Gehaktballen

Gehaktballen

Ooit geprobeerd om thuis Zweedse gehaktballen te maken? Met dit eenvoudige recept hoef je geen specifieke meubelzaak te bezoeken om van gehaktballen te genieten. Zelfs de kinderen kunnen meehelpen! We hebben gekozen voor het klassieke concept van gehaktballen, puree, augurk en rodebosbessenjam, maar je kunt de gehaktballen ook serveren met rodebietensalade.
https://www.arla.nl/recepten/gehaktballen/

Bereidingswijze

 • Meng het paneermeel en de melk. Laat het mengsel 10 minuten zwellen.
 • Voeg het gehakt, de ui, het ei, het zout en de peper toe. Roer tot een gladde massa.
 • Rol gelijkmatige gehaktballen met het mengsel.
 • Bak ze gedurende 3-5 minuten op matig vuur in boter en koolzaadolie.
Aardappelpuree
 • Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
 • Kook ze gedurende 10-15 minuten in licht gezouten water tot ze zacht zijn.
 • Giet het water af en druk de aardappelen door een aardappelstamper of pureer ze met een stamper direct in de pan.
 • Verwarm de melk en room en roer door de aardappelen. Breng op smaak met zout en peper.
 • Roer de puree luchtig.
 • Serveer de gehaktballen met de aardappelpuree, plakjes komkommer en rode bosbessen.
 • Klaar!
Eet smakelijk!

Gehaktballen

Hoe voorkom je dat de gehaktballen uit elkaar vallen?
Eieren, paneermeel en melk spelen een cruciale rol als bevochtigings- en bindmiddel in je gehaktballen. De juiste hoeveelheid bindmiddel is belangrijk, evenals het weken van het paneermeel in melk voordat je het vlees erdoor mengt. Roer het mengsel niet te veel en zorg ervoor dat het koel blijft tot het tijd is om het te bakken. Zo blijft het beter kleven. Wanneer je de gehaktballen rolt, moet je een beetje druk uitoefenen zodat ze goed stevig worden. Als je denkt dat de gehaktballen niet stevig genoeg zijn, kun je ze eerst in de oven en daarna nog wat verder in de koekenpan bakken om wat kleur toe te voegen.
Moet ik paneermeel in mijn gehaktballen doen?
Er zijn heel wat gehaktbalrecepten met en zonder paneermeel. We raden aan om in melk geweekt paneermeel te gebruiken als bindmiddel en om vocht toe te voegen, vooral als je mager vlees gebruikt. Als je gluten wilt vermijden, kun je in veel winkels glutenvrij paneermeel vinden. Andere mogelijkheden zijn panko, gemalen cornflakes en havervlokken. Je kunt zelfs geraspt zacht brood gebruiken, maar vergeet niet om het volume dan minstens te verdubbelen, want zacht brood is veel luchtiger dan droog paneermeel.
Hoe lang moet ik de gehaktballen bakken?
Je gehaktballen moeten gaar zijn als je ze serveert, wat betekent dat ze vanbinnen niet meer roze mogen zijn. Gebruik voor absolute zekerheid een kookthermometer om de binnentemperatuur ervan te controleren. Het gebruikte soort vlees bepaalt bij welke temperatuur je gehaktballen gaar zijn. Als je bang bent ze te bruin te bakken, kun je ze altijd bedekt met aluminiumfolie in de oven laten garen. Of bak ze voor in de oven en voeg achteraf wat kleur toe in de pan.

Ingrediënten

Gehakt
500 g
Paneermeel
½ dl
Melk
1 dl
Fijngesnipperde uien
2 el
Ei
1
Zout
1 tl
Zwarte peper
1 tl
Boter el koolzaadolie
2 el
Aardappelpuree:
Kruimige aardappelen
1 kg
Melk
2 dl
Kookroom
½ dl
Zout en peper
Serveren:
Komkommer
½
Verse rode bosbessen
½ dl

Gehaktballen zijn erg eenvoudig en veelzijdig. Je kunt ze serveren met aardappelen en een romige saus, of met pasta en tomatensaus. Of experimenteer en vind je eigen favoriete versie van deze klassieke gezinstopper.

