Ovengebakken kip met gnocchi

Ovengebakken kip met gnocchi

40 min.
In de oven gebakken kipfilet en aardappelgnocchi, op smaak gebracht met pesto en mozzarella. Het is extra lekker als je je eigen pesto maakt, maar soms is het fijn om gewoon een potje te kopen. Geschikt voor diner of feestje!
https://www.arla.nl/recepten/ovengebakken-kip-met-gnocchi/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Breng de kip op smaak met zout en peper. Bak bruin in de boter in een koekenpan. Leg in een ovenschaal. Meng de aardappelgnocchi en spinazie erdoor.
  • Klop de room, pesto, azijn, bouillon en kaas door elkaar. Giet de saus over de kip en gnocchi. Bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven of tot de kip een kerntemperatuur van 75°C heeft.
  • Garneer met verse basilicum en serveer met een gemengde groene salade.
Eet smakelijk!

Ovengebakken kip met gnocchi

Is het voldoende om kip tot 82°C te verhitten?
Het meten van de kerntemperatuur van je kip is de beste en meest betrouwbare manier om het perfecte niveau van sappigheid te bereiken. Een constante kerntemperatuur van 75°C (gemeten met een vleesthermometer) betekent dat het vlees volledig gaar en veilig te eten is. Dit geldt voor elk vlees, dus ook voor kipfilet zoals in dit recept. Als de temperatuur hoger is dan 80°C dan verliest het vlees steeds meer vocht, waardoor je een droog, rubberachtig en minder smakelijk resultaat krijgt. Vanwege de roomsaus in dit recept is dit gerecht is het echter minder erg als je kip wat te gaar wordt.
Moet je olie op de kip doen voordat je het gaat bakken?
Dit wordt sterk aanbevolen voor in de oven gebakken kip en het helpt het vlees gelijkmatiger te garen. De olie vormt een beschermende laag (we adviseren een plantaardige olie zoals koolzaad- of olijfolie) waardoor de kip aan de binnenkant goed gaart zonder dat de buitenkant te gaar wordt.
Moet ik de kipfilet bedekken met folie tijdens het bakken?
Dat mag je zelf weten. Veel mensen denken dat je zo voorkomt dat de kip uitdroogt en dat het de enige manier is om een vochtig en sappig resultaat te bereiken. Anderen zijn het daar niet mee eens en zeggen dat het geen verschil maakt en dat een onbedekte schaal meer smaak oplevert. Probeer beide eens uit en kijk wat voor jou het beste werkt!
Hoe houd je kip vochtig in de oven?
Er zijn drie belangrijke stappen om het meest sappige eindresultaat te behalen. Bestrijk het vlees met olijfolie voordat je het in de oven zet, bak het langer op een lagere temperatuur en haal het uit de oven zodra het een kerntemperatuur van ongeveer 71°C heeft bereikt en bedek het met folie totdat het de aanbevolen 75°C bereikt. Kip met bot is ook sappiger, dus kies hiervoor en verwijder vervolgens na het bereiden gewoon de botten (indien nodig).

Ingrediënten

Kipfilets
4
Zout
1 tl
Zwarte peper naar smaak
Boter
2 el
Aardappelgnocchi
400 g
Babyspinazie
65 g
Kookroom
500 ml
Pesto
100 ml
Balsamicoazijn
1 el
Kippenbouillon
1 el
Geraspte mozzarella
150 g
Verse basilicum
1 bosje
Voor het serveren
Gemengde groene salade

Een gemakkelijke publiekslieveling

Wie houdt er nou niet van een diner uit één pan, één schaal of één bak die in minder dan 40 minuten op tafel staat? De gedurfde, romige en hartige saus, sappige kip en zachte gnocchi toe zullen gegarandeerd in de smaak vallen.

Hoe kun je de spinazie verbergen voor kieskeurige eters?

In dit recept heeft de saus al een groene tint door de pesto, waardoor het relatief gemakkelijk is om de spinazie te verbergen. Onze suggestie is om de spinazie in de pesto te verwerken (pureer het even samen in een blender totdat je een gladde consistentie hebt). Bereid het gerecht zoals hierboven beschreven en mochten er vermoedens ontstaan rond de eettafel, geef dan de pesto de schuld van de groener-dan-normale saus.

Dingen die je van tevoren kunt voorbereiden

Hoewel dit gerecht al snel en eenvoudig te bereiden is, zijn er een paar dingen die je van tevoren kunt bereiden om je leven nog gemakkelijker te maken. De saus is er daar een van, net als de pesto en gnocchi als je de extra (en echt de moeite waard) moeite doet om deze zelf te maken. Als je wat inspiratie nodig hebt, bekijk dan hier ons ​​gnocchirecept.

Een verwarmend gerecht voor koude avonden

De koning van het Italiaanse comfortfood: elk gerecht op basis van gnocchi is een goed idee voor koude winteravonden. Dit recept bevat bovendien sappige kip en een luxe roomsaus waardoor het nóg heerlijker wordt en dit gerecht zeker een favoriet zal worden voor het hele gezin.