Kaasbrood

Kaasbrood

1 u
De geur van dit licht gebakken brood met kaas is heerlijk. Snijd het in grote stukken en serveer het met haring of soep.
https://www.arla.nl/recepten/kaasbrood/

Bereidingswijze

  • Giet het warme water in een kom en verkruimel de gist erin. Roer tot de gist is opgelost.
  • Voeg de boter en koolzaadolie, de kwark, het zout, de dillezaadjes, de graham-bloem en het speltmeel toe. Kneed stevig tot een glad deeg. Laat ongeveer 45 minuten onder een theedoek rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Doe het deeg in een ingevette vorm en druk het plat zodat het de hele bakplaat bedekt.
  • Snijd de kaas in blokjes en druk die in het deeg, dek af met de theedoek en laat ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Druk de kaas voor het bakken verder in het deeg. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
  • Snijd het in stukken en bestrooi die voor het serveren met verse dille.
Eet smakelijk!

Kaasbrood

Wat is het geheim van luchtig brood?
Het zit hem allemaal in de gist. Gebruik de hoogste kwaliteit die je kunt vinden en kies liever verse dan droge gist voor een betere textuur en smaak. Let er bij beide soorten op dat je de houdbaarheidsdatum controleert; gist die over datum is, is de grootste boosdoener voor een niet zo luchtig resultaat. Zorg ervoor dat het water waarin je de gist oplost ongeveer 28-30°C is, zodat de gist wordt geactiveerd.
Wat eet je bij kaasbrood?
Van soepen en stoofschotels tot een pittige arrabiata pasta en salade, bijna alles kan met dit recept. Het werkt ook heel goed als bijgerecht voor je volgende barbecuebuffet of ontbijttafel.
Moet je kaasbrood in de koelkast bewaren?
Nee. Zoals bij alle broden zal een koude omgeving (maar boven het vriespunt) ervoor zorgen dat het zetmeel veel sneller herkristalliseert, waardoor je een hard en niet zo smakelijk brood overhoudt. Bewaar het in een luchtdichte bak op kamertemperatuur; de perfecte manier voor restjes brood (zelfs met kaas) te bewaren.

Ingrediënten

Water (37°C)
500 ml
Gist
50 g
Boter en koolzaadolie
50 ml
Kwark
250 ml
Zout
1 el
Dillezaadjes
20 g
Graham-bloem
300 g
Speltmeel
540 g
Belegen kaas
200 g
Verse dille

Luchtig troosteten met kaas

Wie houdt er niet van de bijna gelukzalige combinatie van vers gebakken brood en met stukjes gesmolten sliertige kaas? Dit recept wordt je vaste bijgerecht voor alles van stevige soepen en vleesplankjes en van barbecuebuffetten tot uitgebreide ontbijten.

Perfect als voorgerecht en bij soep

Er zijn weinig (of geen) gelegenheden waar dit brood niet goed bij past. Zet de toon voor je diner door het te serveren als een op zichzelf staand voorgerecht of als onderdeel van een elegant vleesplankje. Soep is ook een voor de hand liggende combinatie, vooral tomaten- en minestronevarianten waar de kaas haast van gaat zingen.

Andere variaties – knoflook en kruiden

Hoewel dit recept zich leent voor bijna elke variatie, zijn er maar weinig die de heerlijke combinatie van knoflook en kruiden overtreffen. De extra ingrediënten kunnen in het deeg worden verwerkt of in een paar eetlepels gezouten boter worden gesmolten en voor het bakken op het deeg worden gesmeerd.

Hoe gebruik je restjes?

Dit gerecht kan gemakkelijk worden omgezet in krokante croutons die heel geschikt zijn voor salades, soepen en zelfs roerei. Snijd de restjes in blokjes ter grootte van croutons (ca. 2 cm), besprenkel ze met olijfolie, bestrooi ze met kruiden (optioneel) en bak ze op 190 °C tot ze goudbruin zijn (ongeveer 15-20 minuten). Keer ze halverwege een keer om.