Platbrood

Platbrood

1 u
Een gemakkelijk en snel brood dat in de pan wordt gebakken. Ons warme platbrood hoeft niet uren te rijzen – het gaat direct in de pan en is binnen enkele minuten klaar om van te smullen. Het maken van dit heerlijke brood is niet ingewikkeld, je hebt niet tien ingrediënten nodig en het kost geen uren voorbereiding. Met behulp van bakpoeder kun je ze direct na het maken van het deeg in een warme pan bakken. Serveer het snelle platbrood belegd met groenten en kruiden, bij een salade of als hoofdgerecht.

Bereidingswijze

  • Meng het roggemeel, het bakpoeder, de suiker, het zout en de tarwebloem in een kom (hou wat bloem apart).
  • Voeg de melk toe en klop het deeg goed op met een houten lepel. Haal het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestrooid aanrecht of tafel (voeg zo nodig de rest van de bloem toe).
  • Verdeel het deeg in 6 porties en rol die uit tot ronde deegvellen (ca. 20 cm doorsnede).
  • Smelt wat van de boter in een pan (ca. 21 cm in diameter). Leg het platte deeg in de pan en bak het op matig vuur, ongeveer 2 minuten aan elke kant.
  • Bak de laatste vellen deeg en wikkel ze in folie, zodat ze warm en zacht blijven. Serveer het brood warm.
Eet smakelijk!
Tip

Niemand wil droog en zwaar brood eten, dus wees voorzichtig met het deeg bij het kneden - hanteer het lichtjes. Hierdoor krijg je luchtig brood waarin zich enorme bellen vormen zodra het de verwarmde pan raakt. Bak het brood tot het oppervlak borrelt en het brood een gouden kleur heeft.

Tips

Onze platbroden zijn geschikt om in te vriezen, zodat je ze gemakkelijk van tevoren kunt bereiden om tijd te besparen en ze eenvoudig kunt ontdooien en opnieuw opwarmen wanneer je ze nodig hebt. Zodra ze zijn afgekoeld, wikkel je ze in bakpapier en doe je ze in een luchtdichte bak voordat je ze in de vriezer legt.

Vragen over platbrood

Deze platbroden zijn perfect als bijgerecht voor salades, met heerlijk beleg, en nog veel meer. Het is een eenvoudig en gemakkelijk recept, en je hebt maar een paar ingrediënten uit je voorraadkast nodig om dit zachte en warme brood te maken. Wij hebben een lijst met nuttige informatie samengesteld om je nieuwsgierigheid te prikkelen en je de weg te wijzen, zodat je kunt leren hoe je platbrood moet maken.

Wat is platbrood?
Platbrood is elk soort brood dat plat is en kan worden gemaakt met of zonder een rijsmiddel zoals gist of bakpoeder. Traditioneel wordt het ongezuurd gemaakt en bevat het bloem, water en zout als belangrijkste ingrediënten. Het deeg wordt vervolgens uitgerold en gebakken in de oven of een pan. Tegenwoordig hebben veel culturen hun eigen versie van het brood die kan variëren in grootte, vorm en textuur, van naan in India tot tortilla's in Midden- en Zuid-Amerika.
Hoe maak je platbrood?
Maak eenvoudig brood met ons recept voor platbrood. Meng eerst alle ingrediënten voor het brood in een kom en kneed vervolgens het deeg. Verdeel het deeg in 6 porties en rol die uit tot ronde deegvellen (ca. 20 cm. Bak het brood in een pan, ongeveer 2 minuten aan elke kant. Wikkel het gebakken brood in folie om het warm te houden tot je klaar bent om het te serveren.
Wat doe je op platbrood?
Je kunt veel met dit brood doen en het gebruiken in plaats van andere broodsoorten. Maak een snelle en eenvoudige pizza door tomatensaus op het brood te smeren, samen met kaas en verschillende toppings naar keuze, bijvoorbeeld champignons en verse of zongedroogde tomaten. Bak de platbroodpizza ongeveer 10-15 minuten in de oven op 180 °C. Voor een zoetere smaak bestrijk je het brood met olijfolie en abrikozenjam. Voeg geitenkaas en verse bosbessen toe alvorens het ongeveer 10 minuten te bakken. Druppel er ten slotte honing over en bestrooi met verse muntblaadjes. Een heerlijke combinatie van zoet, zuur en pittig.
Kun je platbrood invriezen?
Platbrood kan heel goed worden ingevroren en blijft dan tot 4 maanden vers. Volg ons recept en laat het brood afkoelen op een rooster. Wikkel elk stuk brood strak in met een stuk bakpapier of waspapier. Je kunt een laag huishoudfolie toevoegen om ervoor te zorgen dat ze volledig luchtdicht verpakt zijn. Doe het brood in een diepvrieszakje of een luchtdichte bak om vriesbrand te voorkomen. Warm ze op door het brood in een vochtige keukenhanddoek te wikkelen om ze zacht te houden en ze 30 seconden of tot ze warm zijn in de magnetron te leggen.
Hoe bewaar ik platbrood?
Bewaar het platbrood in een luchtdichte bak of een diepvrieszak op kamertemperatuur. Zo blijft het brood ongeveer 2-3 dagen goed. Zorg ervoor dat het brood is afgekoeld voordat je het in een diepvriesbakje of -zak doet. Wij raden af om het brood in de koelkast te bewaren, omdat dit de textuur kan aantasten en je een droog brood zou kunnen krijgen.

