Kip biryani

Kip biryani

Biryani is een heerlijk kruidig rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en de Zuid-Aziatische keuken. Zachte rijst wordt gecombineerd met kip, gebakken uien, rozijnen en amandelen. Werk je biryani af met verse koriander of munt.
Eet smakelijk!

Kip biryani

Wat is het geheime ingrediënt voor biryani?
Voor die perfecte smaak en textuur heb je de beste basmatirijst nodig die je kunt vinden. Met zijn lange en slanke korrels plakt kwaliteitsvolle basmati niet aan elkaar en wordt het de ster van je gerecht.
Hoe kan ik mijn biryani sappiger maken?
Als je gerecht op vlees gebaseerd is, is de yoghurtmarinade de sleutel. In de meeste recepten moet je het vlees minimaal 30 minuten in de koelkast laten weken, maar als je dit kunt verlengen tot een paar uur, krijg je de meest malse, sappige stukken. Om de restjes nieuw leven in te blazen, voeg je voor elk kopje rijst een eetlepel water toe en warm je het gerecht opnieuw op tot al het water is opgenomen.
Welke olie is het beste voor biryani?
Wil je het gerecht zo authentiek mogelijk houden, gebruik dan ghee (geklaarde boter). Ongezouten boter is een goed alternatief.
Waarom voegen we yoghurt toe aan biryani?
Door yoghurt aan je marinade toe te voegen, ben je zeker van mals, sappig en heerlijk smaakvol vlees. Dit geldt voor elk vleesrecept, of er nu kip, lamsvlees, rundvlees of een ander alternatief wordt gebruikt.

Ingrediënten

Kip biryani, een Indiase favoriet op basis van rijst

Hoewel India geen specifiek nationaal gerecht heeft, is biryani misschien wel een van de populairste recepten van het land. Met zachte rijst als hoofdingrediënt en de aromatische punch waar de Indiase keuken gekend om is, leent het recept zich voor zowel vegetarische als vleesvarianten.

Biryani maken in een snelkookpan

Wie houdt er niet van een recept dat net zo goed in een snelkookpan gemaakt kan worden? In de meeste gevallen kun je het recept gewoon volgen, maar in plaats van je vlees apart te garen, bak je het snel bruin. In de snelkookpan voeg je eerst het vlees toe, dan het rijstmengsel en (indien nodig) pas je de vloeistof aan zodat alle ingrediënten bedekt zijn.

Hoe bewaar je restjes biryani?

Omdat het gerecht veel smaak en aroma heeft, is een luchtdichte doos in de koelkast het best. Je kunt de restjes tot vier dagen bewaren, maar de smaak en textuur beginnen rond de tweede dag al hun intensiteit te verliezen.