Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

45 min.
Deze chocolate chip cookies met hazelnoten raken nooit uit de mode. Het recept voor chocolate chip cookies dateert uit de jaren 1980, maar het blijft niet voor niets populair. De kleine, heerlijke koekjes met chocolade en hazelnoot zijn de perfecte combinatie van knapperig en taai, dus van deze heerlijke lekkernijen zul je maar met moeite af kunnen blijven.
https://www.arla.nl/recepten/chocolate-chip-cookies1/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Klop de boter en de suiker goed.
  • Roer de bruine suiker en het ei erdoor.
  • Roer de vanillesuiker, het bakpoeder en het zout door de bloem en spatel het geheel door het botermengsel.
  • Voeg de chocolade en de hazelnoten toe.
  • Breng met 2 theelepels kleine balletjes deeg over op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Druk de koekjes iets plat en bak ze ongeveer 7 minuten bovenin de oven.
  • Laat ze een paar minuten staan en eet de koekjes op terwijl ze nog warm en vers zijn.
Eet smakelijk!
Tip

Het gaat misschien tegen je gevoel in om zout te gebruiken in zoete gerechten zoals koekjes en taart. Maar zout heeft de prachtig eigenschap dat het andere smaken versterkt, zoals die in gebak, en dan vooral chocolade. Strooi meteen nadat je je chocolate chip cookies uit de oven hebt gehaald er wat zeezout overheen om de smaken te versterken, voor licht-gezouten chocolate chip cookies met een rijkere smaak.

Tip

Het wordt niet aanbevolen om zeezout in het koekjesdeeg zelf te gebruiken. Aangezien de baktijd voor de cookies relatief kort is, is er niet genoeg tijd om het zout in het deeg in de koekjes te laten 'smelten', waardoor er grote, losse zoutkristallen kunnen ontstaan. Je kunt chocolate chip cookies met zeezout daarom het beste maken door ze na het bakken licht te bestrooien met zout.

Vragen over chocolate chip cookies

Het maken van lekkere cookies is eenvoudig met ons recept voor chocolate chip cookies. Hieronder kun je meer te weten komen over deze lekkernij door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over chocolate chip cookies, bijvoorbeeld hoe je ze zacht en taai maakt.

Hoe maak je chocolate chip cookies?
Zachte en taaie chocolate chip cookies bak je snel en gemakkelijk. Maak je koekjesdeeg en vergeet daarbij niet om het boter- en suikermengsel goed te kloppen zodat de cookies luchtig en zacht worden. Leg kleine balletjes deeg op een bakplaat, druk ze allemaal een beetje plat en bak ze – ze moeten nog een beetje kleverig zijn als je ze uit de oven haalt! Eet de koekjes op terwijl ze nog warm zijn zodat ze zo zacht, taai en kleverig mogelijk zijn.
Hoe maak je een zacht chocolate chip cookie?
De truc voor zachte chocolate chip cookies is om ze kort te bakken op een hoge temperatuur. Op die manier bakken ze veel sneller en liggen ze dus korter in de oven waar ze na verloop van tijd zouden uitdrogen vanwege de hete, droge lucht van de oven. Eet de koekjes als ze vers zijn of bewaar ze in een luchtdichte trommel zodat ze zacht blijven.
Wat maakt een chocolate chip cookie taai?
Door de boter en suiker goed te kloppen, breng je lucht in het mengsel. Zo krijgt je lichtere chocolate chip cookies met een luchtigere en zachtere textuur. Het soort suiker dat wordt gebruikt in een recept voor chocolate chip cookies heeft ook invloed op de taaiheid van de koekjes. Bruine suiker, zoals in ons recept, zorgt voor zachte, taaie chocolate chip cookies omdat die beter vocht vasthoudt.
Waarom zijn mijn chocolate chip cookies plat?
Chocolate chip cookies kunnen tijdens het bakken soms iets te veel 'uitlopen', waardoor ze bijna gesmolten en nogal plat lijken. Een tip om dit te voorkomen is om het deeg een tijdje in de koelkast te koelen voordat je ze bakt om ervoor te zorgen dat de boter die erin zit niet te zacht of gesmolten is. Zet ze daarna pas in de oven. Als je niet de tijd of het geduld hebt om de chocolate chip cookies te koelen voor het bakken, controleer dan de zachtheid van de boter voordat je die in het deeg mengt. Zorg ervoor dat de boter zacht is, maar niet te zacht. Zo kun je hem gemakkelijk combineren met de rest van de ingrediënten, terwijl hij ook niet meteen smelt in de oven, waardoor platte koekjes ontstaan.
Hoe vries je deeg voor chocolate chip cookies in?
Je kunt het deeg voor chocolate chip cookies heel goed invriezen. Wikkel het deeg gewoon in huishoudfolie en leg het in een luchtdichte bak. Je kunt het deeg ook invriezen als kleine cookieballetjes. Laat ze eerst afkoelen in de koelkast en doe ze dan in een luchtdichte bak in de vriezer. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken. Ingevroren deeg voor chocolate chip cookies blijft tot 3 maanden goed in de vriezer.
Kun je deeg voor chocolate chip cookies in de koelkast bewaren?
Je kunt het deeg gemakkelijk in de koelkast bewaren, zodat je snel een partij heerlijke chocolate chip cookies kunt bakken. Dek de mengkom af met vershoudfolie of doe je koekjesdeeg in een luchtdichte bak. Goed bewaard deeg is 2-4 dagen houdbaar. Dit betekent dat het deeg van tevoren kunt bereiden en de koekjes kunt bakken wanneer het je uitkomt.

