Gremolata

Gremolata

10 min.
Ben je op zoek naar een lekkere topping waarmee je verschillende gerechten kunt opfleuren? Dan hoef je niet verder te kijken dan dit recept voor gremolata. Deze kruidige saus van peterselie, knoflook, citroenschil en gezouten amandelen is een heerlijke manier om elke maaltijd fris te maken. De levendige en kleurrijke topping is ongelooflijk snel te maken en is goed houdbaar, zodat je er de hele week van kunt genieten bij veel verschillende gerechten.

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten door elkaar en serveer de gremolata.
Eet smakelijk!
Tips

Als je een grote hoeveelheid wilt maken, misschien om wat in te vriezen voor een later moment, is het goed te weten dat je daarvoor een keukenmachine of blender kunt gebruiken. Doe gewoon de ongesneden peterselie, knoflook, citroenschil en amandelen in de machine en pulseer de ingrediënten tot je tevreden bent met de consistentie.

Tips

Als je een keukenmachine of blender gebruikt voor deze smaakmaker, kan deze meer sausachtig worden en qua consistentie dichter bij pesto of chimichurri komen, omdat de peterselie meer vocht afgeeft in de blender.

Vragen over gremolata

Het beste recept voor gremolata geeft je een levendige, smaakvolle saus waarmee je tal van gerechten kunt opfleuren, en dat geldt ook voor die van ons. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over de Italiaanse klassieker.

Wat is gremolata?
Gremolata is een Italiaanse groene saus. Zoals de meeste groene sauzen, zoals salsa verde en chimichurri, wordt hij koud en ongekookt geserveerd en bestaat hij voornamelijk uit gehakte kruiden. Deze saus wordt gemaakt met gehakte platte peterselie met citroenschil, gehakte knoflook en gezouten amandelen. Hij kan worden gebruikt als finishing touch voor zeer uiteenlopende gerechten, van eieren bij het ontbijt en soep tot pasta en gegrild vlees.
Hoe maak je gremolata?
Gremolata met citroen en peterselie maken is heel eenvoudig. Hak citroenschil en knoflook fijn en peterselie en gezouten amandelen grof. Doe vervolgens gewoon de ingrediënten bij elkaar in een kom en de groene saus is klaar om van te genieten! Als je een meer vloeibare textuur wilt, kun je ervoor kiezen een blender of keukenmachine te gebruiken in plaats van alles met de hand te hakken.
Kun je gremolata invriezen?
Ja, je kunt gremolata invriezen! De groene saus is tot 2 maanden houdbaar in de vriezer. Voor het gemak kun je hem invriezen in een afgedekt ijsblokjesbakje, zodat je telkens alleen de hoeveelheid die je wilt gebruiken uit de vriezer hoeft te halen. De bevroren gremolata kan direct voor de smaak worden toegevoegd aan warme gerechten zoals soep, stoofpot of pasta, of je kunt hem ontdooien in de koelkast of op het aanrecht als je hem wilt gebruiken als topping.
Kun je gremolata van tevoren maken?
Gekoeld is zelfgemaakte gremolata tot 7 dagen houdbaar, dus hij kan van tevoren worden bereid. Bewaar hem wel in een luchtdicht bakje. Net als bij andere sauzen en soepen kunnen de smaken na een paar dagen wat uitgesprokener worden als ze zijn ingetrokken. Daarom kun je misschien iets minder knoflook gebruiken als je hem een paar dagen van tevoren bereidt, omdat de smaak van rauwe knoflook na verloop van tijd vrij uitgesproken wordt.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 5,4 gram vezels
eiwit 5,8 gram eiwit
koolhydraten 2,2 gram koolhydraten
vet 13,4 gram vet

Ingrediënten

Grof gehakte platte peterselie
1 dl
Knoflookteentje geperst
1
Fijngeraspte citroenschil (biologisch)
2 tl
Grof gehakte gezouten amandelen
25 g

Gremolata – kruidige en frisse Italiaanse saus

Onze gremolata met citroen, die perfect is voor uiteenlopende ontbijt-, lunch- en dinergerechten, zit boordevol smaak! De fijngeraspte citroenschil voegt textuur en een intense, zure citroensmaak toe zonder de topping bitter te maken. Het onderstreept de citrusachtige ondertonen in de verse peterselie en maakt de smaak van het kruid nog helderder. De zuurgraad van de citroenschil zorgt er ook voor dat de scherpe, rauwe knoflook in deze kruidige knoflooksaus niet overheerst, maar juist zijn kruidigheid laat doorschijnen, waardoor een evenwichtige groene saus ontstaat.

Groene saus met peterselie en knoflook

De combinatie van aardse peterselie en wrange, verse knoflook is een geliefde combinatie en dat is geen wonder. Peterselie heeft van nature peperige toetsen in zijn smaakprofiel die door fijngehakte rauwe knoflook naar voren wordt gebracht. De combinatie waarop deze knoflookgremolata is gebaseerd, is dan ook levendig en pittig. Vooral de knoflook maakt hem zo lekker bij verschillende gerechten, vooral bij gegrild vlees en groenten die je vaak combineert met knoflook om een complexere en scherpere smaak te geven.

Klassieke gremolata met gezouten amandelen

Voor onze variatie op de klassieke gremolata met amandelen hebben we ervoor gekozen gezouten amandelen toe te voegen in plaats van gewone. Dit voegt een heerlijke zoutheid toe aan de kruidige groene saus, naast de nootachtige smaak van de amandelen. De gehakte amandelen geven de kruidige smaakmaker een heerlijke crunch die die van de verse peterselie weerspiegelt en die deze topping onderscheidt van andere groene sauzen.

Hoe gebruik je gremolata

Deze kleurrijke en veelzijdige kruidensaus kan worden gebruikt om veel verschillende gerechten af te ronden. Je kunt hem gebruiken op roereieren, gepocheerde of gegrilde vis, kip, gegrilde groenten zoals asperges en sperziebonen, in soepen, stoofschotels of pastagerechten zoals de zeer populaire cacio e pepe, of op gegrild vlees zoals rund- of lamsvlees.

Dit zijn slechts enkele van de vele gebruiksmogelijkheden van deze heerlijke Italiaanse saus.

Voeg een eigen accent toe

Een traditionele gremolata bevat altijd citroenschil, knoflook en peterselie, dus als je die kerningrediënten in ieder geval gebruik, kun je altijd nog andere ingrediënten toevoegen om het smaakprofiel te variëren. Gebruik bijvoorbeeld geraspte parmezaan en geroosterde pijnboompitten in plaats van gezouten amandelen, en experimenteer met het toevoegen van kruiden als verse munt, basilicum, koriander en salie aan de platte peterselie.

Een manier om een zoete pittigheid en extra helderheid toe te voegen is het gebruik van de populaire oosterse specerij sumak en een beetje citroensap. Deze combinatie zorgt voor een fruitige toets die goed past bij het kruidige en wrange smaakprofiel. Voor een pittigere versie die perfect is voor taco's met rundergehakt kun je je laten inspireren door de Mexicaanse salsa verde en gebruik je fijngeraspte jalapeño en tomatillo om de pittige saus wat heter te maken. De combinatie zorgt voor een ware smaakexplosie, maar om te voorkomen dat het te overheersend wordt, moet je de zaadjes en zaadlijsten van de pepers verwijderen.