Luxe hamburger

Luxe hamburger

> 60 minuten
Hoewel veel mensen bij een luxe hamburger zullen denken aan uit eten gaan, is het heel goed mogelijk om thuis een luxe hamburger te maken. In onze heerlijke kijk op de lekkernij hebben we gekozen voor smaakvolle burgers met ui, knoflook, verse peterselie en limoensap. Deze worden gecombineerd met een mooie en smakelijke paarse koolsla met mosterd, honing bietenrelish, dijonnaise, verse sla en tomaat, en natuurlijk lekkere Zwitserse kaas. Probeer deze luxe hamburgers als je deze ramadan eens wat anders wilt.
https://www.arla.nl/recepten/luxe-hamburger/

Bereidingswijze

  • Begin met het bereiden van de burgers. Meng in een grote kom het gehakt, de gehakte ui, de knoflook, het limoensap, de gehakte peterselie, het ei en het paneermeel. Breng op smaak met zout en peper en vorm er zes burgers van 2 cm dik van. Bestrijk ze met olijfolie, dek ze af en zet ze 30 minuten in de koelkast. Laat de burgers op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat grillen. Bak de burgers op hoog vuur gaar en zet ze apart.
  • Meng voor de paarse koolsla de fijngesneden kool, de dijonmosterd, de mayonaise en de honing tot de kool gelijkmatig bedekt is.
  • Bouw nu de hamburgers op. Besmeer de onderste laag met dijonnaise, gevolgd door verse sla, een paar plakjes tomaat, paarse koolsla, burger, rodebietenrelish en tot slot 2 plakken emmentaler. Verwarm een paar minuten onder de grill om de kaas te laten smelten en serveer warm met frietjes of je favoriete salade.
Eet smakelijk!
Tip

Voor luxe hamburgers heb je het allerbeste vlees nodig, en de burgers moeten perfect gebakken zijn. Om ervoor te zorgen dat ze sappig en mals worden, bak je ze ongeveer 3,5-4,5 minuut aan elke kant. Als je ze bijna gaar en nog lichtroze van binnen lekker vindt, moeten ze in totaal ongeveer 9 minuten worden gebakken, terwijl een medium burger ongeveer 7-8 minuten moet worden gebakken. Bak de burgers in gesmolten boter om de smaak nog wat rijker te maken. Als je liever uitgaat van de kerntemperatuur dan van de kooktijd, kun je een vleesthermometer gebruiken om de kerntemperatuur van de burgers te meten. Een medium burger bereikt 60-62 °C, terwijl een bijna gare burger een iets hogere temperatuur van 65-68 °C heeft.

Vragen over luxe hamburgers

Met een eenvoudig recept voor luxe hamburgers als het onze maak je thuis heel eenvoudig restaurantwaardige hamburgers. Lees hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer te weten te komen over luxe cheeseburgers.

Wat is een luxe hamburger?
Een luxe hamburger is een hamburger voor fijnproevers. Gerechten voor fijnproevers zijn verfijnde, evenwichtige, esthetisch verantwoorde gerechten die worden bereid met hoogwaardige, soms zeldzame ingrediënten. Hoewel recepten voor luxe hamburgers natuurlijk heel verschillend kunnen zijn en er veel verschillende soorten brood, kaas, spreads en beleg mogelijk zijn, is het beste recept voor luxe hamburgers er een met verschillende heerlijke ingrediënten die allemaal samenkomen tot een goed afgeronde maaltijd.
Hoe maak je een luxe hamburger?
Hoewel hij 'luxe' wordt genoemd, is onze luxe hamburger met Zwitserse kaas eenvoudig te maken! Begin met het maken van de burgers, zodat het vlees de tijd heeft om alle heerlijke smaken van ui, knoflook, peterselie en limoen op te nemen. Maak intussen de honing-mosterdkoolsla, zodat die smaken ook de tijd hebben om in te trekken. Bak na een half uur de burgers sappig en mals. Bouw de luxe hamburgers nu op. Smeer dijonnaise op de broodjes en vul ze met groente, koolsla, burgers, relish en Zwitserse kaas. Verwarm ze om de kaas te laten smelten en serveer de luxe hamburgers met lekkere bijgerechten.
Wat zijn goede toppings voor luxe hamburgers?
De vulling voor luxe hamburgers moet van hoge kwaliteit zijn. Maar verder is er alle ruimte om te experimenteren. Wij geloven dat de beste hamburgers evenwichtige hamburgers zijn met toppings die elkaar qua smaak en textuur aanvullen. Daarom adviseren wij een mix van zoete, pittige en scherpe smaakmakers zoals dijonnaise en rodebietenrelish, knapperige sla, zachte tomaat, knapperige koolsla en nootachtige, boterachtige Zwitserse kaas. Andere goede suggesties voor een luxe hamburger zijn augurken, zelfgebakken uien, relishes en verschillende soorten verse groenten en kruiden zoals avocado, basilicum en koriander.

