Kipburger

Kipburger

45 min.
Hamburgers zijn een heerlijke, Amerikaanse klassieker en ons eenvoudige recept voor kipburgers is daarop geen uitzondering. Ze zijn perfect voor diner en lunch en zijn opgebouwd uit met sappige burgers, milde kaas, krokante bacon, zoete en frisse ketchup en verschillende verse groenten zoals sla, tomaat en rode ui. Bovendien hebben wij ervoor gekozen ze te serveren met groentesticks voor nog meer knapperigheid.
https://www.arla.nl/recepten/kipburger/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gewone oven).
  • Snijd de kipfilets doormidden zodat ze op platte burgers lijken. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Bak ze ongeveer 5 minuten in een pan met olijfolie op middelhoog vuur of grill ze op de barbecue.
  • Bak of rooster ook de plakjes bacon en leg die op keukenpapier.
  • Verwarm de ciabatta in de oven en snijd ze doormidden.
  • Leg de kipburgers, spekreepjes en kaas op de onderste helften van de broodjes en bak ze ongeveer 5 minuten boven in de oven tot de kaas smelt. Besmeer intussen de andere helften met ketchup.
  • Als de kaas gesmolten is, beleg je de burgers met de tomaten, uien en blaadjes ijsbergsla.
  • Serveer de kipburgers met groentesticks terwijl de kaas nog warm is.
Eet smakelijk!
Tip

Als je het bakken of grillen van kip lastig vindt, kun je een vleesthermometer gebruiken om er zeker van te zijn dat de kip niet te gaar of niet gaar genoeg is. Steek de thermometer in het vlees waar dat het dikst is om de kerntemperatuur zo nauwkeurig mogelijk te meten. Als het vlees volledig gaar is, moet de thermometer 75 °C aangeven.

Tip

Heb je geen vleesthermometer? Prik dan in de kiplapjes om te zien of de sappen rood of helder zijn. Als de sappen rood of rozig zijn, moet de kip langer worden gebakken, en als ze helder van kleur zijn, betekent dit dat het vlees gaar is.

Tip

Maar omdat je de hamburgers zonder broodje 5 minuten in de oven gaat bakken om de kaas te laten smelten, moet je streven naar een kerntemperatuur van ongeveer 70°C, zodat de kipburgers niet te gaar worden en hun vochtigheid behouden.

Vragen over kipburgers

Als je ons makkelijke recept voor kipburgers eenmaal hebt geprobeerd, wordt het misschien wel een van je vast recepten. Hieronder kun je meer te weten komen over het gerecht door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoe maak je een kipburger?
De ultieme kipburger is gemakkelijk te maken. Begin met van de kipfilets burgers te maken en deze te kruiden. Terwijl je de ciabatta opwarmt, bak je de burgers en de bacon. Leg beide samen met de kaas bovenop de warme broodjes en bak ze in de oven tot de kaas smelt. Beleg ze met knapperige, verse groenten en een beetje ketchup. Eet ze meteen zolang de groente knapperig is en de burgers, kaas en broodjes nog warm zijn.
Hoe maak je burgers van kip?
Thuis je eigen kipburgers maken is heel makkelijk. Snijd de kipfilets gewoon doormidden om plattere lapjes te maken die de hamburgers gemakkelijker te eten maken. Breng ze op smaak met paprikapoeder, zout en peper en gril ze tot de sappen helder zijn of de kerntemperatuur 75 °C is.
Wat doe je op een kipburger?
Recepten voor snelle en gemakkelijke kipburgers kunnen verschillen wat betreft welke sauzen of dressings worden gebruikt en welke groenten worden toegevoegd voor de frisheid. Klassieke ideeën voor toppings zijn een combinatie van ketchup, bacon en kaas met een groenteselectie van sappige tomaten, knapperige ijsbergsla en rode ui.
Hoe lang duurt het maken van kipburgers?
Het duurt ongeveer 45 minuten om deze hamburgers te maken als je ons eenvoudige recept volgt. Deze tijd is inclusief het voorbereiden van alle ingrediënten voor de hamburger, het bakken van de burgers en het spek, en het in de oven bakken van de onderste helft van de broodjes om te zorgen voor een smeuïge laag gesmolten kaas. De kiplapjes hoeven maar ongeveer 5 minuten te worden gebakken in een pan en 5 minuten in de oven met kaas en bacon erop.

