Pesto

Pesto

15 min.
Zelfgemaakte pesto alla Genovese is een delicatesse die je pastagerechten naar een hoger niveau tilt. Het is snel en eenvoudig te maken, en met hoogwaardige ingrediënten krijg je elke keer weer een perfect resultaat.
https://www.arla.nl/recepten/pesto/

Bereidingswijze

  • Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan. Mix de noten met de basilicum, knoflook en olie tot een gladde massa.
  • Rasp de kaas en voeg deze samen met peper en zout toe. Koel bewaren.
Eet smakelijk!

Pesto

Wat is het verschil tussen pesto en pesto Genovese?
Pesto is een dikke, grof gemixte saus die traditioneel geserveerd wordt met pasta. De saus is afkomstig uit de stad Genua in de Noord-Italiaanse regio Ligurië, waar hij traditioneel wordt gemaakt met basilicum, pijnboompitten en parmezaan. Deze groene pesto is de beroemde pesto alla Genovese. In de loop der jaren heeft deze lekkernij een aantal pestosauzen geïnspireerd, gemaakt met de meest uiteenlopende ingrediënten. De standaardpesto is echter nog steeds de Genovese.
Wat betekent pesto in het Italiaans?
Pesto is Italiaans voor stampen of pletten. In die zin kan elke saus die wordt gemaakt door ingrediënten te pletten met een vijzel en stamper als een pesto worden beschouwd. Traditioneel wordt de groene pesto alla Genovese gemaakt door de ingrediënten te vermalen met een vijzel en stamper, een techniek waarbij de verschillende smaken in de saus op ongeëvenaarde wijze vrijkomen en versmelten.
Waar wordt pesto traditioneel bij geserveerd?
In Italië, de bakermat van de pesto, wordt het traditioneel geserveerd met pasta als primo piatto, de ‘eerste gang’ die geserveerd wordt na de antipasto en voor het secondo of hoofdgerecht. De pasta, bij voorkeur verse trofie, spaghetti of andere geschikte soorten, wordt met pesto overgoten en warm geserveerd.
Hoe eten Italianen pesto?
In de Italiaanse keuken draait alles om het presenteren van een paar eenvoudige, elegante ingrediënten die elkaar aanvullen en versterken. Volgens deze filosofie moet de unieke combinatie van smaken in pesto worden geserveerd zonder concurrentie op het bord: geen tomaten, saladedressings of smakelijke stukken vlees. Gewoon verse pasta, door de pesto geroerd en al dente geserveerd. Maar natuurlijk hebben Italianen individuele smaken, voorkeuren en favoriete manieren om hun pesto te eten.
Kun je pesto invriezen?
Je zou denken dat de verse basilicum in pesto het onmogelijk maakt om het in te vriezen en voor later gebruik te ontdooien. Maar in feite kan pesto uitstekend worden ingevroren, wat betekent dat je altijd wat kunt bewaren voor snelle en geïmproviseerde pastamaaltijden. Giet de saus in een vriesbestendige doos en vries hem tot zes maanden in. Of maak extra handige kleine pestoblokjes in een ijsblokbakje. Je kunt de pesto op laag vermogen in de magnetron opwarmen of op laag vuur ontdooien en in enkele minuten een vleugje Italië serveren.

Ingrediënten

Pesto
Pijnboompitten
25 g
Verse basilicum (ca. 20 g)
1 bosje
Knoflookteentjes
2
Olie
100 ml
Svecia-kaas
100 g
Zout
¼ tl
Peper
1 snufje

Het geheim achter perfecte zelfgemaakte pesto

Als je zelf pesto kunt maken, ben je meteen een held in de keuken. Kies altijd voor ingrediënten van goede kwaliteit. Met name de olie bepaalt het karakter van je pesto. Een lekkere olijfolie zorgt voor een diepe, authentieke smaak. Bereid je basilicum voor door hem grondig te wassen en te laten drogen voordat je de saus mixt. Vergeet niet om de pijnboompitten lichtbruin te roosteren, zodat de delicate notensmaak beter tot zijn recht komt. Voeg ook niet meer dan een beetje knoflook per keer toe en proef om te voorkomen dat de knoflook de pesto overheerst.

Probeer eens rode pesto

Niet alle pesto is groen. Door zongedroogde tomaten en geroosterde rode paprika's toe te voegen, krijgt je pesto een roodbruine kleur en nieuwe smaakdimensies. Net als bij de groene pesto alla Genovese biedt een pesto rosso ruimte om te experimenteren. Je kunt verschillende soorten noten, kaas en olie proberen. Je kunt ook voor een eigen accent zorgen door chilivlokken toe te voegen of door de gewone olijfolie te vervangen door chili-olie.

Wat kun je serveren met pesto?

Als je eenmaal het genot van zelfgemaakte pesto kent, zal je plezier geen grenzen kennen. Pesto is beste vrienden met pasta, maar past bij bijna elk gerecht. Het is een uitstekende, smaakvolle garnering voor vlees en vis of je kunt pesto door geroosterde groenten mengen en als verrassend bijgerecht serveren. Probeer er ook eens wat in soep of op een salade te sprenkelen, of in een dressing te verwerken. Pesto past ook geweldig bij pizza en bruschetta en zorgt voor een authentieke smaak. Je kunt zelfs wat verse pesto op een stukje brood smeren als late snack.