Kip biryani

Kip biryani

Biryani is een heerlijk kruidig rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en de Zuid-Aziatische keuken. Zachte rijst wordt gecombineerd met kip, gebakken uien, rozijnen en amandelen. Werk je biryani af met verse koriander of munt.
https://www.arla.nl/recepten/kip-biryani/

Bereidingswijze

  • Snijd elke kipfilet in vier stukken. Meng met yoghurt en biryanikruiden. Dek af en laat ongeveer 30 minuten marineren op kamertemperatuur. Meng de saffraan met warme melk in een glas en zet apart.
  • Spoel de rijst grondig in lauw water en voeg toe aan een pot kokend water met daarin een theelepel zout. Kook ongeveer twee minuten. Giet het water af.
  • Snipper de ui en de chili.
  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Leg de kip op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ongeveer 15 minuten in het midden van de oven.
  • Verhit e boter en koolzaadolie in een koekenpan. Fruit de uien 4-5 minuten. Voeg de chilipeper, verkruimelde bouillonblokjes, biryanikruiden en rijst toe. Bak 4-5 minuten.
  • Voeg het citroensap, de kip en de rozijnen toe. Meng goed. Voeg kokend water en melk toe. Dek af met een deksel en zet het vuur lager. Laat ongeveer 15 minuten staan.
  • Roer de rijst luchtig met een vork en voeg munt en/of koriander en amandelen toe.
  • Klaar!
Eet smakelijk!

Kip biryani

Wat is het geheime ingrediënt voor biryani?
Voor die perfecte smaak en textuur heb je de beste basmatirijst nodig die je kunt vinden. Met zijn lange en slanke korrels plakt kwaliteitsvolle basmati niet aan elkaar en wordt het de ster van je gerecht.
Hoe kan ik mijn biryani sappiger maken?
Als je gerecht op vlees gebaseerd is, is de yoghurtmarinade de sleutel. In de meeste recepten moet je het vlees minimaal 30 minuten in de koelkast laten weken, maar als je dit kunt verlengen tot een paar uur, krijg je de meest malse, sappige stukken. Om de restjes nieuw leven in te blazen, voeg je voor elk kopje rijst een eetlepel water toe en warm je het gerecht opnieuw op tot al het water is opgenomen.
Welke olie is het beste voor biryani?
Wil je het gerecht zo authentiek mogelijk houden, gebruik dan ghee (geklaarde boter). Ongezouten boter is een goed alternatief.
Waarom voegen we yoghurt toe aan biryani?
Door yoghurt aan je marinade toe te voegen, ben je zeker van mals, sappig en heerlijk smaakvol vlees. Dit geldt voor elk vleesrecept, of er nu kip, lamsvlees, rundvlees of een ander alternatief wordt gebruikt.

Ingrediënten

Gemarineerde kip:
Kipdijfilets
450 g
Yoghurt om te koken
100 ml
Biryani kruiden
1 el
Envelopje saffraan
Melk
50 ml
Basmatirijst
4 dl
Gele ui
1
Boter en koolzaadolie
2 el
Verse groene chilipepers
2
Kippenbouillon blokjes
Biryani kruiden
1 el
Citroen
Geperst sap van 1
Rozijnen
1 dl
Kokend water
300 ml
Topping:
Bosje verse koriander of munt
1
Geroosterd amandelschaafsel
1 dl

Kip biryani, een Indiase favoriet op basis van rijst

Hoewel India geen specifiek nationaal gerecht heeft, is biryani misschien wel een van de populairste recepten van het land. Met zachte rijst als hoofdingrediënt en de aromatische punch waar de Indiase keuken gekend om is, leent het recept zich voor zowel vegetarische als vleesvarianten.

Biryani maken in een snelkookpan

Wie houdt er niet van een recept dat net zo goed in een snelkookpan gemaakt kan worden? In de meeste gevallen kun je het recept gewoon volgen, maar in plaats van je vlees apart te garen, bak je het snel bruin. In de snelkookpan voeg je eerst het vlees toe, dan het rijstmengsel en (indien nodig) pas je de vloeistof aan zodat alle ingrediënten bedekt zijn.

Hoe bewaar je restjes biryani?

Omdat het gerecht veel smaak en aroma heeft, is een luchtdichte doos in de koelkast het best. Je kunt de restjes tot vier dagen bewaren, maar de smaak en textuur beginnen rond de tweede dag al hun intensiteit te verliezen.