Hummus

Hummus

15 min.
Hummus is een kruidige kikkererwtenpuree die als snack of voorgerecht wordt geserveerd. Dit gerecht is afkomstig uit het Midden-Oosten, maar is ondertussen overal ter wereld erg populair. Je kunt het heel makkelijk zelf maken en het is erg veelzijdig: gebruik het als dip voor groenten en brood of als spread of dressing in salades, pita's, wraps, sandwiches en hamburgers. Misschien wordt het wel de nieuwe favoriete lekkernij in je koelkast! Dit recept voor hummus met tahin is eenvoudig en snel en het resultaat is een heerlijk romige dip boordevol smaak.

Bereidingswijze

  • Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel ze af.
  • Doe de kikkererwten in een kom en bewaar er wat voor de garnering. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix met een staafmixer tot het mengsel glad is.
  • Dek het af en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Breng de hummus op smaak en garneer hem met een beetje olijfolie, komijn en de rest van de kikkererwten.
  • Serveer met groentesticks.
Eet smakelijk!
Tips

Je kunt verse kikkererwten weken in plaats van kikkererwten uit blik te gebruiken. Doe hiervoor 120 g gedroogde kikkererwten in een kom en giet er water over. Dek de kikkererwten af en laat ze ongeveer een dag in de koelkast staan. Doe de geweekte kikkererwten de volgende dag in kokend, licht gezouten water. Kook ze ongeveer 45 minuten of tot ze zacht zijn. Gedroogde kikkererwten hebben vaak een meer uitgesproken notige smaak dan die uit blik, maar welke soort je ook gebruikt, je dip zal heerlijk smaken.

Vragen over hummus

Met dit makkelijke hummusrecept maak je moeiteloos een heerlijke dip voor bij groenten of brood. Lees verder voor meer informatie!

Wat is hummus?
Hummus is een kikkererwtendip of -spread uit het Midden-Oosten die vaak wordt geserveerd als snack of voorgerecht met brood, crackers of een selectie van verse groenten. De gelige kikkererwtendip wordt meestal geserveerd in een kom en gegarneerd met specerijen als komijn of paprika, kruiden als peterselie, noten, hele kikkererwten en olijfolie om het er nog beter laten uitzien.
Waar is hummus van gemaakt?
De kikkererwtendip wordt gemaakt door kikkererwten, olijfolie, citroensap, knoflook, tahin, komijn en zout te mengen. Daarnaast wordt nog een beetje Griekse yoghurt, kwark of skyr toegevoegd voor een gladde en romige textuur. Je kunt de dip bereiden met kikkererwten uit blik of gedroogde kikkererwten. Als je voor deze laatste optie kiest, moet je ze wel eerst weken, koken en koelen. Breng de hummus op smaak met ingrediënten als geroosterde paprika, aubergine, rode biet, avocado, bloemkool, zoete aardappel, wortel, pompoen of bonensoorten zoals zwarte bonen, edamamebonen, kidneybonen of witte bonen.
Wat eet je bij hummus?
Er zijn heel wat manieren om van deze heerlijke kikkererwtendip te genieten. Serveer de hummus bijvoorbeeld als dip bij knapperige, verse groenten of brood zoals pitabrood en platbrood. Of smeer hem op falafel of doe hem samen met falafel tussen een pitabroodje. De kikkererwtensmaken in beide gerechten vullen elkaar immers perfect aan. Je kunt hummus ook gebruiken als smakelijk beleg voor een wrap, broodje of burger. Sommigen maken zelfs een heerlijke ontbijtbowl met hummus, eieren, spek, boerenkool, avocado en verkruimelde feta.
Kun je hummus invriezen?
Als je een beetje te veel hummus hebt gemaakt – als dat al mogelijk is – dan kun je de restjes gewoon invriezen! Hummus is tot 4 maanden houdbaar in een luchtdichte bak in de vriezer. Vergeet niet om wat ruimte over te laten, zodat de hummus kan uitzetten tijdens het bevriezen. Als je niet zeker weet of de doos echt luchtdicht is, kun je deze in huishoudfolie wikkelen of een dun laagje olijfolie op de dip gieten. Hoe gladder de textuur, hoe beter je de hummus kunt invriezen. Ontdooi de dip een nacht in de koelkast en roer hem voor het serveren even door zodat eventuele gescheiden olie weer wordt opgenomen in het mengsel.
Hoe lang blijft hummus goed in de koelkast?
Zelfgemaakte hummus is minder lang houdbaar dan hummus uit de winkel. Maar als je de dip in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaart, blijft hij 3-4 dagen houdbaar. Als het je niet lukt om de hummus binnen een paar dagen na het bereiden op te eten, kun je hem invriezen zonder dat hij zijn karakteristieke gladde textuur verliest. Laat de dip ook niet langer dan 4 uur uit de koelkast, want dan bederft hij sneller.
Hoe maak je hummus met gedroogde kikkererwten?
Deze dip maak je sneller met kikkererwten uit blik, maar je kunt ook kiezen voor gedroogde kikkererwten. Je moet dan wel wat van tevoren plannen, want de gedroogde variant moet voor het koken minstens 12 uur weken in koud water. Het koken van gedroogde kikkererwten duurt ongeveer 45 minuten. Wanneer de gekookte kikkererwten uitgelekt en afgekoeld zijn, kun je ze net als die uit blik gebruiken door ze te mengen met de rest van de ingrediënten.
Hoe maak je hummus zonder tahin?
Dit is een recept voor hummus met tahin, maar je kunt deze geliefde kikkererwtenpuree ook bereiden zonder de geroosterde sesampasta toe te voegen. Deze zorgt er echter voor dat de dip glad en romig is en een heerlijk hartige en licht bittere smaak heeft, dus kun je het gevoel hebben dat er qua smaak en textuur iets ontbreekt. Als je niet van de sesamsmaak van tahin houdt, kun je proberen deze te vervangen door een andere notenpasta zoals cashewpasta, amandelpasta of zelfs zonnebloempasta om de dip zijn heerlijke consistentie te geven.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 28,9 gram vezels
eiwit 30,3 gram eiwit
koolhydraten 78,4 gram koolhydraten
vet 27,4 gram vet

