Gemarmerd bananenbrood

Gemarmerd bananenbrood

1 u
Er is niet één manier om een bananenbrood te maken en ons gemarmerd bananenbrood bewijst dat. Met een nieuwe versie van twee klassiekers – bananenbrood en marmercake – creëerden we een perfecte combinatie. Het is uitsluitend gezoet met gerijpte bananen, maar heeft toch een onweerstaanbare zoete bananensmaak, vermengd met wervelingen van chocoladebeslag. De zoete smaak, zachte consistentie en het prachtige marmereffect maken het perfect om te serveren aan vrienden en familie of om van te genieten als een zoete snack in je lunchtrommel of als lekker tussendoortje.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Prak vijf bananen met een vork en bewaar er een voor de garnering. Klop de boter en de bananen met een handmixer.
  • Voeg de eieren één voor één al kloppend toe.
  • Meng de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar en meng de droge ingrediënten door het beslag. Giet ongeveer ⅔ van het beslag in een ingevette broodvorm (ca. 1 liter).
  • Voeg cacaopoeder toe aan het resterende beslag en meng dat voorzichtig door het lichte beslag.
  • Snijd de laatste banaan in de lengte doormidden en leg hem in stukken op het brood. Bak het gemarmerde bananenbrood ongeveer 1 uur onder in de oven.
  • Stort het gemarmerde bananenbrood op een rooster en laat het afkoelen.
Eet smakelijk!
Tips

Een warme cake uit de vorm halen kan soms wat lastig zijn. Daarom moet je misschien een mes of een dunne spatel gebruiken om ervoor te zorgen dat de randen van je gemarmerde bananenbrood niet aan de zijkanten blijven plakken. Het invetten van je broodvorm met boter of bakspray vergemakkelijkt het verwijderen echter aanzienlijk. Het middel dat je gebruikt om het blik in te vetten kan de smaak van je bananenbrood enigszins beïnvloeden. Kies voor een smaakneutrale bakspray als je voor deze optie kiest. Je kunt ook boter gebruiken. Die verandert het smaakprofiel van dit gemarmerde bananenbrood niet, aangezien er in het recept al boter wordt gebruikt.

Tips

Als je bang bent dat het invetten van het blik niet voldoende zal zijn om je gemarmerde bananenbrood eruit te krijgen, kun je het ook bakken in een bakblik met antiaanbaklaag of met bakpapier. Bekleed het blik gewoon met een stuk bakpapier dat ver genoeg oversteekt om het vast te houden. Je kunt het gemarmerd bananenbrood dan uit de vorm halen door het eruit te tillen.

Vragen over gemarmerd bananenbrood

Met ons recept voor gemarmerd bananenbrood krijg je een heerlijk smeuïg bananenbrood met chocoladewerverlingen dat lekker is bij de koffie, als zoet tussendoortje of als ontbijtgerecht. Hieronder kun je meer te weten komen over gemarmerd bananenbrood door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze cake.

Wat is een gemarmerd bananenbrood?
Een gemarmerd bananenbrood is een variatie op een klassiek, smeuïg bananenbrood dat is geïnspireerd op de bekende marmercake. Net als een retro-marmercake heeft een gemarmerd bananenbrood een decoratief marmereffect dat wordt gecreëerd met behulp van twee verschillende kleuren beslag – een licht deel en een donker deel dat is gekleurd met cacaopoeder. Op ons gemarmerde bananenbrood liggen ook gebakken stukken banaan, die een nog intensere bananensmaak toevoegen.
Hoe maak je een gemarmerd chocolade-bananenbrood?
Ons gemarmerde bananenbrood is heerlijk voor iedereen die zin heeft in een natuurlijk zoete traktatie die net wat anders is dan een klassiek bananenbrood. Creëer het decoratieve marmereffect door met een spatel de twee kleuren beslag door elkaar te draaien en leg voor het bakken de in de lengte gehalveerde banaan op het brood. Serveer je gemarmerde bananenbrood aan vrienden en familie als een middagtraktatie bij een warme kop koffie of thee, of neem een plakje mee als zoet tussendoortje voor als je een opkikker nodig hebt tijdens een lange werkdag.
Kun je een gemarmerd bananenbrood invriezen?
Je kunt een heel brood, een deel of plakjes van je gemarmerde bananenbrood invriezen. Wikkel de hoeveelheid die je wilt invriezen in huishoudfolie en aluminiumfolie en doe dit in een diepvrieszak of luchtdicht doos. De huishoudfolie en aluminiumfolie beschermen je zelfgemaakte traktatie tegen vriesbrand en helpen het vocht vast te houden in de koude omgeving. Het gemarmerde bananenbrood blijft tot 4 maanden goed in de vriezer. Ontdooien op het aanrecht duurt 3-4 uur voor een heel of half brood. Voor plakjes is dat 30 minuten tot een uur. Een nacht in de koelkast ontdooien kan ook.
Hoe bewaar je gemarmerd bananenbrood?
De beste manier om een gemarmerd bananenbrood te bewaren, is door het af te dekken met een combinatie van huishoudfolie, aluminiumfolie of waspapier en het op het aanrecht te laten staan. Zo blijft een zelfgemaakt gemarmerd bananenbrood 3-4 dagen goed. Bewaren in de koelkast verlengt de houdbaarheid niet, maar zorgt er juist voor dat het sneller bederft en uitdroogt.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

