Koolsalade met gerookt lamsvlees

Koolsalade met gerookt lamsvlees

30 min.
Ben je op zoek naar een heerlijk gerecht voor bij je overgebleven gerookte lamsbout? Zoek dan niet verder! Onze overheerlijke salade, barstensvol frisheid van groene asperges en spitskool, is perfect. De romige en pittige mosterddressing in combinatie met de walnoten, tilt het gerecht naar nieuwe hoogten. Serveer de salade als lunch of als paasmaaltijd.

Bereidingswijze

  • Meng de kool en asperges in een kom. Breng op smaak met zout en giet er kokend water over.
  • Laat de groenten ongeveer een minuut weken en laat ze daarna uitlekken.
  • Breng de room al roerend aan de kook in een zware pan.
  • Zet het vuur lager en blijf ongeveer 10 minuten roeren, of tot er nog maar 150 ml over is. Voeg mosterd en zout toe.
  • Leg de kool, asperges en het lamsvlees op een bord en bestrooi met de walnoten.
  • Sprenkel wat dressing over de salade en serveer de rest erbij.
  • Serveer als een perfect bijgerecht wat focaccia.
Eet smakelijk!

Vragen over koolsalade met gerookt lamsvlees

Wat doet zout op kool?
Het zouten van kool is niet essentieel, maar het kan helpen om het iets malser te maken. Osmose helpt om een deel van het water uit deze groente met een hoog vochtgehalte te halen.
Wat is de beste temperatuur om lamsvlees te roken?
Wil je het lamsvlees zelf roken, dan kun je dat het beste gedurende acht uur doen met de roker ingesteld op 110-120°C. Het vergt een beetje geduld, maar het resultaat is weergaloos.
Waarom wordt er azijn aan kool toegevoegd?
Behalve dat het een heerlijke smaakcombinatie is, kan het toevoegen van azijn aan kool ook de sterke geur van de groente voorkomen die sommige mensen onaangenaam vinden. In het geval van rode kool worden soms azijn of andere zure sappen zoals citroen toegevoegd om de levendige kleur te behouden.
Waarom week je kool in water?
Het weken van geraspte kool in water geeft het een knapperige textuur. Het helpt ook om een deel van de geur van de groente te elimineren.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 12,4 gram vezels
eiwit 35,5 gram eiwit
koolhydraten 26,5 gram koolhydraten
vet 118,7 gram vet

Ingrediënten

Koolsalade
Fijngehakt spitskool
200 g
Kleine groene asperges
200 g
Zout
½ tl
Kokend water
1 L
Dressing
Volvette room
250 ml
Sterke, grove mosterd
1 el
Zeezout
¼ tl
Gerookte lamsbouten dun gesneden
100 g
Grof gehakte walnoten
25 g

Gerookt lamsvlees voor een extra diepe smaak

Lamsvlees is een uitgebalanceerd vlees, dankzij de vertakte vetzuren. Voor degenen die meer bekend zijn met de smaken van kip of rundvlees, kan het echter even wennen zijn. De rokerige toets is de perfecte manier om lamsvlees te introduceren bij mensen met minder ervaring met het eten van lamsvlees.

Koolsalade met gerookt lamsvlees: het gerecht voor je volgende date?

De componenten en smaak van dit gerecht maken het ingewikkeld, maar het is bedrieglijk eenvoudig te bereiden. Je date hoeft dat echter niet te weten: serveer met een fles rode wijn of donker bier voor de perfecte dinerdate.

Hoe maak je deze salade vegetarisch zonder afbreuk te doen aan de smaak?

De rooksmaak van het lamsvlees is de sleutel tot een heerlijk gerecht, maar dat betekent niet dat het alleen kan worden bereikt met lamsvlees. Om een vegetarische versie te maken, gebruik je in plaats daarvan gewoon gerookte tofu of tempeh. De rest van het recept kan hetzelfde blijven en de resultaten zijn nog steeds geweldig.

Restjes bewaren

Zodra de warme onderdelen van het gerecht zijn afgekoeld, kun je het bewaren in een luchtdichte bak in de koelkast om binnen twee dagen te worden geconsumeerd.