Fruitsalade

Fruitsalade

30 min.
Zelfgemaakte fruitsalade is een klassiek dessert of zoete traktatie als je het lekker eenvoudig wilt houden zonder afbreuk te doen aan heerlijke smaken. Ons recept voor fruitsalade is een van de klassiekers en bevat een heerlijke combinatie van blauwe druiven, banaan, appel, peer en sinaasappel, overgoten met romige slagroom en gegarneerd met bitterzoete, pure chocolade.

Bereidingswijze

Bereiding
  • Meng het fruit en de suiker in een kom, dek het geheel af en zet de kom ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  • Klop de room op tot een luchtig schuim en meng dat met het fruit.
  • Garneer met pure chocolade en serveer.
Eet smakelijk!
Tip

Soms is het fijn om je desserts van tevoren te bereiden, vooral als je ook andere gerechten voorbereidt. Het beste antwoord op de vraag hoe je kunt voorkomen dat fruitsalade bruin wordt en kunt zorgen dat hij vers blijft, is om het oppervlak van het fruit te bedekken met suiker, zoals wij in het recept voorstellen, of het vers gesneden fruit te mengen met een zuur sap, zoals citroensap, sinaasappelsap, ananassap of honingwater.

Tips

Citroensap is misschien wat te zuur en honingwater wat te zoet voor een toch al zoet dessert, maar sinaasappelsap, dat veel huishoudens standaard op voorraad hebben, balanceert mooi tussen zoet en zuur en kan daardoor een frisse noot toevoegen aan je dessert, dat ook al verse sinaasappel bevat.

Vragen over fruitsalade

Hoewel bedrieglijk eenvoudig, valt er nog veel te leren van ons recept voor fruitsalade. Lees hieronder verder voor onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het verfrissende en overheerlijke dessert.

Wat is fruitsalade?
Fruitsalades zijn gerechten met verschillende soorten fruit en meestal een soort topping zoals slagroom, siroop of een dressing. Er zijn geen vaste regels voor wat er in een fruitsalade moet; sommige worden als dessert geserveerd, terwijl andere als bijgerecht of voorgerecht worden gebruikt. Een gemakkelijke fruitsalade zoals de onze heeft een klassieke combinatie van druiven, banaan, peer, appel en sinaasappel, waardoor het een heerlijk dessert of een zoete middagtraktatie wordt wanneer hij wordt geserveerd met slagroom.
Hoe maak je fruitsalade?
Een goede fruitsalade is heel gemakkelijk te maken in vergelijking met hoe heerlijk hij smaakt. Snijd het fruit gewoon in hapklare stukjes en meng die met een eetlepel rietsuiker. Laat het fruit ongeveer 30 minuten de suiker absorberen en meng het met ijskoude slagroom voor een heerlijk romig en fris dessert gegarneerd met pure-chocoladeschaafsel.
Hoe houd je fruitsalade vers?
Gerechten met vers fruit kunnen, zoals je misschien wel hebt ervaren, wat lastig vers te houden zijn, omdat veel soorten fruit, waaronder appels, peren en bananen, kort na het snijden beginnen te oxideren en bruin en zacht worden. Door het vers gesneden fruit te mengen met suiker krijgt het een beschermende laag die dit oxidatieproces kan vertragen. Het gebruik van zure vruchten zoals sinaasappel of ananas helpt ook om het dessert fris en knapperig te houden, omdat hun sappen ook oxidatie tegengaan.
Hoe lang blijft fruitsalade goed?
Fruitsalade met slagroom is het lekkerst als hij vers wordt gemaakt. Maar als de salade meteen na de bereiding in een luchtdichte bak wordt gedaan, kun je er ook de volgende dag van genieten – vooral als je het verse fruit mengt met suiker of een zuur sap zoals ananas- of sinaasappelsap om oxidatie te voorkomen. Indien goed bewaard in de koelkast is het dessert 2-3 dagen houdbaar.
Kun je fruitsalade invriezen?
Hoewel je het fruit voor dit dessert kunt invriezen, raden wij je aan niet het hele gerecht in te vriezen. In de vriezer kun je het fruit tot 6 maanden bewaren. Het invriezen van vers fruit en het ontdooien om het weer vers te eten kan echter de textuur en de kleur enigszins veranderen. Zorg ervoor dat je het wast, snijdt en vervolgens goed droogdept om zoveel mogelijk vocht te verwijderen voordat je het invriest. Als je wilt voorkomen dat de hapklare stukjes fruit aan elkaar vriezen, leg je ze na het droogdeppen op een bakplaat, bedek je ze met een laag huishoudfolie en leg je ze zo een paar uur in de vriezer voordat je ze in een zakje of in een luchtdichte bak doet. Laat het fruit een nacht ontdooien in de koelkast en meng het met verse slagroom. Het kan nodig zijn het fruit te laten uitlekken nadat het is ontdooid, omdat het een beetje ‘nat’ kan zijn en de fruitsalade daardoor klef kan worden.
Kun je fruitsalade een avond van tevoren maken?
Hoewel het mogelijk is het fruit en de slagroom van tevoren te bereiden, krijg je het meest verse en knapperige resultaat door het direct na het maken op te dienen. Meng het vers gesneden fruit met suiker of een zuur vruchtensap zoals sinaasappel- of ananassap en doe het onmiddellijk over in een luchtdichte container.