Ingrediënten

Roggemeel
50 g
Bakpoeder
2½ tl
Suiker
½ tl
Grof zout
1 tl
Speciale tarwebloem
250 g
Arla Biologische Halfvolle melk
¼ L
Boter om te bakken
25 g

Serveer heerlijk warm platbrood

Heb je ooit heerlijk warm brood gegeten dat in een pan is gemaakt? Dit is je kans met ons gemakkelijke en snelle recept voor platbrood. Dit zachte en bescheiden brood is een perfect bijgerecht bij een scala aan maaltijden en bijgerechten, en het zal moeilijk zijn om iemand te vinden die niet vanaf de eerste help van deze mooie platte broden zal houden. Ze variëren van mals, licht en zacht tot krokant en luchtig, afhankelijk van de bloemverhouding en de manier waarop ze worden gebakken.

Wraps, bijgerecht voor salades en nog veel meer

Er zijn heel veel manieren om van je platbrood te genieten, als hoofdgerecht of als bijgerecht. Eet het gewoon of snijd het in kleinere stukjes die perfect geschikt zijn voor dips zoals hummus of guacamole of eet het met een heerlijke salade. Het is een veelzijdig brood, ideaal voor het maken van wraps, taco's en shoarma. Je kunt er zelfs sandwiches of pizza's mee maken. Voeg gewoon tomatensaus, kaas en je favoriete toppings toe. Gebruik het in ons recept voor Turkse wraps met wittebonensalade en muntdressing. Bekijk ook eens ons recept voor naan, met een knoflookalternatief, of maak zelfgemaakt paninibrood, perfect voor het maken van heerlijke sandwiches.

Verschillende toppings voor platbrood

Er zijn geen regels voor het kiezen van toppings voor platbrood. Het hangt gewoon af van je persoonlijke voorkeur en favoriete smaken.

Smeer voor een platbrood met ovengedroogde tomaten een puree van geroosterde knoflook op basis van olijfolie, grof zout, zwarte peper en knoflook op het brood. Voeg ovengedroogde tomaten en plakjes mozzarella toe voordat je het in de oven bakt. Serveer het met wat balsamicoazijn en wat basilicum.

Maak een pestoplatbrood door pesto op het brood te smeren, gevolgd door mozzarella en spinazie, en bestrooi met rode pepervlokken.

Beide platbroodtoppings zijn aromatisch en vol van smaak en zijn geweldig als je haast hebt en een supersnelle maaltijd nodig hebt.

Experimenteer met het deeg

Gebruik ons snelle recept voor platbrood om dun, knapperig brood te maken. Verdeel het deeg in 24 porties en rol die uit tot ronde deegvellen (ca. 14 cm doorsnede). Leg het deeg op met bakpapier beklede bakplaten en bestrijk ze met ca. 50 g gesmolten boter. Bak het brood op het bovenste, middelste en onderste rooster van de oven gedurende ongeveer 12-15 minuten op 200 °C. Serveer het warme, krokante brood als snack. U kunt ze in stukken snijden en er van genieten met je favoriete dips.