Flespompoen uit de oven

Kooktijd 45 min.
Flespompoen uit de oven

Ons recept voor flespompoen uit de oven is een eenvoudige, maar ongelooflijk lekkere manier om van deze groente te genieten. We kruiden het met komijn en chili flakes voor een milde pittige smaak, eenmaal geroosterd, wordt de pompoen helemaal zacht. Serveer het warm of koud, verwerkt in salades, als bijgerecht, of eet het direct van de bakplaat als je overdag een snack nodig hebt.

Ingrediënten

flespompoen uit de oven

Pompoen, bijvoorbeeld, butternutpompoen of muskaatpompoen
1 kg
Boter en koolzaadolie
50 ml
Chilivlokken
½ tl
Hele komijn
1 tl
Vlokken zout
2 tl
Pompoenpitten
75 g

Bereidingswijze

flespompoen uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 225 °C (boven- en onderwarmte) of 210 °C (hetelucht).
  • Halveer de flespompoen, schraap de vezels en zaden eruit en snijd hem vervolgens in 8 partjes. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Verkruimel de chili flakes, komijn en zout lichtjes en meng dit vervolgens met boter en koolzaadolie. Bestrijk de pompoen met het mengsel en strooi de pompoenzaden erover.
  • Rooster in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, totdat de pompoen zacht aanvoelt. Serveer warm of lauw.
Eet smakelijk!

Kies een flespompoen die zwaar aanvoelt, met een stevige, matte schil zonder beschadigde of zachte plekken. Een beige kleur zonder groene plekken is een goed teken dat hij rijp is, terwijl de steel intact en droog moet zijn. Je kunt het beste pompoenen met een glanzende schil vermijden, omdat dit vaak betekent dat ze te vroeg zijn geoogst en mogelijk geen smaak hebben.

Hoewel de flespompoen ongeveer 30 minuten in de oven moet, begin na 20 minuten met controleren. Hij moet zacht zijn, maar niet te zacht, zodat hij zijn vorm behoudt wanneer hij wordt geserveerd. Gebruik een vork of de punt van een mes om in het dikste deel te prikken. Hij moet er gemakkelijk in glijden, maar de pompoen moet zijn vorm behouden.

Wanneer je de partjes pompoen op de bakplaat legt, spreid ze dan uit met een beetje ruimte tussen elk partje. Als ze te dicht bij elkaar liggen, houden ze vocht vast en worden ze gestoomd in plaats van geroosterd. Gebruik indien nodig twee bakplaten of rooster in gedeeltes, want als ze te dicht op elkaar liggen, worden ze bleek en zacht in plaats van goudbruin en gekarameliseerd.

FAQ

Ons recept voor flespompoen uit de oven is vrij eenvoudig. Wij hebben vast de meest gestelde vragen beantwoord.

Hoe kan ik geroosterde flespompoen bewaren en opwarmen?

Hoe kan ik geroosterde flespompoen bewaren en opwarmen? Om geroosterde flespompoen te bewaren, laat je het eerst volledig afkoelen. Breng het vervolgens over naar een luchtdicht bakje en bewaar het in de koelkast, waar het 3-4 dagen vers blijft. Vermijd het stapelen van de partjes, omdat dat vocht vasthoudt en ze slapper maakt. Als je klaar bent om op te warmen, leg je de partjes op een bakplaat en verwarm je ze in een oven op 180 C tot ze zijn opgewarmd.

Kan ik flespompoen van tevoren in de oven maken?

Ja, je kunt flespompoen van tevoren in de oven bereiden, maar de textuur zal iets veranderen als het afkoelt. De buitenkant verliest de knapperigheid en de partjes kunnen zachter worden in de koelkast. Om ze op hun best te houden, verwarm je ze opnieuw in de oven of in een pan om een deel van de oorspronkelijke textuur terug te brengen.

Moet ik de flespompoen schillen voordat ik hem rooster?

Nee, je hoeft de flespompoen niet te schillen voordat je hem roostert! De schil van de flespompoen wordt zacht in de oven en is volledig eetbaar. Als je het liever niet eet, kun je het na het roosteren gewoon verwijderen.