Ingrediënten

Kipfilets (ca. 500 g)
4
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Mild paprikapoeder of gemalen zoete chilipeper
1 tl
Olijfolie
1 el
Bacon (ca. 125 g)
8 plakjes
Ciabatta’s
4
Kaas, 13%
4 plakjes
Tomatenketchup
4 el
Gesneden tomaten (ca. 100 g)
2
Rode ui, in ringen (ca. 75 g)
1
Ijsbergsla (ca. 75 g)
8 bladeren
Groentesticks, bijvoorbeeld wortelen en komkommer
400 g

Sappige kipburger met kaas

Een zelfgemaakte kipfiletburger is bij veel mensen populair. De combinatie van malse kipfilet, gesmolten kaas en knapperig beleg op een krokante ciabatta zorgt voor een smakelijke kipburger met veel verschillende smaken en texturen. Veel mensen vinden ze lekker, en het is een heel gezinsvriendelijk gerecht.

Als je vaak hamburgers maakt en je wilt de broodjes zelf maken, bekijk dan eens ons recept voor briochebroodjes. Deze prachtig lichte en iets zoete broodjes zijn perfect voor een hamburger of een slider en als hamburgerbroodje voor dit heerlijke recept.

Burgers met gegrilde kip en paprikapoeder

Vergeleken met andere vleessoorten heeft kip een vrij milde smaak omdat het zo mager is. Daarom raden wij aan om het te kruiden met verschillende kruiden naast zout en peper. Mooi rood paprikapoeder geeft de kipburgers een beetje pit en een subtiel zoete en rokerige smaak die doet denken aan barbecue.

De perfecte kipfiletburger grillen

Een gegrilde kipburger heeft het perfecte stukje kip nodig. Door van kipfilet plattere burgers te maken, worden je kipburgers makkelijker te eten. Het maakt het grillen ook heel gemakkelijk. Als je ze op de barbecue of in een grillpan bereidt, ben je verzekerd van een prachtig gegaarde buitenkant met duidelijke grillstrepen in combinatie met een sappige, malse binnenkant.

Als finishing touch die deze hamburgerervaring naar een hoger niveau tilt, bak je de samengestelde burgers zonder het bovenste hamburgerbroodje een paar minuten in de oven zodat de kaas smelt.

Belegen met verse, knapperige groente

Geen recept voor kipburger is compleet zonder verschillende heerlijke groenten. Blaadjes ijsbergsla, tomaten en rode uien zijn klassieke kipburgeringrediënten.

De sla geeft een heerlijke frisheid aan de rijke kipburger en voegt ook een heerlijk knapperige textuur toe. Dat geldt ook voor de ringen rode ui met hun scherpe smaak, die de pittige zoetheid van de ketchup en de verse tomaten aanvult, en de heerlijk zoute bacon.

Hoewel je natuurlijk ook andere ideeën voor de garnering van kipburgers kunt uitproberen, zit je altijd goed met deze traditionele opties.

Experimenteer met een kipburgersaus

Een malse, goed gekruide kipburger kan goed worden gecombineerd met allerlei sauzen en dressings. Dat geeft je veel keuze als je probeert de perfecte saus te kiezen. 

Als je houdt van de subtiele rooksmaak van het paprikapoeder, waarom ga je dan niet voor de klassieke, rokerige smaken met een frisse barbecuesaus om de ultieme barbecue-kipburger te maken?

Als je vindt dat de burgers al genoeg rooksmaak hebben, kun je het totale smaakprofiel in een iets andere richting sturen en gaan voor een kipburgerdressing, zoals een zoete en licht scherpe honing-mosterddressing of een uitgesproken dressing met blauwe kaas die zowel fris als romig is. De frisse en smaakvolle kerrie-mangodressing uit ons recept voor clubsandwiches is ook een mooie aanvulling op deze kipburgers.

Als je de klassieke combinatie van ketchup en mayo lekker vindt voor je hamburgers, probeer dan ons recept voor zelfgemaakte mayonaise en breng die op smaak met heerlijk pittige opties zoals rookgedroogde chipotle of srirachasaus. Beide soorten chili passen goed bij de met paprika gekruide kipburgers en de zoete en frisse ketchup.