Labneh

Labneh

15 min.
Labneh is een specialiteit uit het Midden-Oosten en is gewoon uitgelekte yoghurt. Het kost 24 uur om het te maken, maar het gaat vanzelf. Het resultaat is een heerlijk romige en pittige verse kaas. Serveer zo, als bijgerecht op de mezzetafel of met groente en pitabrood.
https://www.arla.nl/recepten/labneh/

Bereidingswijze

  • Leg een kaasdoek of schone theedoek in een kom. Meng de yoghurt en het zout en giet de yoghurt in de doek.
  • Bind dicht met een touwtje en leg in een zeef met een kom eronder. Laat minstens 24 uur staan.
  • Verspreid de labneh over een bord en besprenkel met de olijfolie.
Eet smakelijk!

Labneh

Wat past er goed bij labneh?
Met zijn romige consistentie en licht pittige smaak passen zowel zoet als hartig goed bij dit gerecht. Wat de hartige kant betreft: voeg een klodder toe aan je gepocheerde eieren, gebruik het als dip voor gegrilde kipspiesjes of bedek je geroosterde-bietensalade met een mooi visueel textuur- en smaakcontrast. Voor zoetekauwen: rooster een snee volkorenbrood, doe er een dikke laag op en garneer met geroosterde hazelnoten en honing, serveer het met zoete zomermeloen of gebruik het als hoofdingrediënt van je volgende ontbijtsmoothie.
Hoe lang kun je labneh in olie bewaren?
Wanneer het in een gesteriliseerde, luchtdichte pot wordt bewaard op een koele, donkere plaats, is het tot drie maanden houdbaar. Onthoud dat het geheim van deze bewaarmethode is dat de labneh volledig ondergedompeld wordt in de olie.
Hoe lang blijft zelfgemaakte labneh goed?
Indien gekoeld bewaard in een luchtdicht bakje kun je tot twee weken genieten van deze Libanese delicatesse.

Ingrediënten

Turkse yoghurt
845 ml
Zout
2 tl
Olijfolie
2 el

Een Libanees wonder met drie ingrediënten

Labneh is een van de eenvoudigste geneugten van het leven: twee bescheiden ingrediënten die in 24 uur tijd als bij toverslag transformeren in een weelderige, romige en pittige kaas. Dit verrassend veelzijdige gerecht is je nieuwste toevoeging aan ontbijt, lunch, diner en elk tussendoortje.

Labneh – een zijdezacht, romig Libanees bijgerecht

Hoewel de oorsprong van labneh niet helemaal zeker is, is de traditie om kaas te maken van gezeefde yoghurt in Libanon al duizenden jaren bekend. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om in de regio een mezzeschotel te vinden zonder dit zijdezachte en heerlijk romige bijgerecht.

Hoe serveer je zelfgemaakte labneh?

Traditioneel wordt het in een kom gedaan, besprenkeld met een scheutje olijfolie, bestrooid met za'atar (een kruidig mengsel van oregano, sumak, sesamzaad en zout) en geserveerd als dip met warm pitabrood. Het is echter ongelooflijk veelzijdig en kan op broodjes worden gesmeerd, in balletjes worden gerold als snack of salade-ingrediënt, of worden overgoten met fruitcompote als smakelijk ontbijt of dessert.

Restjes labneh bewaren

Verse labneh kan in een luchtdicht bakje tot twee weken in de koelkast worden bewaard. Het kan ook in balletjes worden gerold, bedekt met olijfolie in een gesteriliseerde luchtdichte pot, en op een koele, donkere plaats tot drie maanden worden bewaard