Ingrediënten

Hummus
Kikkererwten in pekel (ca. 400 g)
1 blikje
Tahini (geroosterde sesampasta)
1 el
Olijfolie
1 el
Versgeperst citroensap
1½ tl
Knoflookteentje
1
Komijnpoeder
1 tl
Grof zout
1 tl
Arla® skyr naturel
75 ml
Garnering
Olijfolie
Komijnpoeder
Kikkererwten
Serveren met
Komkommers in reepjes gesneden
2
Rode paprika in reepjes gesneden
1
Courgettes in reepjes gesneden
125 g

Zelfgemaakte hummusdip

Onze zachte hummus met tahin op basis van olijfolie en Griekse yoghurt heeft een heerlijk romige textuur. Samen met de gepureerde kikkererwten zorgen deze heerlijke ingrediënten voor een zachte, romige dip die niemand kan weerstaan.

De kikkererwten, waar de dip zijn Arabische naam aan te danken heeft, hebben een subtiele aardse smaak met notige ondertonen. Hummus heeft zijn bekende smaak echter vooral te danken aan de smaakvolle tahin, het frisse en zure citroensap, de scherpe en geurige knoflook en het komijnpoeder, die de dip een pittig accent geeft en de aardse smaak van de kikkererwten versterkt.

Mogelijk heb je al eens een recept voor hummus zonder tahin gelezen, maar in de traditionele recepten wordt normaal deze licht bittere notenpasta van geroosterde sesamzaadjes gebruikt. Ook wij raden aan om tahin te gebruiken, omdat het voor een heerlijk hartige en notige smaak zorgt. De intense, herkenbare sesamsmaak is zeker het proberen waard!

Smaakvolle knoflookhummus voor groentesticks

Groenten met hummus is een klassieke combinatie die zowel volwassenen als kinderen heerlijk vinden. De zachte en romige textuur gaat ongelooflijk goed samen met knapperige groenten zoals komkommer, rode paprika en courgette, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt deze dip met elke soort groente serveren, afhankelijk van wat je lekker vindt of welke producten er voorradig zijn.

Op zoek naar andere manieren om je zelfgemaakte dip te gebruiken? Hij is ook heerlijk als snack met crackers, gegrild zelfgemaakt pitabrood en warm platbrood. Of je kunt deze veelzijdige broodsoorten natuurlijk ook gebruiken om gevulde pita's of wraps te maken. Als je hummus lekker vindt als hartige spread of dressing, probeer de dip dan ook eens te gebruiken in een salade, tussen een broodje of als hamburgertopping wanneer je de volgende keer ons recept voor kipburgers gaat gebruiken.

Experimenteer met verschillende smaken

Hoewel het basisrecept op zich al onweerstaanbaar is, wil dat niet zeggen dat je niet af en toe eens wat anders kunt proberen. De hummusingrediënten bieden eindeloos veel mogelijkheden, want kikkererwten en tahin gaan erg goed samen met heel wat andere smaken. Hieronder vind je verschillende heerlijke soorten hummus als inspiratie om zelf te experimenteren met ons basisrecept.

Rodebietenhummus

Als je houdt van de aardse smaken van komijn en kikkererwten, kun je aan deze Midden-Oosterse dip gekookte rode biet toevoegen om een opvallende, vrolijke variant met extra aardse accenten te maken. Rodebietenhummus heeft een frisse, levendige fuchsiaroze kleur en een lichtzoete smaak die mooi samengaat met eerder bittere salade-ingrediënten als spinazie en boerenkool.

Hummus met geroosterde rode paprika's

Rode paprika's zijn een populair ingrediënt in veel verschillende soorten dips, zoals de Turkse haydari op basis van yoghurt en de Griekse htipiti op basis van feta. De geroosterde paprika's geven je dip een zoet, heerlijk rokerig accent, waardoor ze perfect passen bij de basisingrediënten van kikkererwtenhummus. Het rokerige smaakprofiel van deze oranje dip kun je ook perfect wat pittiger maken. Als je daarvan houdt, probeer dan wat verse of gemalen chili toe te voegen aan de geroosterde rode paprika's.

Avocadohummus

Zin in iets helemaal anders? Meng dan deze traditionele dip uit het Midden-Oosten met de immens populaire Mexicaanse guacamole door avocado, cayennepeper, limoensap en een beetje verse koriander toe te voegen. Deze verschillende kruiden gaan echt geweldig goed samen en de mild smakende avocado's geven deze hummusdip een onweerstaanbare groene kleur en maken hem heerlijk romig.

Zwartebonenhummus

Zwarte bonen zijn mild en nemen makkelijk de toegevoegde specerijen op, waardoor een smaakvolle dip ontstaat. Voeg gewoon een handvol zwarte bonen toe aan de basisingrediënten en blend alles tot een gladde massa. Deze zwartebonenhummus is wat donkerder maar is ook ongelooflijk romig, omdat zwarte bonen van nature zacht zijn en dus heel goed geblend kunnen worden.