Pastasalade

Pastasalade

20 min.
Een pastasalade met een vleugje Italië! Bereid alles behalve de avocado de dag ervoor en je hebt in een paar minuten een pastasalade klaar.
https://www.arla.nl/recepten/pastasalade/

Bereidingswijze

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Snijd of breek de kaas in stukjes en meng met de pasta, olie en olijven. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de artisjokken af en snijd ze in stukken.
  • Snijd de avocado's doormidden en verwijder de pit. Snijd de avocado’s en de tomaten in stukjes.
  • Meng de groenten en de salade door de pasta.
Eet smakelijk!

Pastasalade

Is het beter om pastasalade een dag van tevoren te maken?
Als je weinig tijd hebt, kun je de pastasalade prima een dag van tevoren maken. De pasta zal echter het vocht van de groenten en kruiden absorberen, dus het is misschien het beste om de saladebasis en de pasta apart te maken en ze vlak voor het opdienen te mengen. Houd er ook rekening mee dat pasta wel vloeistoffen op waterbasis absorbeert, maar geen olie, dus olijfolie kan helpen de pasta vochtig en stevig te houden.
Moet je pasta voor pastasalade afspoelen met koud water?
Ja. Kook de pasta in ruim water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer de pasta beetgaar is, giet je hem af en spoel je hem snel af onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Als de pasta helemaal is uitgelekt, schep je hem om met wat extra vièrge olijfolie om te voorkomen dat hij aan elkaar kleeft. Meng hem door je saladebasis zodra hij is afgekoeld.
Hoe houd je pastasalade vochtig?
Een extra vièrge olijfolie van eerste persing met een frisse smaak is de beste keuze. De gekookte pasta absorbeert de olie niet op dezelfde manier als andere vloeistoffen en de olie verdampt ook niet. Een andere truc is om je pasta regelmatig te roeren. Het gebeurt vaak dat de dressing in een pastasalade onderin de schaal zakt. Door te roeren blijft de dressing goed verdeeld over de pasta.

Ingrediënten

Witte kaas
300 g
Pasta
500 g
Koudgeperste olijfolie
3 el
Zwarte ontpitte olijven
75 g
Zout
1 tl
Zwarte peper naar smaak
Artisjokharten
400 g
Avocado's
3
Tomaten
4
Gemengde Italiaanse salade
300 g

Pastasalade: een snelle klassieker voor alle gelegenheden

Pastasalade is een vaste favoriet voor feestjes en picknicks. Het recept kan eindeloos worden aangepast, zodat je optimaal gebruik kunt maken van seizoensingrediënten die je hebt.

Het perfecte recept voor buffetten en feestjes

Makkelijk te maken, makkelijk te vervoeren en makkelijk te eten - pastasalade is het ideale gerecht voor je volgende buffet of feestje. En natuurlijk is hij op kamertemperatuur het lekkerst, dus je hoeft je nooit zorgen te maken dat hij warm of koud wordt.

Neem pastasalade mee naar je picknick

Zolang je geen mayonaise toevoegt - en dat doen we niet - is je pastasalade veilig, zelfs in de zomer. Als je je toch zorgen maakt, kun je je schaal met pastasalade altijd in een iets grotere schaal zetten die gevuld is met ijs. Voeg geen komkommer toe, want die verliest zijn vocht, wat vervolgens in je pasta terechtkomt waardoor die veel te zacht wordt.

Restjes gemakkelijk bewaren

Een glazen pot met een klikdeksel is perfect voor het bewaren van restjes. Deze blijven een paar dagen goed in de koelkast zolang je geen erg bederfelijke groente zoals komkommer gebruikt. Als je een heel grote hoeveelheid maakt, kun je de groente en pasta apart bewaren totdat je de salade gaat serveren. Meng een kleine hoeveelheid om te serveren en vul het aan als het op is. Sla de komkommer maar over, tenzij je verwacht de hele salade dezelfde dag nog op te eten.