Granaatappelsalade

Granaatappelsalade

30 min.
Knapperige venkel, zure granaatappel en de zoutheid van witte kaas is een superfrisse smaakcombinatie. Als je geen granaatappel kunt vinden, kun je die vervangen door in kleine blokjes gesneden zure appel.
https://www.arla.nl/recepten/granaatappelsalade/

Bereidingswijze

  • Snijd de venkel in tweeën en snijd de harde kern eruit. Snijd de helften in heel dunne plakjes.
  • Meng de olie, het citroensap, de zout en de peper in een kom. Voeg de venkel toe en meng goed.
  • Snijd de granaatappel in vier parten en haal de rode pitjes eruit. Zorg ervoor dat je de dunne velletjes verwijdert. Verkruimel de kaas.
  • Schik de salade op een bord en bestrooi met de kaas en granaatappel.
Eet smakelijk!

Granaatappelsalade

Hoe bereid je venkel voor een salade?
In de meeste salades wordt alleen het bolvormige deel gebruikt, vooral omdat de stengels te taai en vezelig kunnen zijn om rauw te eten (ze zijn echter heerlijk in soepen, stoofschotels of bouillon). Snijd de bol doormidden en verwijder de harde kern en de onderkant, evenals eventuele verwelkte buitenste lagen. Snijd de venkel vervolgens gewoon in dunne plakjes en voeg die toe aan de salade. Houd er rekening mee dat er soms wat aarde tussen de lagen van de venkel kunnen zitten en dat je de plakjes dus misschien extra moet afspoelen voordat je ze toevoegt.
Waar past venkel goed bij?
Venkel, met een zachte drop- of anijssmaak, is technisch gezien een groente (de bolvormige onderkant), een kruid (de veerachtige blaadjes) en een specerij (gedroogde venkelzaadjes). Venkel gaat bijzonder goed samen met bloedsinaasappels in een salade, vis (vooral zalm, zeebaars of heilbot) en gebraden varkensvlees of kip.
Hoe ontpit je snel een granaatappel?
Snijd de granaatappel doormidden, houd hem met de gesneden kant naar beneden boven een kom en sla met een houten lepel of iets dergelijks stevig (en dan bedoelen we ook echt stevig) op de buitenste schil. De zaden vallen er gewoon uit, soms met een beetje van het witte vlies dat je er gemakkelijk af kunt halen en kunt weggooien.
Wat past er goed bij granaatappel?
Granaatappels, een van de oudste vruchten ter wereld, hebben een wrange en zoete smaak. De vrucht komt oorspronkelijk uit Perzië en wordt overal in de regionale keuken aangetroffen, onder meer in lamsstoofpotten, diverse kipgerechten en een grote verscheidenheid aan nagerechten. Smaken die er bijzonder goed bij passen zijn appels, alle citrusvruchten, de meeste vleessoorten en zeevruchten en wrange kazen.

Ingrediënten

Venkelknol
300 g
Extra vièrge olijfolie
2 el
Vers geperst citroensap
1 el
Zout
½ tl
Zwarte peper naar smaak
Granaatappel
1
Witte kaas
150 g

Een knapperige en heldere toevoeging aan elke maaltijd

Voeg een sprankelende kleur toe aan je tafel met een salade die mooi en verrukkelijk is. Met robijnrode druppels van de granaatappelpitjes, stukjes romige witte kaas en een milde dropsmaak van de venkel is dit recept een lust voor het oog en voor het gehemelte.

Een zomersalade voor iedereen

Dit is misschien wel het moment waarop je de perfecte salade hebt gevonden die zelfs de grootste fijnproevers zal bevallen. Met alle juiste smaken, van zoet en pittig tot romig en knapperig, is dit recept een verfrissende aanvulling op elke warme zomerdag.

Serveersuggesties voor granaatappelsalade

De heldere frisheid van dit recept maakt het tot het perfecte bijgerecht bij zwaardere maaltijden zoals gebarbecued lamsvlees, gebraden kip en zelfs pasta. Het past ook goed bij de meeste zeevruchten, waaronder vis, schaal- en schelpdieren. Voor een vegetarische optie serveer je de salade op zichzelf met vers brood.

Wat kun je doen met restjes?

Deze salade is op zijn best als hij onmiddellijk wordt opgediend. Restjes kunnen in een luchtdicht bakje worden bewaard en gekoeld, maar dan verlies je wat van de knapperigheid van de venkel en de opvallende rode puntjes aangezien de granaatappelpitjes hun kleur afgeven aan de andere ingrediënten.