In spek gewikkelde asperges

In spek gewikkelde asperges

30 min.
Als de eerste groene asperges er zijn, staat de zomer voor de deur. Levendige, groene asperges brengen bovenal dat heerlijke zomergevoel teweeg. In dit recept worden ze in spek gewikkeld geserveerd en in de pan of in de open lucht gegrild om ze een licht rokerige smaak te geven. Om de ervaring nog verrukkelijker te maken, worden ze geserveerd met een pittige, zoute dip van salade en kaas.
https://www.arla.nl/recepten/in-spek-gewikkelde-asperges/

Bereidingswijze

Salade kaas dip
  • Meng de kaas in een kom en meng met de yoghurt en paprika.
  • Dek de dip af en zet hem tot het serveren in de koelkast.
  • Breng op smaak.
Gegrilde asperges omwikkeld met spek
  • Snijd de onderste centimeters van de asperges af
  • Meng olie en suiker en bestrijk de asperges met het mengsel.
  • Wikkel een stukje spek om een bundeltje van 3 asperges - herhaal met de overige ingrediënten.
  • Grill de in spek gewikkelde asperges op een hete grillpan of een goede koekenpan met antiaanbaklaag ongeveer 1 minuut aan elke kant op hoog vuur - 3 minuten in totaal.
  • Serveer direct met de salade kaas dip.
Eet smakelijk!
Tip

De zomermaanden, wanneer het buiten warm en zonnig is, zijn de perfecte maanden om de grill aan te steken en gegrilde asperges in spek te bakken op de BBQ.

Tip

Door de in spek gewikkelde asperges te barbecueën, krijgen ze een rokerigere smaak. Ze krijgen ook een iets meer geblakerde en knapperige textuur aan de buitenkant, maar blijven mals aan de binnenkant. Over het algemeen zijn de verschillen in smaak tussen gegrilde en op de barbecue gebakken asperges subtiel, maar op de barbecue gegrilde asperges kan een iets rokerigere en geblakerde smaak hebben.

Vragen over gegrilde asperges in bacon

Als je eenmaal ons recept voor gegrilde asperges omwikkeld met bacon onder de knie hebt, is het maken van deze smakelijke traktaties snel en gemakkelijk. Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder voor meer informatie.

Hoe grill je asperges omwikkeld met spek?
De gemakkelijkste manier om in spek gewikkelde asperges te grillen is op een grill of een pan met antiaanbaklaag, omdat ze allebei vrij snel warm worden. Het is natuurlijk ook mogelijk om ze te grillen op een gas- of kolengrill, afhankelijk van waar je de voorkeur aan geeft. Grillen op een BBQ, vooral eentje die op kolen werkt, zorgt voor een rokerigere smaak en meestal ook voor een meer geblakerd uiterlijk. De beste manier om asperges omwikkeld met spek te grillen hangt helemaal af van hoe je het liefst kookt en in hoeverre je een rokerige smaak wil.
Hoe lang moet ik asperges in spek roosteren?
De kooktijd hangt af van de grootte van de asperges en de dikte van het spek dat eromheen zit, maar meestal is het ongeveer 3 minuten. Probeer gelijkmatige groenten te combineren voor een gelijkmatige garing. Vergeet ook niet om ze in te smeren met gekruide olie voor een gekarameliseerd maar niet verbrande buitenkant.
Kun je asperges in spek op de grill bakken?
Ja, het is een perfect zomergerecht voor iedereen die graag buiten kookt. Grillen voegt een heerlijke rooksmaak toe, terwijl de hoge hitte van de BBQ zorgt voor een knapperige buitenkant en malse binnenkant. De bacon helpt de groenten vochtig te houden terwijl ze op de grill liggen, zodat ze niet uitdrogen. Al met al is het geweldig om klaar te maken voor een etentje in de buitenlucht, en het koken van asperges in spek op de grill is een gemakkelijke oplossing om gegrilde asperges te maken in grote partijen om een menigte te voeden.
Kun je asperges in spek in een pan grillen?
Ja. Gebruik voor het gemak een pan met antiaanbaklaag zodat je de asperges gemakkelijk kunt omdraaien. Als je in spek gewikkelde asperges wilt serveren met decoratieve grillafdrukken erop, kies dan een grillpan in plaats van een normale, platte pan.
Hoe weet je wanneer asperges die in spek zijn gewikkeld gaar zijn?
Om te bepalen of je in spek gewikkelde gegrilde asperges gaar zijn, controleer je het vlees op knapperigheid en de groente op malsheid. De spek moet knapperig en lichtjes verkoold zijn, terwijl de groente zacht maar nog enigszins stevig moet zijn. Test met een vork; als de vork er gemakkelijk ingaat zonder veel weerstand, is het gaar. Het moet ook heldergroen worden en er licht gekarameliseerd uitzien.
Waarom zijn mijn gegrilde asperges in spek zompig?
De perfecte gegrilde asperge heeft een knapperige buitenkant en een malse binnenkant. Als ze zompig zijn, kan het zijn dat ze te gaar zijn. Als de asperges te gaar zijn, laat het overtollig vocht los en wordt het slap en zacht, waardoor het zijn knapperigheid en een deel van zijn smaak verliest. Het is belangrijk om je pan of grill goed te verwarmen om je asperges in spek perfect te garen.
Hoe smaken gegrilde asperges in spek?
In spek gewikkelde asperges hebben een heerlijk en bevredigend smaakprofiel. De zomergroenten zijn zacht en licht nootachtig, terwijl de spek een perfect aanvullende rokerige en zoute smaak toevoegt. De spek wordt ook knapperig en lichtjes verkoold, wat een knapperig en hartig element toevoegt. De combinatie van de rokerige, zoute spek en de licht zoete en aardse smaak van de gegrilde groenten zorgt voor een evenwichtig en bevredigend tussendoortje of bijgerecht.
Wat serveer je bij gegrilde asperges in spek?
Een zoute, pittige saladekaasdip gemaakt met rijke Griekse yoghurt en gekruid met zwarte peper is precies wat je nodig hebt. Een romige dipsaus voegt smaak toe en zorgt voor een bevredigend textuurcontrast. De combinatie van de romige, pittige dip en de in spek verpakte asperges is om van te watertanden. Serveer als snack of voorgerecht of met overig zomerse gerechten voor een heerlijke maaltijd die nog lekkerder wordt als je hem buiten eet.