Voedingswaarde

Energie-inhoud:

648 Kcal

vezels 24,2 gram vezels
eiwit 32,4 gram eiwit
vet 37,2 gram vet
koolhydraten 46,1 gram koolhydraten

Probeer ons recept voor malse flespompoen uit de oven

Maak je klaar om je nieuwe favoriete manier te ontdekken om van flespompoen te genieten! Hoewel ons recept voor in de oven geroosterde flespompoen zo eenvoudig te maken is met slechts een paar alledaagse ingrediënten, levert het uitstekende resultaten op.

Vers uit de oven vind je een gekarameliseerde knapperigheid op de buitenkant, terwijl de binnenkant heerlijk zacht en boterachtig is en praktisch smelt bij elke hap. De warmte brengt de natuurlijke zoetheid en nootachtige smaken naar voren, die nog beter worden gemaakt door de knapperigheid van pompoenpitten.

Na het proberen van flespompoen in de oven, kun je andere versies verkennen, zoals onze romige pasta met flespompoen, gouden quiche met flespompoen of stevige lasagne met flespompoen.

Pittige smaak van komijn en chili

We laten de flespompoen voor zichzelf spreken en houden de kruiden simpel maar smaakvol. Komijn is een complexe kruiden die een aardse en nootachtige basis biedt met warme tonen die subtiel hinten naar citrus en peper. Deze smaken worden voorzichtig versterkt door de pittige chilivlokken. Omdat we slechts een snufje gebruiken, ervaar je een aangenaam warm gevoel in de mond, in plaats van een intense pittige smaak.

Serveer als bijgerecht of snack

Er zijn zoveel manieren om van onze gebakken flespompoen uit de oven te genieten. Probeer het op elk moment van de dag als snack, warm of koud geserveerd, met een romige dip aan de zijkant, zoals yoghurt met knoflook, tahini met citroen of crème fraîche met kruiden. Ze werken allemaal goed, dus kies wat je in huis hebt of waar je zin in hebt.

Vanwege de komijn en chili past het perfect bij spreads met een Mediterraans of Midden-Oosterse invloed, perfect om te delen met je dierbaren. Leg het naast gegrilde aubergines, muhammara, tabouleh, tomaat- en komkommersalade, warme flatbreads en zachte kazen, en laat het feest beginnen!

Als je een meer klassiek hoofdgerecht serveert, zijn de pompoenpartjes een goede bijgerecht naast gebraden lamsvlees, langzaam gegaarde kip, gebakken vis of alles met granen of puree. En als je de partjes helemaal wilt overslaan, snijd de flespompoen dan in blokjes. Meng ze in een quinoa-salade met spinazie en geroosterde zaden, of voeg ze toe in bulgur met gehakte kruiden, gepekelde ui en verkruimelde witte kaas. Dat zijn slechts een paar ideeën voor het serveren van deze geroosterde flespompoen; wat je er daarna mee doet, is helemaal aan jou!

Ontdek meer kruiden

Flespompoen verwelkomt allerlei soorten kruiden, dus experimenteer met een paar meer naast komijn en chili. Gebruik knoflookpoeder voor een ronde, zachte smaak of verse knoflook voor een wat zoetere smaak. Ga van een sterke pittigheid naar een mildere smaak met cayennepeper, chilivlokken en paprika, afhankelijk van je tolerantie. Sommige hiervan kunnen de pittige smaak wat intenser maken, dus als je van plan bent om de partjes als snack te serveren, zorgen dan vor dips op basis van yoghurt voor een frisse tegenhanger.

Als je geen pittige smaak wil toevoegen aan de partjes kan je ook kiezen voor andere soorten kruiden. Verse rozemarijn introduceert een sterke dennenachtige smaak, terwijl salie zachter en aardser is, met een licht peperige accent. Tijm werkt ook, vooral vers, maar gedroogde tijm houdt ook goed stand in de oven met zijn lichte munt en hout smaak.

Of neem het helemaal in een zoetere richting! Bedek de partjes met een beetje boter, kaneel en bruine suiker voordat je ze roostert. Met wat ahornsiroop en een vleugje vanille krijgt de pompoen in de oven een heerlijk kleverig glazuur tijdens het karamelliseren. Vervang de pompoenpitten door gehakte pecannoten, amandelen of hazelnoten. Hun natuurlijke zoete smaak wordt intenser in de oven en biedt een zacht contrast met de gekruide pompoen.

https://www.arla.nl/recepten/flespompoen-uit-de-oven/