Ingrediënten

Burgers:
Rundergehakt, (10% vet)
500 g
Ui (middelgroot), fijngehakt
1
Knoflook, fijngehakt
2 teentjes
Limoensap
2 el
Peterselie, fijngehakt
40 g
Ei
1
Paneermeel
60 g
Zout
1 tl
Peper
1 tl
Olijfolie voor het bestrijken
1 el
Paarse koolsla:
Dijonmosterd
1 tl
Rode kool, fijngesneden
80 g
Mayonaise
230 g
Honing
2 tl
Voor het samenstellen van de luxe hamburgers:
Emmentaler kaas
12 plakjes
Portugese broodjes
6
Ijsbergsla, vers
6
Tomaten (groot), horizontaal in plakken gesneden
2
Dijonnaise
2 el
Rodebietenrelish
2 el
Optionele ingrediënten:
Augurken

Klassieke luxe hamburger met Zwitserse kaas

Bij het maken van een smakelijke luxe hamburger draait alles om het kiezen van goede ingrediënten van hoge kwaliteit. Portugese papo seco-broodjes zijn zacht, licht en luchtig met een lekker knapperige korst, wat ze heerlijk maakt als hamburgerbroodjes. Om ze te vullen heb je knapperige, verse groente nodig, goed gekruide en sappige burgers, een smaakvolle kaas en luxe smaakmakers zoals een pittige dijonnaise en een zoete en aardse bietenrelish.

Milde, nootachtige plakjes Emmentaler en zoete, wrange honing-mosterdkoolsla

Emmentaler is een kaas die bekend staat om zijn karakteristieke gaten, subtiele zuurgraad en robuuste hartige, boterzachte smaak. Dit maakt de aromatische, nootachtige kaas een van de beste kazen voor luxe hamburgers. Omdat Emmentaler goed smelt, geeft het gebruik van deze Zwitserse kaas op een hamburger een heerlijk smeuïge consistentie.

Aangezien Zwitserse kaasburgers met luxe burgers rijk en hartig zijn, hebben ze een vulling nodig met veel smaak die de burger aanvult. Dit maakt een knapperige gemarineerde koolsla de perfecte optie. De romige dressing van de koolsla is gemaakt met dijonmosterd, honing en mayonaise. De peperige en kruidige scherpte van de mosterd in combinatie met de zoete, fruitige honing zorgt voor een goed afgeronde, frisse vulling van je luxe hamburger.

Serveer een heerlijk menu met luxe hamburgers en frietjes

Een heerlijke zelfgemaakte luxe hamburger verdient prachtige bijgerechten om de maaltijd compleet te maken. Een klassieke combinatie die niet mag ontbreken is natuurlijk friet. Geserveerd met eenvoudige, perfect gouden frietjes met een zoute smaak en een krokante textuur, komt het complexe smaakprofiel van een luxe hamburger als deze pas echt tot zijn recht. Om je luxe hamburgermenu naar een hoger niveau te tillen, maak je zelf luxe frietjes, gegarneerd met takjes verse tijm en Parmezaan.

Je kunt natuurlijk ook met een salade kiezen voor een lichter bijgerecht. Als dit je interessant lijkt, raden wij je onze frisse, zoete en peperige rucolasalade met granaatappel aan, die perfect is voor iftar. En als u dit prachtige hamburgermenu wilt afsluiten met een zoet dessert, waarom kies je dan niet voor onze leuke minifruittaartjes of onze verrukkelijke karamelvermicelli?

Experimenteer met de toppings

Een smakelijke manier om een zelfgemaakte cheeseburger voor fijnproevers te maken is door de smaakmakers te mengen. Maak zelf een zoete, gekarameliseerde uienrelish, pittige aioli met knoflook of pittige chilimayonaise. Een zelfgemaakte barbecuesaus met zoete, pittige en rokerige smaken smaakt ook heerlijk bij de smaakvolle burgers. Probeer verschillende luxe opties om je perfecte hamburgersaus voor fijnproevers te vinden.

Een ander idee is om te experimenteren met de verse groente in de luxe beefburger. Avocado's zorgen voor een heerlijke romige textuur en rijkdom. Ze zijn echter vrij mild van smaak, dus als je ons recept voor een luxe cheeseburger verder wilt aanvullen, kun je zelfs fruit gebruiken zoals gebakken ananas en verse mango's voor een heldere, lekkere zout-zoete smaakcombinatie.