Ingrediënten

Salade kaas dip
Blokjes witte kaas
100 g
Griekse yoghurt
150 g
Vers gekarnde paprika
Gegrilde asperges omwikkeld met bacon
Groene asperges (ongeveer 400 g)
24
Koolzaadolie
2 el
Suiker
1 tl
Plakjes spek of plakjes bacon
8

Gegrilde asperges omwikkeld met spek

In spek gewikkelde asperges hebben een heerlijke combinatie van smaken die het een populair gerecht maken. De spek voegt een hartige en zoute smaak toe die goed samengaat met de aardse en licht nootachtige smaak van de asperges. Wanneer de spek wordt gekookt, wordt het knapperig en lichtjes verkoold, wat een rokerig en smaakvol element toevoegt. De asperges worden mals maar behouden hun knapperige textuur, wat een mooi contrast vormt met de knapperige spek. Zo vormen de twee een geweldige combinatie, zowel qua smaak als qua textuur.

Dit recept kan op verschillende manieren worden gemaakt en als bijgerecht bij verschillende hoofdgerechten worden gegeten. Het kan ook worden geserveerd als voorgerecht of als snack. Het werkt ook goed als onderdeel van een heerlijk tuinfeest met verschillende salades, gegrilde groenten, BBQ-vlees en smaakvolle dips en sauzen.

Een beetje suiker en olie is alles wat je nodig hebt als smaakmaker

Voor goed gare groenten heb je een beetje olie nodig om te bestrijken. Koolzaadolie is een goede keuze omdat het gemakkelijk hoge temperaturen aan kan. Bovendien heeft het een milde en neutrale smaak die licht en schoon is en de overig ingrediënten niet overheerst. De licht aardse en nootachtige smaak versterkt die van de zomergroenten op een subtiele, maar heerlijke manier. De kleine hoeveelheid suiker in de eenvoudige kruiden zorgt voor extra karamelisatie tijdens het grillen, waardoor het heerlijke contrast tussen het malse midden en het zoute omhulsel wordt versterkt.

Serveer met een heerlijke salade kaas dip

De beste saus voor gegrilde asperges omwikkeld met spek moet de smaken versterken zonder overheersend te zijn. Daarom is een saus op basis van salade en kaas een goede keuze.

Saladekaasdip gemaakt met Griekse yoghurt en vers gekarnde paprika heeft een heerlijk pittige en hartige smaak die ongelooflijk goed combineert met in spek gewikkelde asperges. De Griekse yoghurt geeft de dip een romige consistentie en een licht wrange smaak, terwijl de gepureerde saladekaas een zoute en pittige smaak toevoegt die de rijkdom van de yoghurt in evenwicht brengt.

De vers gekarnde paprika voegt een subtiele maar duidelijke peperige smaak toe die de overig smaken in de dip aanvult en de rijkdom ervan doorsnijdt. De zwarte peper voegt ook een licht pittige smaak toe aan de dip, maar niet genoeg om de overig smaken te overheersen. Over het geheel genomen zorgt de combinatie van geweldige ingrediënten voor een complexe en uitgebalanceerde dressing.

Als je geen genoeg kunt krijgen van lekkere kaas, raden we je aan onze recepten voor zomerse salade of aardbei salade met roomkaas en onze pasta salade met pikante roomkaas te bekijken.

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken

Een heerlijk gemakkelijke manier om dit eenvoudige recept te mixen is door verschillende soorten ingrediënten aan de olie toe te voegen. Je kunt gedroogde kruiden, verse specerijen en zelfs ingrediënten als citroensap en geperste knoflook gebruiken.

Krokant gegrilde asperges met knoflook smaken heerlijk. De scherpe knoflook voegt een scherp en aromatisch element toe aan het gerecht. Wanneer ze gegrild worden, wordt de scherpte minder en vallen de zoetere ondertonen van de knoflook meer op. De lichte karamelisatie voegt een diepere smaak toe aan de smakelijke traktatie.

Levendige, in citroen gegrilde asperges zijn perfect voor de zomer. De pittige en heldere smaak van citroensap vult de aardse en licht nootachtige smaak van de asperges aan. Om de citroensmaak nog meer tot zijn recht te laten komen, kun je na het koken nog citroenschil of een paar druppels citroensap toevoegen.

Speel met verschillende kruiden voor gegrilde asperges met spek om te ontdekken waar je van gaat watertanden. Als je wilt dat de smaken van je gekozen kruiden meer uitgesproken zijn, kun je de groenten 30 minuten laten marineren in het gekruide oliemengsel voordat je ze inpakt.