Appelmoesdessert

Appelmoesdessert

1 u
In de herfst liggen veel tuinen en de meeste winkels vol met prachtige, rijpe appels die liggen te wachten tot er in de een of andere vorm van genoten kan worden. Gebruik er eens een paar om een heerlijk appelmoesdessert te maken. Je kunt de appelmoes zelfs in de vriezer bewaren, dus je kunt dit dessert maken wanneer je maar wilt. Dit recept is een ouderwets appelmoesdessert, maar met een twist – de appelmoes is gekruid met pittige gember en wordt geserveerd met een topping van verfrissende citroenroom, en wordt zo een heerlijke en chique appelparfait.

Bereidingswijze

Citroenroom:
  • Schraap de zaden uit het vanillestokje en meng ze goed met de rietsuiker.
  • Voeg de citroenschil, het sap en de room toe en meng alles goed door elkaar. Zet de afgedekte citroenroom ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Appelmoes:
  • Schil de appels en snijd ze in kleinere stukjes.
  • Doe de appelstukjes in een pan met het water, de suiker en de gember. Kook ze in ongeveer 8 minuten bijna gaar.
  • Laat de appelmoes afkoelen.
Serveren:
  • Schep de appelmoes in glazen en serveer met citroenroom en pure chocoladekrullen erop.
Eet smakelijk!
Tip

Met een effectief proces voor het schillen, ontpitten en snijden van de appels wordt dit recept veel gemakkelijker te maken. Met een appelboor, als je die hebt, kun je waarschijnlijk het snelst de klokhuizen verwijderen, zodat je de appels na het schillen sneller en gemakkelijker in kleine stukjes kunt snijden. Je kunt het klokhuis natuurlijk handmatig met een mes verwijderen. Schil de appels eerst. Snijd ze vervolgens in de lengte in kwarten en verwijder het klokhuis en de pitjes door van boven naar beneden te snijden. Gebruik hiervoor eventueel een kleiner mes. Vergeet niet om het steeltje te verwijderen. Afhankelijk van de appels die je gebruikt, moet je misschien iets meer of minder suiker toevoegen. Vergeet dus niet om de appelmoes te proeven voordat je hem het vuur haalt om te zien of je meer suiker moet toevoegen als de appels zuur waren, of dat hij al zoet genoeg is als je zoete appels hebt gebruikt.

Vragen over appelmoesdesserts

Met dit recept maak je snel en gemakkelijk een appelmoesdessert. Zo kun je snel iets op tafel zetten voor gasten of als je trek krijgt in iets zoets. Lees verder voor meer informatie over appelmoesdesserts.

Wat is een appelmoesdessert?
Een appelmoesdessert bevat op de een of andere manier appelmoes, bijvoorbeeld in glazen met citroenroom en chocoladekrullen erop. Geniet van de zoete appelsmaak gekruid met verse gember, in evenwicht gebracht met een zure en zijdezachte citroenroom en bittere chocoladekrullen. Een onweerstaanbaar appelmoesdessert voor zowel volwassenen als kinderen.
Waarom appelmoes met gember?
Als je appelmoes oppept met verse of gemalen gember, krijgt de zoete en pittige moes een beetje warmte waardoor hij perfect is voor een appelmoesdessert. Verse gember heeft verwarmende eigenschappen en de pittige smaak is licht peperig. Je kunt natuurlijk ook gemalen gember gebruiken als je de verse variëteit niet kunt krijgen. Gemalen gember is ook behoorlijk aromatisch en scherp. De warmte van gember, vers of gemalen, combineert mooi met zoete of zure appels en voegt complexiteit toe aan het appelmoesdessert.
Hoe kun je appelmoes als dessert gebruiken?
Er zijn veel manieren om desserts met appelmoes te maken, en onze appelparfait met citroenroom is er een van. Hierin komt de zachte en romige appelmoes volledig tot zijn recht. Hij wordt alleen aangevuld met de lichte en frisse toppings, citroenroom en bittere chocoladekrullen. Ook heerlijk als topping op pannenkoeken, wafels of havermout, die kunnen worden geserveerd als ontbijtgerecht of zoete snack.
Kun je een appelmoesdessert met room invriezen?
Hoewel je appelmoes op zichzelf heel goed kunt invriezen, kan dat niet met ons appelmoesdessert met citroenroom. De reden is dat je room niet goed kunt invriezen, omdat de smaak en de textuur vaak veranderen als de room eenmaal is ontdooid, waardoor je er beter mee kunt bakken of koken in plaats van hem te eten in desserts zoals deze. Daarom raden we aan om alleen de gemberappelmoes in te vriezen en de room met citroensmaak vers te maken voordat je het appelmoesdessert serveert. Zelfgemaakte appelmoes is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Ingrediënten

