vezels | 2,5 gram vezels |
eiwit | 2 gram eiwit |
koolhydraten | 19,7 gram koolhydraten |
vet | 0,1 gram vet |
Aardappelen
|
2 |
---|
Gepofte aardappels, een oud hoofdbestanddeel van menig dinermenu, zijn gemakkelijk te maken en geliefd bij zelfs de meest kieskeurige eters. Hoewel het meestal als bijgerecht wordt geserveerd, kan een gepofte aardappel net zo goed het belangrijkste onderdeel vormen door eiwitten toe te voegen als pulled pork, een pittige chili con carne of gerookte zalm voor een luxe twist. Voeg een paar extra toppings en sauzen toe en je hebt een heerlijk diner.
Dit recept is ook geweldig voor gnocchi, een rustieke salade, latkes (aardappelpannenkoeken) of een romige puree.
Gepofte aardappelen, vooral wanneer ze zijn bedekt met toppings en sauzen, zijn zwaar en kunnen het best gegeten worden met lichtere bijgerechten. Onze topkeuzes zijn een frisse salade, geblancheerde babygroenten of een sappige en zoete salade van watermeloen en feta als een welkom contrast met de smaak en textuur van de gepofte aardappel.
Van een simpele klodder zure room of boter tot een pieper bedekt met meerdere toppings, de bescheiden gepofte aardappel leent zich voor bijna elke smaakcombinatie. Je sausopties kunnen variëren van klassiek zoals een combinatie van knoflook, kruiden en zure room tot ongebruikelijker zoals een blauwe kaassaus met een sterke smaak, een lichte en frisse tzatziki voor een mediterrane twist, of zelfs een Mexicaans geïnspireerde pico de gallo.
Voor toppings is het een leuk idee om je gepofte aardappelen in buffetstijl te serveren met een breed scala aan opties. Denk daarbij aan geraspte kaas, knapperig spek en verse kruiden tot gebakken champignons, in blokjes gesneden ui en tacovlees. Voeg je sauzen toe en je hebt een doe-het-zelfdiner dat iedereen zal bevallen.
Deze bescheiden knol die over de hele wereld en in bijna elke cultuur gegeten wordt, werd ongeveer 8.000 jaar geleden gedomesticeerd in de Zuid-Amerikaanse Andes. De aardappel vond pas zijn weg naar Europa in het midden van de jaren 1500 en werd van daaruit al snel een van 's werelds populairste exportproducten: naar het westen, het noorden, terug naar Amerika en ver daarbuiten. Jarenlange teelt in verschillende bodems en klimaten heeft geleid tot meer dan 5.000 verschillende aardappelenrassen die dagelijks over de hele wereld worden gegeten.