Matcha latte

Matcha latte

10 min.
Matcha is een Japans poeder dat wordt gemalen uit groene theebladeren. In Japan wordt het gebruikt om noedels, gebak, ijs en dranken op smaak te brengen. Matcha kan een beetje bitter smaken, dus voel je vrij om ene lepel honing aan je latte toe te voegen.
https://www.arla.nl/recepten/matcha-latte/

Bereidingswijze

  • Roer in een kopje matchapoeder door het hete water.
  • Verwarm de melk in een steelpan en klop hem op tot een luchtig schuim.
  • Giet de melk over het matchamengsel, strooi er wat matchapoeder over en dien onmiddellijk op.
Eet smakelijk!

Matcha latte

Wat kan ik toevoegen aan matcha om het minder bitter te laten smaken?
Het toevoegen van zoetigheid gaat de natuurlijke bitterheid van de thee tegen. Probeer honing, agave, kokossuiker of zelfs ahornsiroop.
Moet je melk toevoegen aan matcha?
Nee. De traditionele manier om de drank te bereiden is met alleen heet water. Deze thee wordt van oudsher gebruikt bij Japanse theeceremonies en wordt gemaakt met heet water, een unieke bamboe garde en vervolgens gedronken uit een speciale kom.
Welke smaken passen bij matcha?
Elk zoet dessert past heel goed bij matcha en fungeert als het perfecte tegenwicht voor de bittere tonen van de thee. Yoghurtijs is een combinatie die je zeker geprobeerd moet hebben met de contrasterende temperaturen, gecombineerd met de romige, pittige zachtheid van de yoghurt die een onvergetelijke smaakervaring creëert. Vers fruit, vooral ananas, banaan en rijpe bosbessen, is ook een populaire serveersuggestie.
Is het beter om matcha warm of koud te drinken?
IJskoud op een verzengende zomerdag of stomend heet op een koude winteravond, deze drank kan op elke temperatuur worden gedronken.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 0 gram vezels
eiwit 15,2 gram eiwit
koolhydraten 32,3 gram koolhydraten
vet 1,8 gram vet

Ingrediënten

Matchapoeder
2 tl
Kokend water
100 ml
Melk
400 ml
Vloeibare honing (optioneel)
1 el

Een perfect drankje

Felgroene thee, bedekt met wit schuim en bestrooid met donkergroen poeder: dit recept wordt een hit op je sociale media. Behalve dat het er overduidelijk goed uitziet, heeft het ook een heerlijke smaak en kun je er het hele jaar door van genieten: als een verfrissende ijskoude latte of als een gloeiend hete kop thee op koude winterdagen.

Iced matcha latte voor hete zomerdagen

Deze warme drank veranderen in een romige, verfrissende drank is heel eenvoudig: in plaats van warme ingrediënten gebruik je koude. Om klontjes te voorkomen, maak je een matchapasta met een paar eetlepels warm water voordat je de rest van het recept volgt.

Vervanging van zoetstoffen

De meeste zoete smaken passen bij deze drank. Wil je de smaak niet veranderen, gebruik dan honing, agave, suiker of een zoetstof zoals stevia. Ahornsiroop en kokossuiker werken ook goed, maar kunnen de smaak enigszins veranderen.

De oorsprong van matcha

Matcha, of groene theepoeder, werd voor het eerst in China gebruikt tijdens de Tang-dynastie van 618-907. In deze tijd werden theebladeren gestoomd en tot bakstenenvormen opgevouwen om transport en handel te vereenvoudigen. Om de thee te bereiden, werden de stenen geroosterd en verpulverd tot een poeder en vervolgens gemengd met heet water en zout. Tijdens de Song-dynastie (960-1279) werd de praktijk van het mengen van het theepoeder en heet water in een kom geïntroduceerd, een traditionele bereidingsmethode die vandaag de dag nog steeds populair is.