Koreaanse kip

Koreaanse kip

50 min.
Gebakken kipdrumsticks die zijn bestreken met een zoet, zout en heet kruidenmengsel dat lekkere Koreaanse smaken geeft. Eenvoudig en lekker met roergebakken groenten en rijst.
https://www.arla.nl/recepten/koreaanse-kip/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de kip in een ovenschaal. Roer het kruidenmengsel door elkaar en bestrijk de kip ermee met een kwastje.
  • Rooster ongeveer 45 minuten in het midden van de oven.
  • Haal de kip uit de oven en giet het achterblijvende kookvocht in een pan. Voeg de room toe en breng aan de kook.
  • Schil en hak de groenten. Bak ze snel in boter en koolzaadolie en voeg de andere ingrediënten toe.
  • Serveer met jasmijnrijst.
Eet smakelijk!

Koreaanse kip

Wat maakt Koreaanse kip zo lekker?
Koreaans eten staat bekend om zijn versheid en zijn diepe en rijke smaken die zorgen voor die ongrijpbare umami smaak: de perfecte balans tussen zoet, zout, bitter en zuur. Dit recept voldoet aan al die voorwaarden en meer, waardoor het een van de populairste Koreaanse recepten is.
Hoe blijft Koreaanse gefrituurde kip knapperig?
Het geheim is tweeledig: het aardappelzetmeel dat in het beslag wordt gebruikt (een ingrediënt dat minder olie absorbeert en een flinterdun, bijna doorschijnend laagje creëert) en dubbel frituren (na 10 minuten in de frituurpan wordt de kip eruit gehaald, twee minuten afgekoeld en dan nog eens 10 minuten teruggedaan in de frituurpan).
Hoe bewaar je Koreaanse kip?
Dit recept kan maximaal vier dagen koel en in een luchtdichte bak worden bewaard.

Ingrediënten

Kipdrumsticks
4
Zure room
200 ml
Broccoli
1
Kleine prei
½
Wortel
1
Rode paprika
1
Oestersaus
3 el
Honing
2 tl
Sesamolie
1 el
Geroosterde sesamzaadjes
9 g
Kruidenmix
Honing
2 el
Japanse sojasaus
1 el
Oestersaus
1 el
Knoflookteentjes, geperst
2
Wittewijnazijn
2 tl
Sambal oelek
1½ el
Boter en koolzaadolie
3 el
Zout
½ tl
Peper naar smaak

Koreaans streetfood op zijn best

Kleverig, zoet, rokerig en pittig: dit recept is de belichaming van umami en vertegenwoordigt het allerbeste van Koreaans streetfood. In dit recept wordt het met rijst en groenten geserveerd als diner, maar het kan net zo gemakkelijk worden omgevormd tot hapje op een chique cocktailparty, koud worden geserveerd aan de picknicktafel, of op een bedje van salade als lichte lunch.

Probeer pittige Koreaanse kip – dat kan niemand weerstaan

Umami bereiken is niet eenvoudig. Het vereist het vakkundig mengen van complexe smaken, van zoet en zout tot bitter en zuur, tot een combinatie waarbij je je ogen sluit en een zucht van pure verwondering slaakt. Dit recept voor pittige Koreaanse kip doet precies dat en je zult het daarom bijna onmogelijk vinden om het bij één portie te laten.

Bijgerechten bij Koreaanse kip

Omdat de smaak van dit recept zo vol is, houd je je bijgerechten eenvoudig. Traditionele opties zijn een pittige Koreaanse komkommersalade, een kom kimchi (verkrijgbaar in de meeste kruidenierszaken) of Gamja Jorim (Koreaanse gesmoorde aardappelen). Een kom gestoomde rijst, verkoelende koolsla of zelfgebakken knoflookbrood passen ook goed bij dit recept.

Dranken die goed samengaan met Koreaanse kip

Bier met kip is zo'n populaire combinatie in Korea dat het, net als beroemde koppels, een eigen samengestelde naam heeft: chimaek (‘chi’ voor kip en ‘maek' voor maekju of bier). Een frisse rosé, mousserende wijn zoals Cava of Prosecco, of een fruitige Riesling complimenteren ook de volle en gedurfde smaken van het gerecht. Probeer voor een alcoholvrij alternatief Sac-Sac: een geliefde Koreaanse drank op basis van mandarijn en vruchtenpulp of druivensap en hele druiven.

De beste serveerideeën voor Koreaanse kip

Op een bedje van rijst of noedels met groenten vormt dit recept een perfect diner. Door de kipdrumsticks te vervangen door vleugels wordt het een heerlijk kleverig en verfijnd hapje voor je volgende cocktailparty. Het kan ook koud worden geserveerd, dus het is een geweldige optie voor picknicks, lunchpakketten en zelfs salades.