Ingrediënten

Zachte boter
75 g
Suiker (ca. ¾ dl)
100 g
Bruine suiker (ca. ¾ dl)
50 g
Ei
1
Algemeen bloem (ca. 2½ dl)
150 g
Vanillesuiker
1 tl
Bakpoeder
½ tl
Fijn zout
½ tl
Grof gehakte pure chocolade (ongeveer 55% cacao)
100 g
Gehalveerde hazelnoten
50 g

Taaie chocolate chip cookies

Deze chocolate chip cookies zijn heel gemakkelijk te maken, maar moeilijk om te laten staan. Ze hebben een taaie, boterige kern en zijn ongelooflijk zacht als je je tanden erin zet. De zachte chocolade lijkt te smelten in je mond, terwijl de knapperige randjes en stukjes aardse hazelnoot textuur toevoegen en de smaakervaring mooi afronden.

Als je nooit genoeg krijgt van taaie koekjes met noten, bekijk dan eens ons recept voor peanut butter cookies. Als je iets wilt proberen met een heel ander smaakprofiel, probeer dan onze knapperige en decoratieve gingerbread koekjes, die perfect zijn voor de feestdagen.

Maak gemakkelijke koekjes met stukjes chocolade

Deze koekjes zijn heerlijk, of je nu kant en klare chocolate chips of stukjes chocolade gebruikt. Kant en klare chocolate chips zijn weliswaar gemakkelijker, maar het kost ook niet veel tijd om zelf stukjes chocolade te maken. Als je zelf stukjes chocolade maakt voor je chocolate chip cookies, kun je je favoriete chocolade gebruiken en de stukjes precies zo groot maken als je zelf wilt – misschien een combinatie van grote en kleine stukjes.

Krijg het perfecte zachte en taaie resultaat

Het beste recept voor chocolate chip cookies is een recept waarmee je echt verrukkelijke koekjes kunt bakken die precies goed zijn: zacht en taai van binnen met een beetje knapperige randjes. Boter en suiker goed kloppen, bruine suiker gebruiken en kort bakken op een hoge temperatuur zijn een paar dingen die je kunt doen voor perfecte cookies. De beste manier om ervoor te zorgen dat de chocolade in de kern nog warm en kleverig is en je de koekjes op hun taaist eet, is door ze maar kort te laten afkoelen voordat je ervan geniet.

Voeg je eigen touch toe

Je kunt allerlei verschillende variaties maken met ons eenvoudige basisrecept voor chocolate chip cookies. Probeer bijvoorbeeld eens extra kleverige en taaie chocolate chip marshmallow cookies. Een chocolate chip cookie met stukjes marshmallow is heerlijk kleverig, en de smaak van zoete, geroosterde marshmallows in combinatie met de lekkere chocolade en boter van een klassiek chocolate chip cookie is ronduit verrukkelijk. Maak zelf kleine marshmallows met ons eenvoudige recept om deze onweerstaanbare cookievariant te maken.

Als je geen genoeg kunt krijgen van chocolade, kun je ook experimenteren door er een double of zelfs triple chocolate cookie van te maken! Combineer witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade in de verhouding die je zelf lekker vindt voor je double of triple chocolate cookies. Wil je een zoetere en frissere variant? Gebruik dan witte chocolade en melkchocolade. Wil je van alles wat? Gebruik dan alle drie de soorten. Wil je zoet maar ook een beetje puur? Gebruik dan pure chocolade en melkchocolade. Experimenteer met de verschillende soorten en vind je favoriete combinatie voor chocolate chip cookies.