Ingrediënten

Fruitsalade:
Gehalveerde blauwe druif
100 g
In blokjes gesneden appel
1
In blokjes gesneden peer
1
Banaan in plakjes
1
Sinaasappel in kleinere stukjes
1
Rietsuiker
1 el
Slagroom
150 ml
Garnering:
Grof gehakte pure chocolade, 55% cacao
25 g

Klassieke ouderwetse fruitsalade

Van deze fruitige frisse salade zijn wereldwijd veel verschillende variaties te vinden. Soms gaat het om een eenvoudige fruitsalade met alleen fruit en room, terwijl andere versies uitgebreider zijn en een mix van fruit, groente en noten bevatten, zoals een klassieke Waldorfsalade. In sommige versies, zoals ambrosiasalade, zitten zelfs snoepjes zoals minimarshmallows.

Onze snelle fruitsalade is eenvoudig en lekker, gemakkelijk te maken, en heeft het perfecte formaat voor een familiediner of een paar gasten. Het is heel gemakkelijk om het recept te verdubbelen, verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen als je een grotere hoeveelheid van dit heerlijke dessert of frisse tussendoortje wilt maken. Koop gewoon meer mooie, verse druiven, bananen, appels, peren en sinaasappels en ga aan het snijden om de verse, zoete smaken en verschillende texturen te ervaren!

Verse fruitsalade met room

Slagroom gebruiken voor fruitsalade is heerlijk. De romige smaak en fluweelzachte textuur gaan uitstekend samen met de versheid van het fruit en de verschillende consistenties, van de zachte banaan en sappige sinaasappel tot de knapperige stukjes peer en appel. De slagroom geeft het dessert een bijna boterachtige zoetheid die perfect samengaat met de intense pure chocolade.

Spreekt de combinatie van fruit en room je aan? Dan hebben we een selectie van recepten die je misschien ook wilt bekijken! We hebben een met gember gekruid appelmoesdessert geserveerd met citroenroom, een krokante pavlova met gemengd fruit en vanille-slagroom, en een kleurrijke bosbessenmeringuetaart, die ook met slagroom wordt geserveerd.

Pep het op met pure chocolade bovenop

De beste fruitsalade heeft een heerlijke topping zoals chocolade om de ervaring af te ronden. De combinatie van zoete vruchten en zachte slagroom met gehakte pure chocolade is heerlijk. De grof gehakte chocolade zorgt voor een beetje knapperigheid en een rijke, bitterzoete noot die het frisse, maar romige smaakprofiel van het dessert prachtig aanvult. De donkere flinters zien er ook geweldig uit bovenop de sneeuwwitte room waar het kleurrijke fruit doorheen schemert.

Geer er je eigen draai aan

Verander ons eenvoudige recept voor fruitsalade naar eigen smaak door je eigen fruitmix te maken.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zoete en zure tropische mix met ingrediënten als banaan, ananas, kiwi, mango en geraspte kokos, of je kunt gaan voor wat zuurder met een fruitsalade van Granny Smith-appel, grapefruit, groene druiven, cranberry's en decoratieve granaatappelpitjes voor een knapperige textuur en een vleugje kleur.

Wil je liever een zoeter dessert, kies dan voor banaan, Fuji- of Gala-appel, pruim, bosbes en aardbei, voeg een beetje vanillepoeder toe aan de rietsuiker en gebruik melkchocolade in plaats van de pure variant.