Het geheim echter sappige gehaktballen

Het paneermeel en de melk die door het vlees worden gemengd zijn de sleutel tot sappige gehaktballen. Melk voegt vocht toe, terwijl het zetmeelrijke paneermeel het vocht vasthoudt. Welk vlees je gebruikt voor de gehaktballen, heeft ook invloed op de textuur ervan. Hoe magerder het vlees, hoe moeilijker het is om een sappig resultaat te krijgen. Je moet ook oppassen dat je de ingrediënten niet te veel mengt of te gaar bakt, want dat kan het vocht eraan onttrekken. Als de gehaktballen wat aan de droge kant zijn, probeer ze dan te serveren in een romige of op tomaten gebaseerde saus om het gebrek aan vocht te compenseren.

De makkelijkste manier om gehaktballen te rollen

Het gehaktballenmengsel kan behoorlijk plakkerig zijn, waardoor het rollen ervan erg rommelig kan worden. Een goede tip is ervoor te zorgen dat je handen niet droog zijn bij het rollen van de gehaktballen. Houd een kommetje water bij de hand en maak je handen nat voordat je een gehaktbal rolt. Zo voorkom je dat het mengsel blijft plakken. Olijfolie helpt ook. Om gehaktballetjes van gelijke grootte te krijgen, kun je het mengsel scheppen met een hulpmiddel zoals een ijsschep of een maatlepel. Dompel de schep altijd eerst in water. Rol vervolgens elke bal tussen je handen terwijl je lichte druk uitoefent. Doe dit tot de bal er rond uitziet en stevig genoeg aanvoelt om in de pan te gaan.

Probeer gehaktballen te maken met alternatieve kruiden!

Zout en peper zijn lang niet de enige manier om je gehaktballen op smaak te brengen. Voeg wat karakter toe met specerijen en kruiden zoals knoflook en tijm of rozemarijn. Dit soort combinaties is perfect wanneer je gehaktballen maakt van lamsgehakt. Oregano, basilicum en peterselie zorgen elk voor een kruidige toets, waardoor ze perfect passen bij een Italiaans avondmaal. Wil je meer pit in je leven, dan kun je proberen om voor het rollen rodepepervlokken aan het mengsel toe te voegen.

Hoe voorkom je dat de gehaktballen uit elkaar vallen?

Ei, paneermeel en melk spelen een cruciale rol als bevochtigings- en bindmiddel in je gehaktballen. De juiste hoeveelheid bindmiddel is belangrijk, evenals het weken van het paneermeel in melk voordat je het vlees erdoor mengt. Roer het mengsel niet te veel en zorg ervoor dat het koel blijft tot het tijd is om het te bakken. Zo blijft het beter kleven. Wanneer je de gehaktballen rolt, moet je een beetje druk uitoefenen zodat ze goed stevig worden. Als je denkt dat de gehaktballen niet stevig genoeg zijn, kun je ze eerst in de oven en daarna nog wat verder in de koekenpan bakken om wat kleur toe te voegen.

Moet ik paneermeel in mijn gehaktballen doen?

Er zijn heel wat gehaktbalrecepten met en zonder paneermeel. We raden aan om in melk geweekt brood te gebruiken als bindmiddel en om vocht toe te voegen, vooral als je mager vlees gebruikt. Als je gluten wilt vermijden, kun je in veel winkels glutenvrij paneermeel vinden. Andere mogelijkheden zijn panko, gemalen cornflakes en havervlokken. Je kunt zelfs geraspt zacht brood gebruiken, maar vergeet niet om het volume dan minstens te verdubbelen, want zacht brood is veel luchtiger dan droog paneermeel.

Hoe lang moet ik de gehaktballen bakken?

Je gehaktballen moeten gaar zijn als je ze serveert, wat betekent dat ze vanbinnen niet meer roze mogen zijn. Gebruik voor absolute zekerheid een kookthermometer om de binnentemperatuur ervan te controleren. Het gebruikte soort vlees bepaalt bij welke temperatuur je gehaktballen gaar zijn. Als je bang bent ze te bruin te bakken, kun je ze altijd bedekt met aluminiumfolie in de oven laten garen. Of bak ze voor in de oven en voeg achteraf wat kleur toe in de pan.