Gebakken spek met peterseliesaus

Gebakken spek met peterseliesaus

45 min.
Gebakken spek met peterseliesaus is het nationale gerecht uit Denemarken, omdat de meeste Denen zowel van knapperig spek, de aardappelen als de heerlijke persillesaus houden. Je kunt het spek knapperig bakken in de oven of op de grill - en zo de ergste geur in de keuken vermijden.
https://www.arla.nl/recepten/gebakken-spek-met-peterseliesaus/

Bereidingswijze

Bereidingstijd
  • Zet het vlees in een koude oven - stel in op 225° en bak gedurende ca. 35 minuten.
Gebakken spek
  • Verdeel het vlees op het rooster in de bakplaat en bak het bovenin de oven. Keer het na ca. 15 minuten om en bak het verder gaar.
  • Leg het goudbruine, knapperige spek op een stuk keukenpapier en bestrooi het met zout.
Groenten
  • Smelt ondertussen de boter in een koekenpan op hoog vuur, zonder dat het bruin wordt.
  • Bak de uien en wortels ca. 3 minuten en bestrooi met zout en peper.
Peterseliesaus
  • Roer de melk en maïzena in een pan door elkaar en breng al roerend aan de kook.
  • Voeg de kookroom, peterselie, suiker toe en laat de saus ca. 5 minuten koken. Voeg zout en peper toe en breng op smaak.
  • Serveer de peterseliesaus met aardappelen, groenten en gebakken spek.
Eet smakelijk!
Tips

Probeer eens het spek op de barbecue te bakken - het wordt heerlijk knapperig. De peterseliesaus kan met melk of met room worden gemaakt of een combinatie van room en water. Gebruik wat je in huis hebt of wat je het lekkerst vindt.

Ingrediënten

Gebakken spek
Varkensvlees (buik) in plakjes
600 g
Grof zout
½ tl
Groenten
Boter
10 g
Rode uien in partjes (ca. 250 g)
3
Wortelen in kleinere stukjes (ca. 350 g)
5
Grof zout
½ tl
Versgemalen peper
Persillesaus
Melk
250 ml
Maïzena
2½ el
Kookroom
250 ml
Verse peterselie, grofgehakt
200 g
Suiker
½ tl
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Bijgerecht
Aardappelen
1 kg