Croque Monsieur

Croque Monsieur

20 min.
Een klassieker in de Franse keuken met zijn smaakcombinatie van Dijonmosterd, kaas en ham. Deze croque monsieur is de perfecte tosti die vooral goed past bij een frisse salade.
https://www.arla.nl/recepten/croque-monsieur/

Bereidingswijze

  • Smeer mosterd op een plakje brood. Voeg de kaas, ham en tomaat toe. Leg er een tweede plakje brood op.
  • Klop de eieren en melk samen. Week de boterhammen in het eimengsel.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de plakjes brood aan beide kanten krokant. Snijd diagonaal doormidden en serveer met een knapperige salade.
Eet smakelijk!

Vragen over Croque Monsieur

Betekent croque monsieur krokante meneer?
Soms wordt croque monsieur abusievelijk letterlijk vertaald als 'krokante meneer', maar het echte verhaal is iets ingewikkelder. Het krokante brood is goed voor de tweede helft van de naam, afgeleid van het Franse werkwoord croquer (bijten). Wat de eerste helft betreft: toen een klant hem vroeg naar het vleesbeleg, wees Michel Lunarca naar een andere klant, vermoedelijk de lokale slager, en antwoordde: 'Dat is zijn vlees'. Et voilà.
Eet je een croque monsieur met een vork?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om de tosti met je handen te pakken en erin te bijten, eten de meeste Parijzenaars een croque monsieur met mes en vork vanwege de inhoud. Veel overhemden en jurken zijn er al door bevlekt geraakt.
Welke kaas kan ik gebruiken voor een croque monsieur?
Gruyèrekaas is de traditionele optie die wordt gebruikt op een croque monsieur, maar alles wat zout en stevig is (zoals cheddar) is ook geschikt. Het doel is om een contrast te vormen voor de scherpte van de mosterd – maar voel je vrij om te experimenteren!
Wat is het beste brood om te gebruiken voor een croque monsieur?
Omdat de vulling en de topping vocht afgeven, is een stevig zuurdesembrood de beste keuze voor een lekkere, niet soppige croque monsieur. Snijd het brood ook vrij dik: de plakjes moeten stevig zijn en niet slap om er ten volle van te kunnen genieten.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 8,8 gram vezels
eiwit 41 gram eiwit
koolhydraten 75,5 gram koolhydraten
vet 50 gram vet

Ingrediënten

Tosti
Plakjes brood
4
Dijonmosterd
2 tl
Gesneden cheddar
4 plakjes
Gerookte ham
2 plakjes
Tomaat in plakjes gesneden
1
Ei
1
Arla Biologische Melk
150 ml
Boter
25 g
Serveren met
Gemengde groene salade

Geen doorsnee broodje kaas

Je ziet, en ruikt, ze veel in de straten van Parijs. De naam 'croque monsieur' wordt al sinds 1910 gebruikt voor deze heerlijke traktatie vol kaas. Het Parijse restaurant Le Bel Age verkocht het voor het eerst onder de nu beroemde naam. Restauranteigenaar Michel Lunarca zou het gerecht hebben gemaakt.

Variaties

Hoewel de mosterd, kaas en ham op de tosti een constante zijn, zijn er veel variaties op het recept mogelijk waarmee je kunt experimenteren. Als je blauwe kaas toevoegt, krijg je een croque Auvergnat, terwijl je met tomaten en kruiden een croque provençal maakt. Of probeer eens een croque monsieur poulet die – ja, je raadt het al – een croque monsieur is met kip.

Croque monsieur vs croque madame

Bijna net zo beroemd als zijn iets eenvoudigere tegenhanger, biedt de croque madame wat extra luxe met een gebakken ei op de kaas. De eidooier, kaas, ham en mosterd vormen samen iets echt geweldigs.

Zo moet je een croque monsieur bewaren

Een croque monsieur kun je best vers en gloeiend heet serveren terwijl de kaas nog gesmolten is, maar eenmaal afgekoeld kun je hem nog minstens drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Je kunt ze desgewenst zelfs invriezen. Verwarm in de oven om de vulling en kaas nieuw leven in te blazen.

Opnieuw opwarmen doe je zo

Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de gekoelde croque monsieur goed op gedurende 10 minuten. Als de boterham bevroren was, verleng dan de baktijd tot 25 minuten.