Kip met citroen

Kip met citroen

30 min.
Heerlijk geurende, met knoflook en rozemarijn gekruide citroenkip. Een fantastische stoofpot uit de mediterrane keuken, gegarneerd met partjes citroen.
https://www.arla.nl/recepten/kip-met-citroen/

Bereidingswijze

  • Schil eerst de aardappelen en kook ze in licht gezouten water.
  • Snijd elke kipfilet in de lengte in drie stukken. Pel de knoflook en hak hem fijn.
  • Bruin de kip in boter in een koekenpan en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de room, het bouillonblokje, de rozemarijn en het citroensap in een pan. Voeg de kip en de knoflook toe. Laat ongeveer vijf minuten koken met het deksel op de pan.
  • Roer de citroenschil, de olijven en de gehakte peterselie erdoor. Garneer met de citroen en serveer met de aardappelen.
Eet smakelijk!

Kip met citroen

Hoe haal je de bitterheid uit citroenkip?
De bitterheid komt meestal van het wit van de citroen (het witte, zachte deel van de schil onder de gele buitenste schil). Zorg ervoor dat je een goed hulpmiddel zoals een fijne rasp gebruikt voor het raspen van de citroenschil, en probeer alleen de gele schil te verzamelen; vermijd het wit. Snijd bij het maken van een gerecht (zoals gebakken kip) met citroen de plakjes dun en kies altijd rijp, sappig fruit voor zoveel mogelijk zoetheid en om te veel zuur te voorkomen. Als alternatief kun je de schil verwijderen en alleen het fruit of sap gebruiken en de schil afzonderlijk toevoegen, zoals in dit recept.
Droogt kip uit door citroensap?
Citroensap bevat zuur, dat de eiwitten in het vlees kan afbreken als je er te veel van gebruikt of het te lang laat staan. Het water in het sap of de plakjes fruit die het vocht vasthouden, kunnen echter helpen voorkomen dat het vlees te droog wordt. Het hangt allemaal af van hoe je het gebruikt. De meest voorkomende reden waarom kip uitdroogt, is omdat het vlees te gaar is – vooral bij magere stukken zoals kipfilet. Volg altijd het recept als je citroenen of citroensap gebruikt en pas op dat de kip niet te gaar wordt. Hij moet wel doorbakken zijn, maar niet te lang worden gebakken! Als je problemen hebt met droge, taaie kip, kun je overwegen te investeren in een vleesthermometer en de temperatuur te gebruiken om te controleren wanneer de kip klaar is.
Hoe lang moet kip worden gemarineerd?
Hoewel je in dit recept de kip niet hoeft te marineren, wordt dit proces voor veel kipgerechten gebruikt om de smaken van kruiden en specerijen in het vlees te laten trekken. Als je een dry rub wordt gebruikt, kan de kip worden afgedekt en een paar uur worden bewaard, maar voor een marinade met citroensap is marineren gedurende tien of vijftien minuten vaak voldoende – niet meer dan een paar uur, om te voorkomen dat de citrus de smaak van het vlees overheerst.
Welk deel van de kip moet je gebruiken voor kip met citroen?
Voor dit recept gebruiken we kipfilets, wat de wittere vleesoptie is. Sommige mensen gebruiken liever kippendijfilet – dat is donkerder vlees met een vollere smaak en meer vet. Voor dit recept zijn beide soorten geschikt, maar als je kippendijfilet met vel gebruikt, raden we je aan het vel te verwijderen voordat je het vlees in de pan bakt, of het lang genoeg aan te bakken.

Ingrediënten

Kipfilets
500 g
Knoflookteentjes
2
Boter
Zout
1 tl
Zwarte peper naar smaak
Kookroom
250 ml
Kippenbouillon
½ teen
Gedroogde rozemarijn
1 tl
Citroen (onbehandeld)
Geraspte schil en geperst sap van ½
Zwarte olijven
76 g
Verse peterselie
½ bosje
Aardappelen
750 g

Een frisse zondagse lunchklassieker

Of je nu vrienden uitnodigt voor een etentje of gewoon iets warms en lekkers wilt voor je gezin op een doordeweekse avond, dit heerlijke maar eenvoudige kipgerecht wordt vast en zeker een snelle favoriet.

Maak het traditioneel – of verander er wat aan

Een van de dingen die dit kipgerecht met citroen zo speciaal maakt, is zijn veelzijdigheid. Als je iets nieuws wilt proberen (of als je gewoon niet van rozemarijn houdt), zijn een paar takjes verse tijm een uitstekende vervanger. Dit gerecht blijft trouw aan zijn mediterrane oorsprong. De nadruk ligt op kwaliteit en eenvoud, en de kwaliteit van de ingrediënten van het gerecht kunnen echt een verschil maken. Probeer mediterrane olijven van hoge kwaliteit te krijgen en zie de smaken tot leven komen. Je kunt ook groene olijven gebruiken in plaats van zwarte, maar pas wel op voor de pitten als die niet zijn verwijderd!

Een toptip voor als een hele kip uit de oven te veel is

Als je graag een overheerlijke gebraden kip serveert, maar geen tijd of zin hebt voor alle voorbereidingen, is dit populaire kipgerecht met citroen een goede keuze die jou en je gasten zeker zal bevallen! Voor een grotere groep is het recept gemakkelijk op te schalen en kunnen gemakkelijk andere bijgerechten worden toegevoegd, zoals salades en geroosterde wortelgroenten of geroosterde aardappelen in plaats van de gekookte aardappelen.

Frisse ideeën voor restjes citroenkip

Dit gerecht is niet alleen een fantastisch diner – het is de volgende dag ook een geweldige lunch. Probeer in plaats van aardappelen een graanproduct zoals bulgur te gebruiken voor een alternatief dat niet alleen heerlijk is, maar ook alle overgebleven saus goed opneemt!