Voedingswaarde per 100g

Voedingswaarde per 100g
vezels 20,2 gram vezels 1,6 g
eiwit 3,4 g
koolhydraten 13,6 g
vet 10 g

Ingrediënten

Rijpe bananen
6
Zachte boter
125 g
Eieren
4
Bloemen
175 g
Bakpoeder
1½ tl
Grof zout
½ tl
Cacaopoeder
1½ el

Prachtig gemarmerd bananenbrood

Dit gemarmerde bananenbrood is gezoet met rijpe bananen. Het is zoet en heeft een smeuïg kruim. Het marmereffect dat ontstaat door cacaopoeder toe te voegen aan een deel van het beslag en de bananen bovenop maken het een opvallende verschijning op elke desserttafel. Ons decoratieve gemarmerde bananenbrood is lekker als een middagtraktatie, een zoete snack of een ontbijtgerecht en past goed bij een lekkere kop koffie.

Ben je gek op bananen? Bekijk dan ook eens onze recepten voor bananenpannenkoeken en bananenmuffins. Die zullen je gegarandeerd niet tegenvallen. Of kijk eens naar ons klassieke bananenbrood, bedekt met pure chocolade en walnoten.

Een klassieker met een chocoladetintje

Normaal gesproken wordt in een klassiek recept voor bananenbrood geen cacaopoeder gebruikt. De intense chocoladesmaak van het donkere cacaopoeder vult echter de zoete, tropische bananensmaak aan en verzacht de zoetheid van het gemarmerde bananenbrood. Een goed cacaopoeder heeft een lichte bitterheid en scherpte die gemakkelijk boven andere smaken uitkomt. Door slechts een klein beetje te gebruiken, wordt de smaak complexer zonder dat de cacao overheerst.

Maak een bananenbrood met chocoladewervelingen

Om een geweldig uitziend chocolade-bananenbrood te maken, moet je een marmereffect creëren. Net als bij een klassieke marmercake doe je dat door perfecte wervelingen te maken. Giet eerst het lichte beslag in de ingevette bakvorm. Giet hier vervolgens het donkergekleurde cacaobeslag overheen. Creëer voorzichtig met het handvat van de spatel het marmereffect. Begin in een hoek van het blik en beweeg het handvat van de spatel zigzaggend van de ene kant naar de andere. Draai de bakvorm en herhaal de beweging in de andere richting. Roer het beslag van het gemarmerde chocolade-bananenbrood niet meer door, omdat dat de mooie marmerachtige wervelingen kan verstoren.

Voeg een eigen accent toe

Hoewel walnoot het meest gebruikt wordt in combinatie met banaan, passen pecannoten, cashewnoten en amandelen ook heel goed bij de zoete smaak van deze tropische vrucht. Voor een boterzachte, nootachtige smaak kies je cashewnoten of pecannoten. Of kies voor een iets bittere amandel- of walnotensmaak. Hak je favoriete noten fijn of maak je eigen speciale notenmix voor gemarmerd bananenbrood met verschillende noten. Voeg de noten toe aan het beslag voor een beetje knapperigheid en textuur.

Je kunt je gemarmerde chocolade-bananenbrood ook wat volwassener maken door een beetje donkere rum toe te voegen aan het cacaodeel van het beslag. Rijpe bananen smaken van nature al subtiel naar rum. Het toevoegen van een paar eetlepels rum naar keuze versterkt deze eigenschap en maakt het smaakprofiel van je bananenmarmerbrood complexer en volwassener door de introductie van een licht rokerige zoetheid en een beetje pit.