Koken voor iftar kan veel werk zijn, maar met een gemakkelijk recept als ons recept voor mutabbaq is het een koud kunstje om het feest met familie en vrienden voor te bereiden. Behalve dat het snel en gemakkelijk is, kun je het zelfs van tevoren maken. Je kunt bijvoorbeeld een grote hoeveelheid maken en invriezen en die vlak voor het eten opwarmen in de oven, of je kunt alleen de vleesvulling bereiden en die in de koelkast bewaren tot je klaar bent om die samen met de paratha en de kaas te gebruiken. De vleesvulling is 1-2 dagen houdbaar in de koelkast. Vanwege de eieren in de vulling mag je hem niet te lang bewaren.
Onze mutabbaq, of murtabak, met rundvleesvulling en heerlijk gesmolten kaas is zo gemakkelijk te maken dat je het elke dag op je iftar-tafel wilt hebben. Lees hieronder verder voor meer informatie over het traditionele recept.
Paratha deeg (diepvries), ontdooid
|
5 |
---|---|
Plantaardige olie voor het uitspreiden van het deeg
|
Rundergehakt
|
300 g |
---|---|
Uien, gesnipperd
|
10 g |
Tomaten, zonder zaadlijsten en in fijne blokjes gesneden
|
50 g |
Groene paprika, fijngesneden
|
40 g |
Lente-uitjes, gesnipperd
|
25 g |
Preien, (groene gedeelte) gesneden
|
25 g |
Eieren
|
2 |
Zout en peper naar smaak
|
|
Kaneelpoeder
|
¼ tl |
Komijn
|
½ tl |
Mozzarella - en cheddarkaasmix, geraspt
|
200 g |
Partjes citroenen om te serveren
|
Hapjes en lichte bijgerechten spelen een grote rol op een iftar-tafel, en deze rundermutabbaq met kaas zijn perfect voor die rol. Met traditionele smaken, een stevige, hartige vulling met rundvlees en groente, en gesmolten, draderige kaas, samen gewikkeld in bladerige, goudbruine paratha, is onze mutabbaq een succes bij gasten en familieleden van alle leeftijden.
De geraspte mozzarella en cheddar in de opgevouwen parathapakketjes doet wonderen voor de mutabbaq, zowel wat betreft de consistentie als de smaak. De kaas voegt een smeuïge, smeltende textuur toe aan het gehakt en de licht knapperige groentevulling, en een milde kaassmaak aan de algehele ervaring van een hap van de traditionele snack.
De vulling wordt op smaak gebracht met komijn en kaneel, wat de oorsprong van het recept uit het Midden-Oosten benadrukt. De twee kruiden gaan uitstekend samen: komijn is verwarmend, nootachtig en licht zoet, en kaneel heeft een houtachtige, licht citrusachtige en kruidige smaak. Ze zijn heerlijk bij vlees zoals rundvlees en voegen een diepte en aroma toe die onvergelijkbaar zijn.
Mutabbaq betekent ‘gevouwen’ in het Arabisch, en dat is precies wat dit gerecht is: paratha die over en rond een vulling met kaas, rundvlees en groente wordt gevouwen tot een dicht pakketje dat in een pan tot goudbruine en krokante perfectie wordt gebakken. Paratha is ongezuurd platbrood; het heeft boterachtige, bladerige lagen en is perfect voor hartige vullingen. Je kunt het brood gebruiken zoals het is, het in de pan bakken, of het met vulling in de oven goudbruin bakken. Als je het bevroren koopt of zelf maakt om in te vriezen, heb je altijd paratha bij de hand in de vriezer om broodjes, wraps of deze heerlijke paratha-mutabbaq te maken.
Ons recept voor mutabbaq is een perfecte, snelle en gemakkelijke toevoeging aan elke iftar-tafel. De vulling vergt weinig werk; je kunt hem gemakkelijk even laten rusten als je andere gerechten te bereiden hebt. Je hebt alleen vulling, kaas en paratha nodig, en hoeft alleen het deeg te vouwen voordat je het in een pan bakt. Serveer zoals het is als een groter bijgerecht met kaas, of als hapjes in reepjes of vierkantjes gesneden op een schotel.
Gerechten met kaas zijn een hit bij alle leeftijden, en daarom kozen wij voor royaal bestrooien met geraspte mozzarella en cheddar die na het bakken van de mutabbaq in een heerlijk smeuïge gesmolten laag veranderen. De kaas houdt ook de vulling bij elkaar, waardoor de hapjes gemakkelijker te eten zijn, bijna als fingerfood; perfect als tussendoortje bij iftar. En het mooiste is dat je zelf bepaalt hoeveel kaas er in elk gevouwen pakketje komt, dus je kunt helemaal los gaan met kaas als je dat wilt.
De vulling voor de mutabbaq is veelzijdig, waardoor je er gemakkelijk mee kunt experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld een mutabbaq met kip maken met dun gesneden kipfilet. Je kunt ook meer of andere groente toevoegen, zoals gegrilde courgette of aubergine, of een draai aan de kruiden geven door gemalen kruidnagel of vers geraspte gember te gebruiken. Gebruik voor een pittig accent fijngehakte chilipeper naar smaak. Zorg ervoor dat je geen ingrediënten gebruikt die te nat zijn, want dan kan de vulling klef worden, en als je groente of plakjes kip toevoegt, maak de stukjes of plakjes dan klein, zodat je een gelijkmatige vulling krijgt.