Kipcurry

Kipcurry

30 min.
Romige en hete kipcurry als dagelijkse maaltijd of als feestmaaltijd. Dit is een klassieker! De zoetheid van de mangochutney verhoogt de currysmaak, terwijl de zure room een romige koelte aan de saus geeft. Serveer de kipcurry met vers gekookte rijst en een knapperige salade.

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd elke kipfilet in drie stukken. Doe in een kom en meng kerriepoeder, paprikapoeder en zout erdoor.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze in plakjes. Verhit boter in een grote koekenpan. Fruit ui en knoflook ongeveer vijf minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de kip toe en bak nog vijf minuten. Voeg de tomatenpuree, mangochutney, water en het verkruimeld bouillonblokje toe. Laat ongeveer acht minuten sudderen.
  • Roer de zure room erdoor en kook ongeveer drie minuten. Breng op smaak met zout.
  • Serveer de kipcurry met rijst en groene salade.
Eet smakelijk!

Kipcurry

Hoe laat je kipcurry beter smaken?
Om de smaak van je curry te verbeteren, verwarm je de kruiden eerst apart in hete olie om hun smaak vrij te laten komen voordat je de ui, knoflook en de rest van de ingrediënten toevoegt.
Hoe houd je kip mals in de curry?
Er zijn enkele eenvoudige stappen die ervoor zorgen dat je kip mals blijft tijdens het bereiden van je curry. De eerste is op de kip te slaan voordat je hem snijdt en de tweede is om hem langer op een lager vuur te bakken.
Kook je de kip voordat je hem aan een curry toevoegt?
Sommige curryfans pleiten ervoor om de kip van tevoren te koken voordat je hem aan de currysaus toevoegt en die methode is gebruikelijk in afhaalrestaurants omdat het tijd bespaart. Probeer beide methoden en kies welke het beste bij je past.
Wat serveer je bij kipcurry?
Gebruikelijke bijgerechten voor kipcurry zijn basmatirijst, naanbrood, chapatis of parathas. Bombay-aardappelen - aardappelen die worden gestoomd en vervolgens in kruiden worden gedaan - zijn een heerlijk alternatief dat gemakkelijk te maken is.
Waarom wordt de kip rubberachtig in curry?
Als je kip rubberachtig is geworden in de curry, dan is het te gaar geweest - ofwel omdat je hem op een te hoog vuur hebt gebakken, te lang hebt gebakken, of beide. Als je moeite hebt om de textuur goed te krijgen, probeer dan de kip in yoghurt te marineren voordat je hem gaat bakken. Zo blijft het vlees langer mals.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 11,7 gram vezels
eiwit 860,2 gram eiwit
koolhydraten 44,4 gram koolhydraten
vet 623,4 gram vet

Ingrediënten

Curry
Kippendijen
4500 g
Kerriepoeder
2 el
Paprikapoeder
2 el
Zout
1 tl
Gele uien
2
Knoflookteentjes
2
Boter
15 g
Tomatenpuree
2 el
Mangochutney
2 el
Water
200 ml
Blokje kip bouillon
1
Zure room
300 ml
Serveren met
Rijst
Gemengde groene salade

Een eenvoudig, overheerlijk recept voor kipcurry

Oorspronkelijk afkomstig uit India en in een meer basale vorm misschien wel duizenden jaren oud verspreidde kipcurry zich in de jaren 1900, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar vrijwel elke stad ten minste één Indiaas restaurant heeft dat zijn eigen versie serveert. De basiscomponenten - ui, tomaat, kruiden en eiwit - zijn altijd aanwezig, maar er bestaat een eindeloos aantal variaties op deze formule.

Maak het vegetarisch

De Indiase keuken biedt een breed scala aan vegetarische opties. Deze curry veranderen in een vegetarisch alternatief is net zo eenvoudig als het vervangen van de kippenbouillon door groentebouillon en het vervangen van de kip door wat smakelijke paneer. Linzen zijn ook een goed alternatief en worden vaak gebruikt in Indiase gerechten.

Pas het kruidenniveau aan

Deze curry heeft een relatief milde smaak, dus als je hem pittiger wilt maken, zijn er twee eenvoudige alternatieven: voeg gedroogde chilipeper toe terwijl je de ui en knoflook bakt, of voeg aan het einde gesneden verse chilipeper toe. Laat de zaden zitten om het nog pittiger te maken.

Te heet? Voeg wat yoghurt toe

Heb je spijt van de hoeveelheid chilipeper die je hebt gebruikt? Geen probleem. Een klodder yoghurt of zure room maakt de curry wat koeler. Je kunt ook wat kokosmelk toevoegen. Deze koelt niet alleen af, maar geeft ook meteen extra smaak aan je curry.

Bewaar je kipcurry als volgt

Nadat het is afgekoeld, kan je je kipcurry drie tot vier dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Sommige mensen vinden dat de curry een dag later beter smaakt.