Enorm kaneelbroodje

Enorm kaneelbroodje

1 u
Het kaneelbroodje is een Scandinavische klassieker en deze versie is nu nog beter vanwege het formaat. De smaak is net zo goed, maar de porties zijn groter, dus wat wil je nog meer? Dankzij de grotere verhoudingen is er nog meer kaneelvulling en hoewel er een eindeloos aantal manieren is om het bakken van een kaneelbroodje te benaderen, is dit recept gebaseerd op de gemakkelijkste manier om het lekkerste resultaat te krijgen.
Eet smakelijk!

Enorm kaneelbroodje

Glaceer je kaneelbroodjes voor of na het bakken?
Bij dit kaneelbroodje gebruik je slechts een lichte glazuur, maar als je dikker glazuur wilt gebruiken, kun je het beste het brood eerst 10 minuten laten afkoelen, zodat het glazuur goed op het oppervlak kan worden aangebracht zonder dat het smelt.
Moet je kaneelbroodjes afdekken na het bakken?
Het kaneelbroodje kun je het beste vers serveren, maar als je van plan bent om te wachten voordat je het op dezelfde dag gaat eten, is het een goed idee om het na het afkoelen met aluminiumfolie te bedekken en het op een droge plaats te bewaren. Zo voorkom je dat het ongewenste geuren absorbeert en binnen een paar dagen uitdroogt. Als je de broodjes echter nog langer wilt bewaren, kun je ze het beste bewaren in een luchtdichte bak in de vriezer.
Laat je kaneelbroodjes rijzen voordat je ze in de koelkast zet?
Het is belangrijk om het deeg ongeveer een uur te laten rusten om de gist de tijd te geven zijn werk te doen, anders krijg je een plat kaneelbroodje. Het is het beste om het deeg eerst op kamertemperatuur te laten rijzen voordat je het in de koelkast legt als je van plan bent het deeg een tijdje te bewaren voordat je het gaat bakken.
Hoe dik snijd je kaneelbroodjes?
Hoe lang is een touwtje? Hoe dik je de kaneelbroodjes snijdt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. In dit recept maak je een broodje dat groot genoeg moet zijn voor 10 gelijke porties.
Kun je kaneelbroodjesdeeg te lang kneden?
Probeer te voorkomen dat je het deeg te lang kneedt, omdat je daardoor een taaier, minder luchtig kaneelbroodje krijgt - dit deeg hoeft niet te worden gekneed als een gewoon brood, omdat er een rol van wordt gemaakt dat dichter van textuur is. Kneed het slechts licht tot het glanzend en gemakkelijk kneedbaar is.

Ingrediënten

Hoe groter, hoe beter

Grote kaneelbroodjes zie je minder vaak dan de kleine, losse broodjes, maar je kunt ze nog steeds te vinden in een aantal Scandinavische bakkerijen. Er wordt beweerd dat in de oude binnenstad van Göteborg, Haga, 's werelds grootste kaneelbroodjes gemaakt worden. Een lokale bakkerij maakt broodjes die een halve kilo wegen - 500 gram!

Een fantastische Zweedse traditie – Kaneelbroodjesdag

In Zweden is het elk jaar op 4 oktober kaneelbroodjesdag, een evenement dat begon als een marketinginitiatief van de bakraad van het land ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum in 1999. Het won al snel aan populariteit en leidde tot een piek in de verkoop van kaneelbroodjes in bakkerijen die sindsdien wordt het elk jaar georganiseerd.

Serveersuggesties

Dit kaneelbroodje is heerlijk op zichzelf, maar serveer het voor een extra lekkere traktatie vers uit de oven met wat vanille-ijs erbij. Die combinatie is onverslaanbaar!

De perfecte traktatie bij koffie of thee

Nog meer dan andere zoete traktaties is het kaneelbroodje het klassieke onderdeel van fika, de Zweedse traditie van een koffiepauze met gebak tijdens de werkdag of samen met vrienden. We kunnen het daar niet mee oneens zijn - dit enorme kaneelbroodje is perfect voor elke gelegenheid.