibare gietcustard die als dessert wordt gegeten of over bessen of taarten wordt gegoten. Onze versie is iets dikker, waardoor hij meer lijkt op crème pâtissière of banketbakkersroom. Dat maakt hem ideaal om tussen cakelagen te smeren of in gebak te spuiten. En hoe chic hij ook klinkt, deze crème anglaise is snel en eenvoudig te maken.

Waarom zelfgemaakte crème anglaise met vanille het lekkerst is

In de winkel gekochte custard of poedermix kan handig zijn in de keuken. Maar ze zullen nooit opwegen tegen de smaak en textuur van een verse, zelfgemaakte crème anglaise. Door zelf ingrediënten te kopen en de crème zelf te maken, heb je zelf alles in de hand en kun je ervoor zorgen dat de smaak en textuur precies goed zijn. Het hele proces neemt maar een beetje meer tijd in beslag dan wanneer je een poedermix gebruikt. En natuurlijk gaat er niets boven het gevoel van een zijdezachte crème anglaise te serveren met de woorden "Ik heb dit zelf gemaakt".

Hoe bewaar je crème anglaise met vanille?

Als je een restje crème anglaise over hebt, of als je de crème van tevoren hebt gemaakt, kun je die gewoon in een luchtdichte doos in de koelkast zetten. Dan is hij maximaal vijf dagen houdbaar. Als je de crème warm wilt serveren, verwarm je hem voorzichtig op laag vuur in een steelpan terwijl je voortdurend roert om ervoor te zorgen dat de eidooiers niet stremmen.