Kreeftensoep

Kreeftensoep

1 u
Een heerlijke, romige kreeftensoep die gemaakt kan worden met vlees van elk deel van de kreeft, in combinatie met garnalen en zalmkuit. Dit luxueuze gerecht is perfect als voorgerecht of hoofdgerecht - je zult je gasten er hoe dan ook niet mee teleurstellen. Het recept is vergelijkbaar met dat voor een klassieke vissoep, maar de toevoeging van kreeft tilt het naar een hoger niveau. Het gebruik van kreeftenbouillon zorgt voor nog meer smaak. Genieten maar!
https://www.arla.nl/recepten/kreeftensoep/

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een zware pan op hoog vuur, maar zorg ervoor dat deze niet bruin wordt.
  • Voeg de ui toe en doe er, als deze zachter wordt, geleidelijk water, kreeftenbouillon, kippenbouillon en paprikapoeder bij.
  • Laat de soep ongeveer 10 minuten op laag vuur koken.
  • Zeef de soep, voeg vervolgens room, zout en peper toe en breng aan de kook.
  • Doe het kreeftenvlees en de garnalen in de soep en warm goed door, zonder te laten koken. Voeg zo nodig zout en peper toe.
  • Serveer de soep in warme soepkommen met een schep zure room en zalmkuit bovenop elke portie. Versier met dille en geniet met een sneetje geroosterd rustiek brood.
Eet smakelijk!

Kreeftensoep

Smaken grotere kreeften beter?
Hoewel het tegendeel ook wel wordt beweerd, is er geen verband bewezen tussen de omvang van een kreeft en de smaak ervan. De versheid en de bereidingswijze zijn de echte bepalende factoren, en dat laatste is waarschijnlijk de reden dat sommige mensen denken dat grotere kreeften beter smaken - vanwege hun omvang kun je ze niet zo snel te lang koken.
Smaakt kreeft naar garnalen of krab?
Kreeft is minder zoet dan garnalen, maar heeft niet dezelfde knapperigheid. Hoewel de textuur enigszins lijkt op krab, heeft het een veel vollere en toch subtiele smaak - perfect voor mensen die houden van een milde maar uitgesproken smaak.
Waarom is het kreeftenvlees blauw?
Voor dit recept maak je gebruik van kreeftenvlees of -staart die al gaar is, dus het vlees moet zeker niet blauw zijn - als je verkleuringen ziet, is het vlees bedorven. Een ongekookte verse kreeft heeft daarentegen doorschijnend vlees en een blauw-groen gekleurd pantser.
Hoe weet je of kreeft te lang heeft gekookt?
Kreeft die te lang heeft gekookt is rubberachtig en taai, en zal het effect van deze heerlijke soep zeker tenietdoen, dus zorg ervoor dat je het vlees te lang kookt. Omdat de kreeft in dit recept al is voorgekookt, moet je deze niet te zeer verwarmen of te lang in de pan laten - het doel is om het vlees door en door warm te maken en te zorgen dat het de smaken uit de bouillon opneemt.

Ingrediënten

Gele ui, gesnipperd
1
Boter
20 g
Water
500 ml
Geconcentreerde kreeftenbouillon
2 el
Kippenbouillon
200 ml
Milde paprikapoeder
1 tl
Volvette room
200 ml
Zeezout
1 tl
Een snufje versgemalen peper
Kreeftenvlees of kreeftenstaarten, gekookt
175 g
Gekookte garnalen, gepeld
100 g
Zure room, 38%
150 ml
Zalmkuit
50 g
Voor het serveren
Dille
Rustiek brood, geroosterd
150 g

Een rijke smaak

Mensen genieten als sinds de jaren 1600 van kreeftenbisque in al zijn romige glorie, toen de soep voor het eerst in Frankrijk verscheen. Het gerecht werd waarschijnlijk oorspronkelijk door vissers bedacht om gebruik te maken van elke vangst van de dag, en in de loop van de jaren is het soort schaaldieren voor de soep waarschijnlijk wel veranderd, maar rond 1950 werd duidelijk dat kreeft toch wel de meest luxueuze versie was.

Een verzorgde indruk maken

Deze kreeftensoep is een vriendelijker optie voor je gasten, omdat ze hierbij geen vlees hoeven te verwijderen uit moeilijk bereikbare delen van het ingewikkelde schaaldier, zoals uit de poten, waarvoor je een specifieke techniek moet gebruiken om er echt iets uit te krijgen. Daarom is het bij het eten van een hele kreeft verstandig om een speciaal 'slabbetje' te dragen: de noodzaak om de schaal te kraken en diep te graven om het lekkerste vlees te vinden is een gegarandeerde manier om er een puinhoop van te maken!

Blijvende smaak: hoe je kreeftensoep kunt bewaren

De beste manier om je kreeftensoep te bewaren is om deze te laten afkoelen en vervolgens in een luchtdichte bus of doos in de koelkast te bewaren. Hierdoor is de soep twee of drie dagen te bewaren. Maar aangezien het slechts 30 minuten kost om dit recept te maken en het kreeftenvlees al gekookt is, raden we je ten zeerste aan om de soep zo mogelijk gewoon opnieuw te bereiden, zodat je kunt genieten van de meest verse smaak.