Citroenroom:
Vanillepeultjes (de zaadjes eruit) of een overeenkomstige hoeveelheid vanillepasta
Reit suiker
1½ el
Fijn geraspte citroenschil (onbespoten)
1 tl
Versgeperst citroensap
2 el
Volvette room
1½ dl
Appelmoes:
Appels, bijv. Belle de Boskoop
¾ kg
Water
1 dl
Reit suiker
125 g
Fijn geraspte gember
1 tl
Garnering:
Pure geschaafde chocolade (ongeveer 55% cacao)

Appelmoes met topping van citroenroom

Er zijn veel verschillende soorten desserts met appelmoes; je kunt appelmoes gebruiken in cake, muffins, pannenkoeken, donuts enz. Maar hoewel er appelmoesdesserts in overvloed zijn, is dit recept uniek. Met de klassieke appelmoes maken we een heerlijk, verrassend dessert met gember en citroen – een moderne draai aan een bekende klassieker. De zoetzure appelmoes bevat gember die verwarmt, wat contrasteert met ijskoude room met een stevige, opvallende en pittige citroensmaak. Om het geheel af te maken wordt het appelmoesdessert gegarneerd met pure geschaafde chocolade voor een bitterzoete complexiteit.

Als je meer appelrecepten zoekt, bekijk dan onze appelcake, apfelstrudel of appeltaart – allemaal een perfecte combinatie van zoet gebak en zure appels.

Heerlijk dessert met appelmoes

Wat zo mooi is aan het maken van appeldesserts, is dat er zoveel verschillende appels zijn om uit te kiezen. Door een andere appel te kiezen, kunt je ons appelmoesdessert een heel ander smaakprofiel geven. Als je kiest voor een zure soort zoals goudrenet, jonagold of Granny Smith krijg je een appelmoes die aan de zure kant is. Gebruik voor een zoeter smakende appelmoes appels zoals Cox's Orange Pippin, Fuji, Gala of golden delicious. Zachte appels zoals golden delicious en Gala zijn uitstekend geschikt voor het maken van appelmoes, omdat ze snel kunt gaarkoken, wat je tijd bespaart op het fornuis. Met meer knapperige appels zoals Granny Smith of Fuji maak je een grovere moes. Experimenteer om erachter te komen met welke appelvariëteit of combinatie van verschillende appels je het perfecte dessert met appelmoes voor jou maakt.

Gekruide parfait met gemberappelmoes

Dit dessert met appelmoes is een perfect voorbeeld van een appelparfait vol smaak van gember en citroen. In het algemeen worden appelparfaits meestal gemaakt door laagjes appelmoes af te wisselen met een krokante topping zoals muesli en yoghurt of een vla-achtige crème. In dit recept heeft de appelparfait maar één laag appelmoes en een topping van zachte citroenroom, wat zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie. Onze gemberappelmoes, die deze appelparfait uniek maakt, krijgt een warme, pittige en licht peperige smaak door de aromatische verse gember, waardoor het vrij eenvoudige recept een complexe smaakervaring wordt.

Experimenteer met je appelmoesdessert

Experimenteer met verschillende texturen door een krokant element toe te voegen aan dit zachte appelmoesdessert. Maak een snelle, zelfgemaakte havermoutcrunch door slechts 3 ingrediënten te combineren: ongekookte havermout, basterdsuiker en gesmolten boter. Meng door elkaar en bak het mengsel ongeveer 10 minuten in de oven om een gouden, krokante topping te maken.

Je kunt de citroenroom bovenop het appelmoesdessert garneren met deze havermoutcrunch of je kunt het in lagen door de appelmoes doen, waardoor een meer typisch uitziende appelparfait ontstaat. Begin met een laag appelmoes, dan een laag citroenroom, dan amandelcrunch, en herhaal dit. Werk de lagen daarna af met pure geschaafde chocolade of een mix van chocolade en fijngehakte amandelen als je ook een aardse, nootachtige smaak aan het appelmoesdessert wilt toevoegen.

Voor een meer aromatische appelsmaak in de appelmoes vervang je het water door appelsap.